"Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü" dolayısı ile açıklama yapan Dr. Alper Latif Boz, fiziksel aktivitenin bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının gelişmesindeki temel araçlardan olduğunu vurguladı. Aktivitenin aynı zamanda toplum refahını, çevrenin korunmasını teşvik ettiğini ve gelecek nesillere bir yatırım oluşturduğunu anlatan Boz, şöyle devam etti:
"Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite, yani fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6'sı meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık yüzde 21 -25'inin, diyabetin yüzde 27'sinin ve iskemik kalp hastalığının yüzde 30'unun ana nedeni olduğu tahmin edilmektedir. Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri, hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite, kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir"
HAFTANIN 5 GÜNÜ EN AZ 30 DAKİKA
Dünya genelinde fiziksel hareketsizliğin, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 2'si ile ilişkilendirildiğini ifade eden Boz, şöyle konuştu:
"Fiziksel aktivitenin arttırılması, sağlık harcamalarının dolayısıyla ekonomik maliyetin azaltılmasında uygulanabilir, maliyet etkin ve en temel stratejilerden birisidir. Yetişkinler için haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması; sağlığın korunması, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için gereklidir. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir."
Son Dakika › Yerel › 'Sağlık İçin Haraket Edin' Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?