Sahurda Yenen Tahin Tok Tutuyor - Son Dakika
Yerel

Sahurda Yenen Tahin Tok Tutuyor

Sahurda Yenen Tahin Tok Tutuyor

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, iftar sonrasından yatana kadar ve sahurda bol sıvı tüketiminin önemli olduğunu vurguladı.

29.06.2015 11:43  Güncelleme: 12:08

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, iftar sonrasından yatana kadar ve sahurda bol sıvı tüketiminin önemli olduğunu vurguladı. Selçuk, "İftarda susuzluk hissi ile asitli içecekler tüketilmemeli." dedi.

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, Ramazan'da sağlıklı beslenme hakkında bilgiler verdi.

Yulaf ezmesi: İçeriğindeki çözünür ve çözünmez lif sayesinde hem tokluk sağlıyor, hem sindirime yardımcı hem de bağırsakların çalışmasını düzenliyor. Sahurda yoğurt, kefir veya süt ile karıştırılarak tüketilirse daha da doyurucu ve besleyici olacaktır.

Yoğurt veya Süt: Kaliteli proteinler olup kalsiyum gereksinmesini karşılar. Tok tutucudur. İçinde triptofan amino asit var olması nedeni ile uykuya tekrar geçişe yardımcı olacaktır.

Meyve ve komposto: enerji verir ve bağırsakların gün içinde çalışmasında yardımcıdır. Özellikle kas krampları, el ve ayaklarda uyuşmaların sık gözlendiği açlık diliminde gereken potasyum gibi önemli mineraller sebze ve meyvelerde yer alır. Özellikle elma, kayısı, kiraz, mürdüm eriği, şeftali, nektarin, kivi, ananas ve kuru meyveler tüketilebilir. Özellikle kompostosu içilirse alınan sıvı miktarı daha da artacaktır. Meyveyi direk yoğurda karıştırıp tercih edilirse açlık hissi oluşturmaz mide asidini artırmaz. Komposto hazırlarken içerisine eklenen tarçın, karanfil ve zencefil gibi baharatlarında sindirim ve tokluk hissi artırıcı özelliği vardır.

Ceviz: Krom mineralinden zengindir başta insülin seviyesinin düzenlenmesinde yardımcıdır bu nedenle tok tutucu özelliği vardır. İçeriğindeki omega ve sağlıklı yağlar da tokluk hissi verecektir.

Yumurta: A kalite proteindir. İçeriğinde çok yüksek aminoasit türevi vardır. Sahurda muhakkak alınması gereken olmazsa olmaz bir besindir. Tercihen haşlanmış tüketilmelidir. Fakat yulaf kepeği ve mantar biber gibi sebzeler ile omlet haline getirilerek az yağda yapılarak da tercih edilebilir.

Tahin Pekmez: Birlikte vitamin mineral ve enerji deposudur. Yağdan da zengin olan susam yağından meydana gelen tahinin tok tutucu özelliği vardır. Pekmez ile karışınca mide için zararsız hale gelecek ve sindirim için sıkıntı yaratmayacaktır. 1-2 tatlı kaşığı ölçüye dikkat ederek alınması fayda sağlar.

Az tuzlu veya tuzsuz Peynir: gün içinde gereken enerji ihtiyacını karşılayacak, proteinden zengin kalsiyum deposu bir besindir. Tuzlu tercih etmemek su ihtiyacını artırmaması için önemlidir.

1. Muhakkak atlanmaması gereken bir öğündür.

2. 16 saatlik açlık durumunun yaşandığı bu ayda sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi kahvaltı öğününü sahur öğünü olarak kabul etmek gerekmektedir.

3. Tokluk hissi veren besinler tercih edilmelidir. İftarda tüketilen ev yemekleri, hamur işi gıdalar, pilav makarna ve tatlılar açlık ve susuzluk hissini artırma nedeni ile sahurda uzak durulması gereken yiyeceklerdir.

4. Su veya komposto içilebilir. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sahurda Yenen Tahin Tok Tutuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement