Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından düzenlenen 'Bilgi, Birikim ve Tecrübe Paylaşım Programı' kapsamında düzenlenen geziye katılan Sakaryalı gazeteciler, Çorumlu meslektaşlarıyla buluştu.
BİK Çorum Şube Müdürü Osman Bolluk'un ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya BİK Sakarya Şube Müdürü Ömer Faruk Çakır, Sakarya Gazeteciler Birliği Başkan Vekili ve Yenigün Gazetesi Sorumlu Müdürü Müjdat Çetin, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Murat Uygun, Sakarya Halk Gazetesi Genel Yayın Müdürü Safa Polat, Bizim Sakarya Gazetesi Köşe yazarı Nejdet Çardak, Ada Postası Gazetesi Sorumlu Müdürü Şaban Özdemir ve Yeni Sakarya Gazetesi'nden Hakan Arslan katıldı.
Toplantıda Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Şevket Erzen, Hitit Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği Başkanı Birkan Demirci, Çorum'daki yerel gazete, radyo ve televizyon çalışanları ile bazı ajans temsilcileri de hazır bulundu.
Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen, "Basın İlan Kurumu Genel Kurulu'nda Anadolu basınını temsil ediyor ve arkadaşlarımızla birlikte ciddi mücadeleler veriyoruz" dedi.
M. Nuri Kolaylı ve Mustafa Arslan'la birlikte BİK Anadolu Gazete Sahipleri Temsilciliği görevini yürüttüklerini hatırlatan Şevket Erzen, yerel medyanın içinde bulunduğu sıkıntıların çözümü için aktif bir şekilde çalıştıklarını söyledi.
Açık hava reklamcılığının yerel medyanın gelirlerini büyük ölçüde sekteye uğrattığını anlatan Erzen, hükümetlerin sıkı para politikalarınınsa resmi ilan gelirlerine etki ettiğini kaydetti.
Basın sektörünün yaşadığı problemlere çare aranması noktasında istişare ve güç birliğinin önemine dikkat çeken Erzen, Sakarya ve Çorum'daki basın kuruluşlarının problemlerin benzer olduğuna işaret etti.
İnternet medyasındaki gelişmelerin yazılı basının sonu olacağı yönündeki yaklaşımlara rağmen gazetecilik mesleğinin ölmeyeceğini vurgulayan Erzen, "Mecra değiştirse de gazeteciliğin yaşayacağına yürekten inanıyorum" diye konuştu.
Eğitimci-Yazar Abdulkadir Ozulu, Çorum basın tarihine ilişkin yaptığı araştırmada elde ettiği bilgileri Sakaryalı gazetecilerle paylaştı.
ÇORUM'UN TANITIMI İÇİN SEFERBERLİĞE İHTİYAÇ VAR
Çorum Haber Gazetesi Genel Müdürü Mehmet Yolyapar ise, Çorum'un tanıtımı noktasında herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirterek, şehrin tanıtımı noktasında seferberliğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Meslekte 45 yılı geride bıraktığını belirten Yolyapar, meslek yaşamı boyunca her zaman Çorum'a yeni değerler kazandırmanın derdinde olduklarını ve bunun çabasını verdiklerinin altını çizdi.
Gazetenin yayın politikasını da bunun üzerine kurduklarını anlatan Yolyapar, "Bugüne kadar ciddi mücadeleler verdik. Şeker Fabrikası'nın Çorum'a kazandırılmasına öncülük ettik. Bölünmüş yol projesi vardı. Elbette bu yol yapılacaktı. O süreçte izlediğimiz yayın politikası ile bölünmüş yolun yatırım programına alınmasına vesile olduk. Sosyal ve kültürel alanlarda da güzel çalışmalara imza attık. Gazeteciliği yapıcı olarak gördüğümüz gibi muhabirliğinde olumlu yönlerini ön plana çıkardık" dedi.
Çorum'un büyük bir tarihi ve kültürel mirasın yanı sıra ekonomide iyi bir konumda olmasına rağmen şehrin imajıyla ilgili sorunlar olduğuna vurgu yapan Yolyapar, "Yaşadığımız kenti doğru ve iyi yönleriyle göstermeye gayret ediyoruz. Ancak bunda sadece basın kuruluşlarının çabası yeterli olmuyor. Ankara'da çok sayıda Çorumlu olmasına rağmen güçlü bir lobimiz yok. Eksik yönlerimiz var. Bu kentin tanıtımı noktasında herkesin bir sorumluluğu var. Tanıtım noktasında seferberliğine ihtiyaç var" dedi.
Yaşanan teknolojik gelişmeler, yeni kitle iletişim araçlarıyla birlikte gazetelerin gelir kaynaklarının düşerken, maliyetlerinin arttığına vurgu yapan Yolyapar, meydanın şantajcılara veya tehditçilere kalmaması için halkında gazetelere sahip çıkması çağrısında bulundu.
Bizim Sakarya Gazetesi Köşe yazarı Nejdet Çardak, Çorum'da düzenlenen bu etkinlikte meslekte ilk günkü heyecanı hissettiğini belirtti. Çardak, bir gazeteyi yapılan haberin sattığını, o haberi de muhabirin yaptığını belirterek, genç meslektaşlarından çalışma azimlerini her zaman korumalarını istedi.
Sakarya Gazeteciler Birliği Başkan Vekili ve Yenigün Gazetesi Sorumlu Müdürü Müjdat Çetin ise, tüm teknolojik gelişmelere rağmen gazetecilik mesleğinin hayatiyetini sürdüreceğine inandığını söyledi. Haber almanın kolay olmadığına dikkat çeken Çetin, bir haberin yapılırken ikili ilişkiler ve güvenin önemine dikkat çekti. Meslekte güvenin önemli olduğunun altını çizen Çetin, güven kaybeden bir gazetecinin herşeyi kaybeceğinin altını çizdi. Çardak, son olarak gazetecilerin halkın içinde olmak zorunda olduğunu sözlerine ekledi.
Sakarya Halk Gazetesi Genel Yayın Müdürü Safa Polat, internetle insan hayatına giren yeni medyanın yerel basını da güçlendirdiğini belirtirken Yeni Sakarya Gazetesi muhabiri Hakan Arslan, tüm güçlüklerine rağmen gazeteciliğin keyifli bir meslek olduğunu dile getirdi.
Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Murat Uygun da yerel basının zor bir süreçten geçtiğine işaret ederek geleceğin daha güzel günler getirmesi temennisinde bulundu.
Ada Postası Gazetesi Sorumlu Müdürü Şaban Özdemir, yaygın basının dahi internet medyasındaki gelişmeleri geriden takip ettiğini kaydetti. Hitit Gazeteciler ve Yayıncılar Derneği Başkanı Birkan Demirci de bazı değerlendirmelerde bulundu.
BİK Çorum Şube Müdürü Osman Bolluk ve Sakaryalı mevkidaşı Ömer Faruk Çakır ise organizasyonla ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdiler.
Sakaryalı gazeteciler, yemek ikramıyla sona eren buluşmada Çorumlu meslektaşlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdiler.
Yerel medyada tecrübe paylaşımını amaçlayan program, Çorum Belediyesi Sanat Müzesi ve Galerisi'nde açılan 'Geçmiş Zaman Halleri' adlı fotoğraf sergisi ile Çorum Müzesi gezisinin ardından sona erdi. - ÇORUM
Son Dakika › Yerel › Sakaryalı ve Çorumlu Gazeteciler Tecrübelerini Paylaştı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?