Rektör Harmandar; "Dalyan İztuzu Sahili Sil Baştan Yapıldı" - Son Dakika
Yerel

Rektör Harmandar; "Dalyan İztuzu Sahili Sil Baştan Yapıldı"

Rektör Harmandar; "Dalyan İztuzu Sahili Sil Baştan Yapıldı"

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MÜ) Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, “Dalyan İztuzu Sahili sinl baştan yapıldı” dedi.

21.05.2015 10:25

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MÜ) Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, "Dalyan İztuzu Sahili sinl baştan yapıldı" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 23 Mart'ta Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne devredilmesinden sonra harekete geçen MÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ve beraberindeki heyet ile Ortaca Meslek Yüksek Okulu Toplantı Salonu'nda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yapılan toplantıya MÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar'ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça, İktisadi İlim Yönetiminden Başkan Prof. Dr. Mehmet Ali Özler, Prof. Dr. Mustafa Koyuncu, Prof. Dr. Önder Yıldırım, Prof. Dr. Feridun Duman ve TÜRKSAP Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çobanoğlu katıldı.

MÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, yaptığı açıklamada; "Bildiğiniz gibi bir araya gelmemizin sebebi İztuzu. Ben şunu söylemek istiyorum barıştan yanayım, dostluktan yanayım. Her türlü insanla, siyasi görüşü ne olursa olsun konuşmaktan, diyalogdan ve ortak aklı bulmaktan ve birlikte hareket etmekten, birlikte çalışmaktan ve en doğruyu bulmaktan yana bir insanım. Sizleri biraz ihmal etmiş bulunmaktayım. O nedenle bir araya gelmek için bu toplantıyı düzenledik. Bildiğiniz gibi İztuzu; Muğla'mız için, Dalyan için, Ortaca için, dünya için çok önemli cennet köşesidir. Biz burasını en iyi şekilde korumak, kollamak ve geliştirip, gelecek nesillere güzel bir şekilde devretmekle mükellefiz, biz bundan sorumluyuz. Benim hiç aklımda yoktu, düşündüğü bir şey değildi. Beni bakanımız Ankara'ya çağırdılar; Ocak Ayı'nın sonunda bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda Türkiye'nin önde gelen çevrecileri Sadun Bora, Can Polat, Gazeteci Fatih Çekirge vardı, burada bilim insanları vardı. Orta Doğu Teknik Üversitesi'nden, Ege Üniversitesi'nden ve değerli hocalarımız, ayrıca bakanlık mensupları da vardı. Genel bir toplantı yapıldı. Bu toplantının sonunda da 'Hocam İztuzu'nu size veriyoruz' burayı korumak ve gelecek nesillere en güzel şekilde devir etmek için size emanet ediyoruz denildi. Bizim esas amacımız işletmek değil, korumak, kollamak biyoloji çeşitliğini başta Caretta Caretta olmak üzere buradaki canlı olan ister hayvan türü ister bitki türü olsun her şeyi araştırmak, bunları korumak ve Türkiye'yi, Dünyayı tanıtmak ve burası Özel Çevre Koruma alanı olan bu yerin dahada güzel bir şekilde devretmekti. Bu toplantıya katılanlar çok memnun oldular. Hocam hayırlı olsun dediler. Burayı tek başımızıda yönetelim diye bir düşüncem olmadı. Bize teslim edilmemişken Ortaca'da Köyceğiz, Ortaca Kaymakamları, İki belediye başkanları ile turizmciler, tekneciler, tur operatörleri ile bir toplantı yaptık. Burayı el birliği ile kullanalım. Koruyalım, oradaki canlılara zarar vermeyelim ve turizminde geleceğinin gelirlerini de toplayalım. Yerel yönetimlerle işbirliği çıktı. Muğla'da da Ankara'da yapılan toplantının aynısını yaptık. İztuzu'nun dünyada bir cennet olduğunu, buranın iyi korunması gerektiğini Carettaların 24 saat yararlanması, buranın carettalara ait olduğu böyle bir karar çıktı. Bakanlıktan bize devredilmesini bekledik. 23 Mart'ta buranın bize teslimi yapıldı. Nisan Ayı'nda açılacaktı ama havaların yağışlı geçmesinden dolayı sadece bir büfeyi hizmete soktuk" dedi.

"İZTUZU SAHİLİ'NE GİRİŞ ÜCRETSİZ"

İztuzu'na giriş için herhangi bir ücret alınmayacağını müjdeleyen Harmandar, "Ticari kazanç kaygısı İztuzu yönetimimizin odağından bulunmamaktadır. Kötüye kullanılmaması şartı ile kamuoyu duyurumuza takiben otopark ücreti alınmayacak tüm bunlara ek olarak akademik sorumluluklarımız çerçevesinde araştırmaları destekleyerek İztuzu ekosistemine sürdürülebilir, bilimsel çözümler sunma amacı ile çalışmalar başlatılmıştır. Arkeoloji, turizm, tarih, ekoloji, biyoloji, su ürünleri, sosyoloji alanlarında yapılacak araştırma projeleri için çağrı açılmış bulunmaktadır. Araştırmalarda aynı zamanda canlı çeşitliliği çevreci bakış ile mercek altına yatırılacaktır. Bir kamu kurumu olmanın sorumluluğu çerçevesinde, akademik bir bilinç ve etik bir yönetim anlayışı ile kamunun tüm olanaklarını kullanarak planımızın korunması ve yönetilmesi ile ilgi çalışmalarımız dürmektedir denildi" diye konuştu.

"GÖRDÜĞÜM MANZARA İÇLER ACISIYDI"

Kurulan heyet ile İztuzu'na gittiğinde gördüğü manzaranın içler acısı olduğunu ifade eden Harmandar, "Turistik bir tesisin içine girmek mümkün değildi. Duşlar, tuvaletler ve her taraf pislik halindeydi. Her taraf paslanmış, sular doğru dürüst akmıyor, tuvaletler perişan haldeydi. Hemen elden geçirmemiz gerektiğini düşünüp, harekete geçtik. Hemen iskeleleri yeniledik, sonra tuvaletleri, büfeleri, su tankerini hatta 112 Acil Servisi'nin yerini de yeniden yaptık. Yani Dünyanın Gözü ve ödül almış bir İztuzu Sahili'ni sil baştan yaparak turizme yeniden açtık" şeklinde konuştu.

Rektör Harmandar ve Heyet İztuzu'nda Ortaca Meslek Yüksek Okulu'nda yapılan açıklamadan sonra Dalyan İztuzu'nu tekne ile gidilirken, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar tekne kaptanlığı yaptı. İztuzu Sahili'nde her tarafı yenilenen yerler hakkında bilgi veren Harmandar, çalışan personeller ile tek tek sohbet etti. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Rektör Harmandar; 'Dalyan İztuzu Sahili Sil Baştan Yapıldı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement