Rektör Coşkun Basın Mensuplarıyla Biraraya Geldi - Son Dakika
Yerel

Rektör Coşkun Basın Mensuplarıyla Biraraya Geldi

Rektör Coşkun Basın Mensuplarıyla Biraraya Geldi

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, kentte görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.

28.10.2016 15:59

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, kentte görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Üniversite Konukevi'nde düzenlenen toplantıya Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süleyman Çiğdem ve Prof. Dr. Halil İbrahim Şimşek, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Ömer Can ve basın mensupları katıldı.

Rektör Coşkun, toplantıda yaptığı konuşmada, her akademik yıl başında basın mensuplarıyla bir araya geldiklerini ve yeni gelişmeleri birlikte değerlendirdiklerini söyledi.

Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Rektör Coşkun'un değerlendirmelerinden satırbaşları şöyle:

2 yıllık ve 4 yıllık eğitim veren 11 tane birim var

Göreve geldiklerinde Bayburt Üniversitesi'nde 4 fakülte 1 yüksek okul ile eğitimin sürdüğünü aktaran Rektör Coşkun, bu rakamın fakültede 6'ya yüksek okulda 3'e yükseltildiğini ayrıca beden eğitimi ve spor yüksek okulu ve uygulamalı birimler yüksek okulunu üniversiteye kazandırıldığını hatırlatarak fakülte ve yüksek okullar içerisindeki bölümler hakkında bilgiler verdi.

Rektör Coşkun şunları kaydetti:

"Biz göreve geldiğimizde üniversitemizin 4 tane fakültesi vardı. Şu anda fakülte sayısı 6'ya yükselmiş oldu. İlave sağlık bilimleri fakültesi ve toplum bilimleri fakültesini kurduk. Sağlık bilimleri fakültesine öğretim üyesi almaya başladık. İnsan ve toplum bilimleri fakültesine öğrenci de aldık. Türk dili ve tarih bölümünde bu yıl öğrencilerimiz var. İnşallah ileride bu fakülte de 8 bölümle devam edeceğiz. Diyebilirim ki, Bayburt Üniversitesi'nin en kapsamlı bölümlerinden bir tanesi bu fakülte olacak. Meslek yüksek okulu sayımız 1'di adalet ve sağlık meslek yüksek okullarını ekleyerek 3'e çıkardık. Sağlık meslek yüksek okulu 5 bölümle şu an öğrenci alıyor. Adalet meslek yüksek okulu ise inşallah önümüzdeki yıl öğrenci alımına başlayacak. Enstitülerimizde önemli sayıda gelişme kaydettik. Hiç yüksek okulumuz yoktu. Buna da 2 tane ekledik. BESYO bunlardan biri ki, buna da ilk defa bu yıl öğrenci alımı yaptık. Birde uygulamalı bilimler yüksek okulunu açtık. İnşallah bunu da önümüzdeki yıl aktive edeceğiz. Velhasıl şu anda 2 yıllık ve 4 yıllık eğitim veren 11 tane birimimiz var."

2 bin 500 dönüm açık alan

Baberti Külliyesi'ndeki çalışmalardan bahseden Coşkun,

"Şu anda bulunduğumuz Baberti Külliyesi içerisinde 140 tane lojman, konuk evi, spor tesisleri, camisi, merkez araştırma labaratuvarı, eğitim fakültesi var ve bunlar bitmiş durumda. İlahiyat, insan ve toplum bilimleri fakültesi inşaatı devam ediyor. 2 bin kişilik yurdu bitirdik. 2 bin kişilik kapalı spor salonu yapılıyor, kütüphanemiz inşaat halinde yapımı sürüyor bu şekilde inşaatlarımız devam ediyor. Göreve geldiğimizde 450 dönüm olan bu kampüs alanında şahıs arazileri de vardı bunları da kamulaştırarak 850 dönüme çıkardık. DSİ'nin yerini alarak 950 dönüme çıkardık ve daha sonra sağ olsun büyüklerimiz, yöneticilerimiz, sayın bakanımızın desteğiyle kışlanın yerini de alarak yaklaşık 2 bin 500 dönüme açık alanımızı çıkarmış olduk. Bu 2 bin 500 dönüm büyükmüş gibi geliyor ama bu şehrin 10 senesini 20 senesini düşündüğümüzde aslında belki de şuralarda alınsaydı da denilebilir. Ama şu anda yapabileceğimiz buydu. Bundan dolayı da bu konuda bize yardım eden herkese teşekkür ediyorum. Başta sayın bakanımız olmak üzere açıkça söylemek gerekirse sayın bakanımız kışlanın üniversiteye tahsisi konusunda kendileri bizzat devrede olmuştur ve meseleyi yüklenmiş sonuçlandırmıştır." ifadelerini kullandı.

9 araştırma merkezi

Bayburt Üniversitesinin şu an 9 araştırma merkezine sahip olduğunu ifade eden Rektör Coşkun, bu merkezler hakkında şu bilgileri verdi:

"Biz göreve geldiğimizde hiç araştırma merkezimiz yoktu şu anda 9 tane araştırma merkezimiz var. Bunlardan birisi Gıda Tarım ve Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi. Bu merkezimiz şu ana kadar ne yaptı? Mesela bu yıl Aydıntepe kuru fasulyesiyle ilgili çalışma başlattılar. Birazda bu fasulyeden ürettiler. Yani İspir fasulyesine alternatif bir fasulye. Aslında lezzet olarak aynı olduğunu arkadaşlarımız söylüyor. O adla bunu markalaştırmak istiyoruz. Bayburt Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi, daha çok bu biliniyor. Bayburt'un tarihi, kültürüyle ilgili araştırmalar yapıyor ve eserleri yayınlıyor. Türkçe uygulama ve Araştırma Merkezi. Bu daha çok yabancı uyruklu öğrencilere hitap eden bir merkez. Şu anda 17 farklı devletten 120 tane öğrencimiz var. Bu öğrencilerimiz geldiklerinde tabi Türkçe bilmiyorlar. Bu merkez bunlara Türkçe öğretiyor. 1 sene ondan sonra bizden ders almaya başlıyorlar. Merkezi Araştırma Labaratuvarı. Burada 11 tane labaratuvar var. Bunlardan 5 tanesi araştırma labaratuvarı 6 tanesi de uygulama labaratuvarı. Bölgeye hizmet edebilecek cihazlar var burada . Örneğin bir Ortadoğu ülkesi bir cihaz almak istiyor ve ilgili firma diyor ki bu cihaz Bayburt'ta var. Bayburt'a gelin biz size orada bunun tanıtımını yapalım. Yani bölgenin ihtiyacını karşılayacak önemli cihazları aldık buraya. Bizim hedefimiz tabi ki kendi kabuğuna çekilmiş bir üniversite oluşturmak değil, bazı konularda da bize müracaat edilmesi gerekir. Bizim incelemelerimiz araştırma sonuçlarımıza itibar edilmesi gerekir. Bu labaratuvarda da bunu yapacağız inşallah. Arıcılık Geliştirme Araştırma ve Uygulama Merkezimiz var. Bu merkezimizde artık faaliyete başladı. Bal üretmeye başladı. Arı üretmeye başladı. Şimdi bu önümüzdeki süreçte bölgeye dayanıklı arı türünü üretmekte önemli çalışmalar yapacaklar. Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma merkezimiz var. Bunlar özellikle kadınlarla ilgili sorunları araştırıp gün yüzüne çıkaracaklar. ve son olarak Dede Korkut Uygulama ve Araştırma Merkezimiz var."

Aydıntepe'de 80 Demirözü'nde 107 öğrenci

Aydıntepe ve Demirözü'ndeki yüksek okullardan bahseden Rektör Coşkun,

"Aydıntepe ve Demirözü'nde şu anda bizim aktif öğrencilerimiz var. Aydıntepe'de 80 civarı Demirözü'nde de 107 tane öğrencimiz var. İkişer tane aktif bölümümüz var . önümüzdeki yıl Aydıntepe'de 6 tane aktif bölümümüz olacak. Demirözün'de ise, 5 tane aktif bölümümüz olacak. Aydıntepe'de bize teslim edilen YİBO vardı. Hiçbir şekilde faaliyete geçmemiş bir okuldu. Orası bize devredildi. Biz oranın bu sene bakım onarımını yaptık. Yaşanabilecek hale getirdik ve içerisine taşındık. Orada kız yurdumuz, erkek yurdumuz, okulumuz, spor salonlarımız ve lojmanlarımız var. Demirözü'nde de belediye binasını bize tahsis etmişlerdi. Orada eğitim öğretime başladı ancak bu sene oradaki YİBO'yu da biz aldık. Oradaki yurduda bakım ve onarımdan geçirdik. Kız ve erkek yurdu olarak faaliyete soktuk. Okulu da inşallah bir dahaki sene bakım onarımdan geçtikten sonra biz kullanacağız. ve belediye binasını geri vereceğiz." dedi.

"Hiçbir öğretim üyemiz dışarıda kalmaz"

Bayburt Üniversitesi bünyesinde 175 adet lojman bulunduğunu ifade eden Rektör Coşkun, "Dolayısıyla bizim hiçbir öğretim üyemiz dışarıda kalmaz." diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu bizim Bayburt Üniversitesi'ni cazip hale getiriyor. Belki ne anlama geldiğini tahmin edemeyiz ama. Üniversitemize gelmek isteyen öğretim üyeleri genelde bana 2 tane soru sorarlar. Birisi lojman var mı? İkincisi Özel okul var mı? Sanıyorum ikisi de yerine geldi. En azından lojman kısmını biz hallettik. Özel okul kısmını da şehir halletmiş gibi görünüyor."

"Helsinki Üniversitesi'nin kütüphanesinin minimize edilmiş hali…"

Baberti Külliyesi'ne yeni inşa edilen kütüphane hakkında bilgi veren Coşkun,

"10 bin metrekarelik bir yeni kütüphanemiz var. Bu kütüphanenin özelliği şudur: 'Helsinki Üniversitesi'nin kütüphanesinin minimize edilmiş halidir.' Finlandiya biliyorsunuz çok soğuk bir ülkedir ve iç mekanları çok ferah yapmışlardır. İnsanlar dışarıda pek dolaşmaz hep içeridedirler. Kütüphanede böyle bir yer. Öyle bir kütüphane yapmışlar ki oradan dışarı çıkmak istemiyorsunuz. Bende orayı gezmiştim oranın bilgilerini toplamıştım, onu milimize ederek üniversitemize yapıyoruz. Yani öyle bir ferah ortam olsun ki öğrenciler kitap okurken kendilerini dışarıya atmak istemesinler." bilgisini verdi.

Üniversite bünyesinde 2 bin kişilik yurt

Üniversite bünyesinde yap-işlet-devret modeliyle 2 bin öğrenci kapasiteli yurt inşaatının yükseldiğini sözlerine ekleyen Rektör Coşkun, şu bilgileri verdi:

"Yeni yurtlarımız yapılıyor bu yurtlar bin, bin olarak iki bloktan oluşuyor. Yani 2 bin kişilik yurt bu. Bunu biz yap-işlet-devret modeliyle yaptık. Bu yurdu Bayburt Üniversitesi yaptırdı. Kredili yurtlarda yapan müteahhitten kiralama garantisi verdi. Dolayısıyla bizim cebimizden 5 kuruş çıkmadan yap-işlet-devret modeliyle yaptık. 20 sene işletecekler 20 yıl sonra bu yurt olduğu gibi üniversitenin malı olacak. Bizim üniversitemize öğrenci çekebilmemiz için cazip bir takım fırsatlar sunmamız lazım. Bu yurtla biz o cazip imkanı sunmuş oluyoruz. Bu imkanı sunduktan sonra üniversitenin tercih oranı da otomatik olarak yükselmiş olacak."

Doktora öğrencisi mezun eden bir üniversite

Bayburt Üniversitesi'nde 530 yüksek lisans ve doktora öğrencisinin eğitim gördüğünü ifade eden Coşkun,

"Enstitümüzün 530 civarında öğrencisi var. Yüksek lisans ve doktora yapan öğrenci sayımız şu anda 530 civarında. Dolayısıyla Bayburt Üniversitesi yüksek lisans yaptıran, doktora yaptıran bir üniversitedir. Hatta doktora öğrencisi mezun eden bir üniversitedir." diyerek açıklamasına devam etti.

28 bin matbu eser ve 200 bin elektronik kitaba ulaşma fırsatı

Bayburt Üniversite'nde öğrencilerin istedikleri kitaba anında ulaşabilme fırsatı olduğunu dile getiren Coşkun,

"Biz göreve geldiğimizde bu üniversitenin bütçesi 39 milyondu. Şu anda 81 milyon 114 bin lira bizim bütçemiz var. ve şu anda bizim sadece yatırım bütçemiz 35 milyon. Ayrıca 30 mega bit olan internet hızı 100 mega bite çıkarılmıştır. 2015'te görünürlük oranı ilk 20'ye girmişti. Aşağı yukarı 200 bin elektronik kitaba ulaşıyoruz. ve 28 bin matbu kitabımız var. Dolayısyla yeni kütüphanemize taşındığımızda zengin bir kütüphanemiz olacak inşallah. Üniversitenin en önemli fonksiyonlarından biri de budur. Üniversitenin büyük bir kitap birikiminin olması lazım. Şu anda bizim üniversitemizde 28 bin matbu eser ama 200 bin elektronik kitaba ulaşma imkanımız var. 40 bin metrekare alanımız vardı biz göreve geldiğimizde şu anda 78 bin 400 metrekare kapalı alanımız var ve şu andaki yatırımlarımız bittiğinde 179 bin metrekare kapalı alana kavuşacağız." dedi.

"Kendi kendimize yeten bir üniversite haline geldik"

Bayburt Üniversitesi'ni gelişimin gösteren istatistiki verileri de paylaşan Coşkun şu bilgileri verdi:

"125 üniversite arasında biz 122'inci sıradayken şu anda 95'inci sıya yükselmiş bulunuyoruz. Bu önemli bir rakamdır. Neden önemli? Çünkü diğer üniversitelerde yerinde durmuyor onlarda büyüyor ama siz onların iki katı yürüyerek 95'inci sıraya yükselmiş bulunuyorsunuz. Mesela tıp fakültesi olmayan 58 üniversite arasında şu anda 32'inci sıradayız. 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında ise, 31'inci sıradayız. Daha önce 48'inci sıradaydık. Bunlar önemli rakamlar. Üniversite bilimsel anlamda ne yapıyor bu açıdan bu rakamlar önemli. Biz göreve geldiğimizde bu üniversitede bir öğretim üyesine 104 öğrenci düşüyordu şu anda 28 öğrenci düşüyor. Şu anda üniversitemizde 114 tane öğretim üyemiz var. Artık kendi kendimize yeten bir üniversite haline geldik."

Fakültelerin doluluk oranı yüzde yüz

Bayburt Üniversitesi'nin öğrencilerce yoğun olarak tercih edilen bir üniversite olduğunu belirten Rektör Coşkun,

"Bizim bütün fakültelerimizin doluluk oranı yüzde yüz. Bir tek mühendislik fakültemiz hariç. Bu fakültenin doluluk oranı düşük. Düşük olmasının sebebi ise bu yıl YÖK ilk defa mühendislik fakülteleri için taban puan uygulaması getirdi. Yani ilk 240 bine girmeyen öğrenci mühendislik fakültesine alınmadı. Dolayısıyla bizim kontejanlarımızda da boşluklar oluştu. Bunun dışındaki bütün fakültelerimiz yüzde yüz doluluk oranına ulamıştır."

12 akademisyen 7 idari personel ihraç edildi

Gazetecilerin konuyla ilgili sorusu üzerine 15 Temmuz sonrası FETÖ/PDY ile ilişkili olan 12 akademik ve 7 idari personel olmak üzere 19 personelin üniversiteden uzaklaştırıdığını ifade eden Rektör Coşkun,

"Biz göreve geldiğimiz günden itibaren bu konuda biraz hassa davrandık. Aldığımız elemanların bu yapıyla ilgili olup olmadığını devleti ilgili kurumlarıyla istişare ederek aldık. Dolayısıyla Bayburt Üniversitesi bu konuda steril üniversitelerden biridir. Ama buna rağmen daha önce göreve başlamış arkadaşlarımızla ilgili değişik kurumlardan bize bilgiler aktarıldı. İncelemeler yapıldı. Soruşturmalar yapıldı ve neticede akademik personelin durumu YÖK'e bildirildi. İdari personelde bizim yönetim kurulumuzda değerlendirildi. Bu anlamda şimdiye kadar 12 akademik personel ihraç edildi. 7 idari personel ihraç edildi. ve böylece toplamda 19 personel ihracımız var. İnceleme başlatılan akademik personel sayısı 40 civarında ama neticede onların ciddi bir problemi bulunmadı."

Öğrencilerin sosyal imkanlarla ilgili sorunları var!

Gazeteciler tarafından dile getirilen öğrencilerin Bayburt'ta yaşadığı problemlerle ilgili soruları da cevaplayan Coşkun, şunları söyledi:

"Öğrencilerin üniversiteyle, eğitim sistemiyle ilgili açıkçası bana ulaşan çok sorun yok. Ama daha çok sosyal çevreyle ilgili sosyal imkanlarla ilgili problemlerden bahsediyorlar. Yani bu şehirde henüz bir tane sinema yok. öğrenci bekliyor tabi ki en azından hafta sonu vakit geçirecek bir yer istiyor. Biz yaşam merkezi diye bir yer yaptırıyoruz Baberti Külliyesi'nin içerisinde. Burada öğrenci yemekhaneleri, personel yemekhaneleri olduğu gibi içerisinde 4 tane de cep sineması olacak. Dolayısıyla öğrencilerimizin bu tür ihtiyaçlarını artık biz burada karşılamaya çalışacağız. Şehirde de acaba öğrenci artık çıkmayacak mı buraya mı hapsoluyor gibi endişeler var. Bu endişelerde çok doğru değil. Çünkü öğrenci kampüste bütün imkanlar olsa bile şehre çıkmak ister. Öğrenciler şehrin pahalılığından şikayet ediyorlar. Ana hatlarıyla şikayetleri bunlar. Ama ben Bayburt'a geldiğimden beri gözlemlediğim esnafta buna ayak uydurmaya başladı. Yani hem üniversite şehre etki ediyor, hem de şehir üniversiteye etki etmeye başladı. Kısa bir zamanda bu konuda epey bir mesafe alacağız gibi duruyor. Yani bu konuda ben esnafımız gösterdikleri ve gösterecekleri çabalar için teşekkür ediyorum. Ulaşım konusunda sıkıntı var. Neticede burada 3 bin 500 öğrenci okuyor ve bu öğrencilerin bir ayağı da şehirde fakat dolmuş tek hat dolayısıyla bazen dolu geliyor. Ben bunu dolmuşçularla görüştüm ve Dede Korkut Külliyesi ile Baberti külliyesi arasına direkt seferler koymalarını istedim. Yani düşünüyorlar inşallah yaparlarsa öğrencilerin bu problemleri çözülmüş olacak. Eğer çözemezlerse öğrencilerin bu problemini biz çözeceğiz."

Diş hekimliği ve veterinerlik fakülteleri YÖK'te

YÖK'te iki fakülte tekliflerinin olduğunun altını çizen Rektör Coşkun,

"Şu anda bizim YÖK'te iki tane açılmasını istediğimiz fakülte teklifimiz var. Birisi Diş Hekimliği Fakültesi diğeri Veterinerlik Fakültesi. Her iki fakültenin teklifini de YÖK'e verdik oradan cevap bekliyoruz. Hatta ben daha önceki konuşmalarımda söylemiştim; biz Dede Korkut külliyesini sağlık kampüsü haline getirmek istiyoruz. Sağlıkla ilgili birimlerimizi orada toplayıp diğer birimlerimizi de burada toplamak istiyoruz demiştim. İnşallah diş Hekimliği Fakültesini açtırabilirsek ki, bakan bey de buna önem veriyor. Orada sağlık bilimleri fakültesi, sağlık hizmetleri meslek yüksek okulu ve diş hekimliği fakültesi birde sağlık bilimleri enstitüsü 4 tane birim orada olacak ve orası otomatik olarak bir sağlık kampüsüne dönüşecek." İfadelerini kullandı. - BAYBURT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Rektör Coşkun Basın Mensuplarıyla Biraraya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement