Samsun Tabip Odası ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr Hüseyin Akan, hekimliğe halkın gözünde giderek fiyatı olan, alınıp satılabilen bir hizmet anlamının yüklendiğini fakat hekimliğin bir fiyatının olabileceğini düşünmediğini söyledi.
Samsun Tabip Odası ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Dekanlığı'nın işbirliği ile 14 Mart Tıp Bayramı töreni düzenlendi.
OMÜ Tıp Fakültesi Pembe Salon'da düzenlenen konferansa OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Kaplan, OMÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Fatma Aydın, Samsun Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Fatih Özkan ve öğretim üyeleri katıldı.
Törende Samsun Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Fatih Özkan ve Tıp Fakültesi öğrenci temsilcisi Alperen Karaçeşme'nin açılış konuşmasından sonra kürsüye çıkan OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Fatma Aydın, "Özellikle performansa dayalı çalışıyor olmamız hem hizmet kalitemizi azaltmakta hem tıp eğitimindeki eğitimin kalitesini düşürmektedir. Yine tam gün yasa tasarısı ile birlikte sitilde çalışan öğretim üyelerimiz bulunmaktadır. Onlar arasında hem gelir hem de motivasyon açısından dengesizlikler olmaktadır. Yine üniversite hastanelerinde gereğinden az sayıda asistan verilmesi, hizmet kalitemizin azalmasına yol açmaktadır. Artan Tıp Fakülteleri sayıları ve beraberinde gelen öğrenci sayıları nedeniyle de hizmet kalitesi düşmektedir. Hekime olan şiddet SABİM ve BİMER başvuruları nedeniyle hekimler kendilerini sürekli savunma altında hissetmekte ve stres altında iş hayatını sürdürmektedir. Tıp uygulamaları özellikle hekim dışı kişiler tarafından yapılması, alternatif tıp adı altında bilimsel olmayan uygulamaların yaygın olarak rağbet görmesi ve bunu da medyanın desteklemesi meslek hayatımızı üzen olaylardır" dedi.
"HEKİMLİĞİN BİR FİYATI YOKTUR"
14 Mart'larda şikayetlerini dile getirdiklerini ifade eden OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan, "19. yüzyılda Yahudiler Osmanlı Devleti'ne çok büyük bir teklif getiriyor. 'Bütün borçlarını ödeyelim, donanmanızı yeniden yapalım. Bize Filistin'de toprak verin' diye. Osmanlı o sıkışıklıkta bu teklifi kabul etmiyor. Çünkü bazı değerlerin ederi yoktur. Günümüz küreselleşme çağında her şeyin muharriki ekonomi olduğu için her şeyin de bir fiyatı ortaya çıktı. Hekimlik de halkın gözünde giderek, fiyatı olan, alınıp satılabilen bir hizmet anlamı yüklendi. Yani hekimlik aslında hiçbir şekilde ölçülemeyen, bir değere sahip bir meslek olmaktan uzaklaştırıldı. Ben yine de hekimliğin bir fiyatının olabileceğini düşünmüyorum. Kendi başına çok değerli bir görev olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar bazı vakalar duysak da, bunlar kaale alınmaz, çok cüzi, toplamı etkilemez, küçük vakalardır. O yüzden bu vakalara bakıp da, hekimlik mesleğinin onurunu, değerini tartışmaya açmamızın gerekli olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cankon Germiyanoğlu, "Tıp Bayramı" konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sunumun ardından da hekimlik mesleğinde 30 ve 40 yılını tamamlamış olan hekimlere plaketleri verildi. - SAMSUN
Son Dakika › Yerel › Rektör Akan: 'Hekimliğin Bir Fiyatı Yoktur' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?