UNESCO Dünya Miras Listesine 19 yıl önce alınan ve bu yıl UNESCO Yönetimine de girmeyi de başaran Safranbolu'nun UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alışının 19. yıl dönümü kutlama etkinlikleri kapsamında 'Safranbolulu İzzet Mehmet Paşa Vakfiyesi ve Belgeler' adlı eserin imza ve tanıtım günü Karabük Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
KBÜ Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe Karabük Valisi İzzettin Küçük, Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Karabük İl Emniyet Müdürü Oktay Keskin, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ile İl ve İlçe Protokolü, çok sayıda davetli katıldı.
Etkinlik ilk olarak Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy'un açılış konuşmaları ile başladı. Safranbolu için tarihi günlerden birinin yıl dönümü için bir arada olunduğunu belirten Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, " Safranbolu Dünya Miras Kenti oluşunun 19. yılını kutluyor. Türkiye'de ilklerin arasında olan Safranbolu bu anlamda da tarihin en eskiye dayanan korumacılık anlayışı ile de bir ilk olarak çalışmalarını ve faaliyetlerini sürdürmektedir. 1800'lü yıllarda Anadolu da neredeyse her şehir Safranbolu gibiydi. Yaşam tarzı, mimarisi. Ancak 1950'lere gelindiğinde modernleşme birçok yerde şehir dokusundan kültürel yaşama kadar birçok alanda savaşı kazandı. Bunların arasında istikrarlı bir şekilde tarihini ve kültürünü koruyan bir kent vardı, Safranbolu..1960'lar da Koruma İmar Planı denemeleri ile ilk adımlar atıldı" dedi.
Aksoy, konuşmasında Safranbolu'nun UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girişi ve koruma altına alınmasındaki süreçten, Safranbolu'nun UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girişi ile kazanımlarının sayısal verileri ve bu süreçte emeği geçenler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
Böylesine önemli bir günde Karabük Üniversitesi'nde bir araya gelmenin vermiş olduğu mutluğu dile getiren Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal ise, " Bugün burada az önce Belediye Başkanımızın anlatmış olduğu bu süreçlerin yüzde doksanına şahitlik etmiş biri olarak konuşuyor, sizlerden biri olarak da söyleşide yer alıyorum. Karabük Üniversitesi kurulmadan önce 1991 yılında Safranbolu'da Meslek Yüksekokulumuz kurulmuştu. Tek amacı Safranbolu'nun tarihine sahip çıkmak, onu korumak ve gelecek kuşaklara aktarmaktı. Tabi kuru kuruya korumak değil, aynı zamanda da turizme kazandırmaktı amaç. Değerli çalışma arkadaşlarım o günlerde tarihi evlerimizin neredeyse tamamının restorasyon projelerini hazırladılar, ve bugün burada bulunan ev sahibi arkadaşlarımız vardır, defalarca öğrencilerimiz sizleri ziyaret etti, bazen de kapıdan kovuldu. Sürekli çiziyorsunuz ama bir sonuç yok diyordunuz. Çünkü restorasyon çok maliyetli bir çalışmaydı. Bunu ilk zamanlar başarmak mümkün olmamıştı. Boşu boşuna yapılan bir çalışma gibi gözüküyordu ama bugün devletimizin vermiş olduğu imkanlar ve Safranbolu halkının bilinçlenmesi neticesinde gerçekten bunun bir değer olduğunu anladık ve daha çok sahip çıkıyor olduk. Bu değerleri turizme kazandıralım dediğimiz zaman işletecek elemanlarımız yoktu. Meslek Yüksekokulu olarak değerli çalışma arkadaşlarımızla pansiyon sahiplerinin, pansiyonda çalışanların tamamına kurslar verdik. Karabük Üniversitesi kuruldu ilk verdiğimiz Fahri Doktora Unvanı değerli Belediye Başkanımız Kızıltan Ulukavak'a oldu. Nedeni Safranbolu'nun bugünlere gelmesinde almış olduğu kararlardı. Karabük Üniversitesi'nin de öncelikleri arasında Safranbolu'yu korumak, gelecek kuşaklara aktarmak asli görevleri arasındadır" dedi.
Günümüzde en çok yakınılan olaylardan bir tanesinin şehirler olduğunu belirten Karabük Valisi İzzettin Küçük,"Şehirlerimiz neredeyse birer insan ambarı haline geldi. Komşuluğu, beraber yaşamayı mümkün kılmayan, trafik çilesi çektiren, kısacası yaşayanlara bir şeyler vermekten ziyade bir şeyler alıp götürmektir. Bunun en büyük nedeni kadim kültürlerden bağları koparmak. Eski şehirlerin yüzlerce yıllık, binlerce yıllık birikimlerini yok ettik. Adına ister rant deyin, ister yanlış uygulamalar deyin. Şehirlerimizin başına gelen en büyük felaket bunlardır bence. Gelenek şunun için kıymetlidir; gelenek değiniz çok uzun sürede oluşan, yanlış veya doğru yapılarak çevreden örnek alınarak gelen bir şeydir. Hiçbir şeyi siz dünyada yeniden yapamazsınız. Yep yeni bir şehir kurmak gibi bir şey yoktur. Şehirlerimizin başına gelen bu talihsizlik Safranbolu'da ayrışmış mutlu bir tarih olmuş. Bu tabi pek çok insanın katkısıyla olmuş bir şeydir. Dönemin Belediye Başkanı Kızıltan Ulukavak ve belediye encümenin katkıları çok büyüktür. Ben bugüne kadar emeği geçen herkese çok teşekkür ederim" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Recep Karacakaya, KBÜ Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Yücedağ ve Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Nazım Yılmaz'ın yazmış oldukları 'Safranbolulu İzzet Mehmet Paşa Vakfiyesi ve Belgeler' adlı eserinin tanıtımını yaptılar.
Programın sonunda Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu Fuaye alanında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Recep Karacakaya, Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Yücedağ ve Başbakanlık Osmanlı Arşivi Uzmanı Nazım Yılmaz yazmış oldukları Safranbolulu İzzet Mehmet Paşa Vakfiyesi ve Belgeler' adlı eserini Safranbolu severler için imzaladılar. - KARABÜK
Son Dakika › Yerel › Safranbolu Unesco'ya Alınışının 19. Yılını Kutlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?