'Sağlıkta Dönüşüm' programıyla birinci basamak sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde vatandaşlara yaygın, etkin ve sürekli sağlık hizmeti sunulması amacına yönelik olarak Samsun'da 01 Mart 2007 tarihinde başlayan Aile Hekimliği uygulaması 1. yılını doldurdu.
Etkinlik programı kapsamında İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kadri Kazanç ve Sağlık Müdür Yardımcıları ile birlikte Vali Vekili Raif Özener'i ziyaret etti. Vali Vekili Özener, Aile Hekimliği uygulamasının önemine değinerek, 1 yıl süre içinde başarılı çalışmalar uygulandığını söyledi. Aile Hekimliği çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Mustafa Kasapoğlu, Aile Hekimliği uygulaması ile öncelikle birinci basamakta il genelinde hekim dağılımının değiştiğini, nüfusa göre hekim planlaması yapıldığını ve her 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi verildiğini anlattı. Birinci basamakta hizmet veren hekim sayısını artırdıklarını, ilçede nüfusa göre eşit dağılım yapıldığını ifade eden Kasapoğlu, "Uygulama ile birlikte hekime ulaşılabilirlik atmıştır. 1. basamakta aile hekimi sayısının artmasına paralel olarak hekime başvuran hasta sayısı da artmış, ancak hastaların bekleme süreleri kısalmıştır. İlimizde hekim artışına paralel olarak hizmet verilen poliklinik odaları da artmıştır. 250 olan poliklinik odası 342'ye çıkmıştır. Aile sağlığı merkezlerine ulaşımı zor olan köy ve beldelere mobil hizmet planlanmıştır. İlimizde 606 köye 164 aile hekimi tarafından haftanın belli günlerde mobil hizmet verilmektedir" dedi.
2004 yılı sonlarına doğru başlayan merkezi laboratuvar uygulaması ve otomasyon programı kullanımı, hastaların tedavi edici sağlık hizmetlerinin birinci basamaktan kolaylıkla almasının sağlandığını ifade eden Kasapoğlu, "Yıllar içinde bu hizmetlerin kalitesi ve verimliliği artırılmıştır. 290 aile hekimliği bölgesinde laboratuvar hizmeti verilmesi sağlanmıştır. Aile Hekimliği uygulaması ile birinci basamakta yapılan muayene sayıları artmış, hastane polikliniklerindeki muayene sayıları düşmüştür. Ancak ilimizde istenilen seviyeye henüz ulaşılamamıştır. Bireysel sağlık hizmeti olarak adlandırdığımız muayene, aşı, gebe-bebek izleme hizmetler dışındaki hizmetlerin toplum sağlığı merkezlerince verilmesi sağlandı. Okul sağlığı çalışmaları içinde 2007-2008 eğitim-öğretim yılı 1. yarıyılında 160 bin öğrenciye toplum sağlığı merkezlerince okulda aşı yapıldı. Bulaşıcı hastalıklar ile mücadele, çevre sağlığı ve halk eğitimi çalışmaları toplum sağlığı merkezlerince yürütüldü. Adli tabiplik hizmetleri ise aile hekimleri ve toplum sağlığı merkezi hekimlerince ortaklaşa sürdürülmektedir" diye konuştu.
Kasapoğlu, hedeflerinin tüm vatandaşların sağlık hizmeti almak için öncelikle kendi aile hekimlerine başvurmalarını sağlamak olduğunu da sözlerine ekledi. Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kadri Kazanç, Sağlık Müdür Yardımcıları Vali Vekili Raif Özener'e Atatürk Heykeli hediye etti.
(MD-SA) 03.03.2008 13:58 TSİ
Son Dakika › Yerel › Samsun'da Aile Hekimliği Uygulaması 1. Yılında - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?