Kayseri'de devam eden 'Uluslararası Öğrenciler Akademisi'ne çok sayıda ülkeden 100"ü aşkın öğrenci katılıyor.
Kayseri Medeniyetin Burçları Derneği'nce düzenlenen ve Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından desteklenen akademi, KCETAŞ (Kayseri ve Civarı Elektrik A.Ş.) Konferans salonunda devam ediyor. Başta Türki Cumhuriyetler olmak üzere, Afganistan, Yemen, Bosna Hersek, Gana gibi ülkelerden gelip Erciyes Üniversitesi'nin çeşitli fakültelerinde lisans ve yüksek lisans seviyesinde okuyan 100'e yakın öğrenci katılıyor. Akademi, öğrencilerin akademik, mesleki ve kültürel birikimlerinin artırılmasını ve aynı zamanda Türkiye kültürünün tanıtılmasını hedefliyor. Akademinin Koordinatörü Ali Dursun, yüzyıllardır Avrupa merkezci bir bakış açısının tüm algılarımızı işgal ettiğini ve bu durum değişmesi için bu tür programların sayısının artırılması gerektiğini söyledi. Akademinin danışmanı M ,Hüseyin Mercan, farklı dil, renk, kültür ve coğrafyalardan 100'ü aşkın öğrencinin bir salonda toplanarak ortak konular etrafında kafa yormasının ülkemiz başta olmak üzere dünyaya önemli katkılar ağlayacağını vurguladı.
MİLLİ ŞAİRİMİZ MEHMET AKİF ERSOY ANLATILDI
Akademinin ilk gününde yazar Mehmet Ayman, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u anlattı. Seminerde Türk akraba topluluklarından gelen öğrencilerin Milli şairimizi tanımaları özellikle de Azerbaycanlı bir öğrencinin İstiklal Marşımızın tamamını okuması dikkati çekti. Seminerin ardından yabanı uyruklu öğrencilere Mehmet Akif Ersoy'un Safahat isimli eseri Medeniyetin Burçları Derneği tarafından ücretsiz dağıtıldı.
Akademinin ikinci seminerini ise, Erciyes Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Köse verdi. Yrd. Doç. Dr. Köse, 'Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Türk Modernleşmesi' konulu seminerinde, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne gelen süreci ele aldı. Osmanlı devletinde Tanzimat Fermanı ile vatandaşlık tanımının değiştiğini, bunun da ülkenin sosyo-ekonomik ve demografik yapısına olan etkisini ele alan Yrd. Doç. Dr. Köse, 'Özellikle Osmanlı'nın yurtdışına gönderdiği öğrenciler, eğitimlerini tamamlamalarının ardından ülkeye döndükten sonra etkilendikleri düşünce akımlarıyla Osmanlı topraklarında Tanzimat sürecini başlattılar. Bu süreç Avrupa'da yükselen Milliyetçilik akımı ile birlikte Osmanlı'da etkili olmaya başladı ve birçok millet, kendi devletlerinin kurmak için gayret etti. Bu da Osmanlı devletinde önemli yaralara yol açtı' dedi.
Programın ikinci gününde ise, İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Taha Eğri, 'Uluslararası Ekonomi Politiği, Küresel Siyaset ve İktisat İlişkisini' konusunda öğrencilere seminer verdi. Dünyada var olan sömürgeci anlayışını ardından küresel düzendeki iktisadi yapının yeniden şekillendirildiği ifade eden Taha Eğri, " Sömürgecilik günümüzde hala karşılaştığımız büyük sorunlardan biridir. Dünyada bugün karşılaşılan temel sorunların arkasında sömürgecilik yatmaktadır. Günümüzde küresel siyaset ve ekonomi de iç içe geçmiştir. Bu nedenle gelişmiş ülkeler, ellerindeki zenginlik sayesinde siyaseti de yönlendirmeye ve manipüle etmeye çalışmaktadır' diye konuştu.
Uluslararası Öğrenciler Akademisi, bölümler halinde 12 hafta sürecek.
HANGİ ÜLKEDEN KATILIM VAR?
Uluslararası Öğrenciler Akademisi'ne Türkiye'den de öğrenci katılabiliyor. Diğer ülkeler ise şöyle; "Afganistan, Somali, Tanzanya, Suriye, Irak (Kerkük), Filistin, Çad, Gabon, Mısır, Kamerun, Kazakistan, Makedonya, Moğolistan, Lübnan, Bulgaristan, Gana, Azerbaycan, Çin (Uygur), Gabo Verde, Rusya, Gine, Cezayir, Yemen, Endonezya, Kırgızistan, Çin, Ruanda, Arnavutluk, Kamerun, Kazakistan (Ahıska), Kazakistan." - KAYSERİ
Son Dakika › Yerel › Renkli Akademi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?