Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından 2016 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında desteklenecek olan "Ev Tipi Su Arıtma Cihazlarının Mevcut Durum Tespiti ve Farkındalık Çalışması" projesi, ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ABTÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu arasında imzalanarak hayata geçirildi.
Proje ekibinde ABTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomühendislik Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Rozelin Aydın, Yrd. Doç. Dr. Sema Şirin ve Ar. Gör. Yağmur Atakav da yer alacak.
Projenin öncelikli amacı, günlük hayatta yaygın olarak kullanılan ev tipi arıtma cihazlarının mikrobiyolojik ve kimyasal durumunun ortaya konulup mevcut durum tespitine gidilerek, yanlış bilgilendirilmelerin önüne geçmek olarak belirlendi. Aynı zamanda proje kapsamında 5000 kişi ile görüşülerek ev tipi arıtma cihazları hakkındaki farkındalık oluşturulması hedefleniyor.
Proje hakkında kısa bir bilgilendirme konuşması yapan ABTÜ Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rozelin Aydın, suyun hava ile birlikte çevresel faktörlerden büyük oranlarda etkilendiğini ve çeşitli seviyelerde kirlendiğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Aydın, "Dünyamızı kaplayan suyun sadece yüzde 1'inden azı kullanılabilir ve içilebilir özelliktedir. Su kaynaklarımız küresel ısınma, artan şehirleşme ve nüfus artışı ile beraber giderek azalmaktadır. Ticari kaygılar ön planda tutularak, insanları şişe suyu alımına ya da ev tipi arıtıma cihazları alımına yöneltme sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur. Ev tipi arıtma cihazları biyolojik kirlilikle ilgili yüzde yüz güvence sağlamamaktadır. Fakat sektörde bu konu üzerinde denetleme olmamasından dolayı, toplumun yanlış bir biçimde bilgilendirmesi mümkündür. Bu projede bizler farkındalığın ve bilincin oluşması için çalışacağız" şeklinde konuştu. - ADANA
Son Dakika › Yerel › Sağlıklı Su Abtü'den Sorulacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?