Ramazan Fırsat, Sigarayı Bırak - Son Dakika
Yerel

Ramazan Fırsat, Sigarayı Bırak

Ramazan Fırsat, Sigarayı Bırak

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihal Bakırkalay Aydın, ramazanın sigarayı bırakmak için fırsat olduğunu söyledi.

20.07.2013 02:52  Güncelleme: 08:52

Uşak Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nihal Bakırkalay Aydın, oruç sırasında sigara içilmeyen süre uzadığı için, bu dönem sigarayı bırakmak isteyenler için önemli bir fırsat olabileceğini ifade etti.

Oruç tutanlar için Ramazan ayının uygun yöntemler kullanıldığında sigarayı bırakmak için doğru bir zaman olabileceğini savunan Dr. Nihal Bakırkalay Aydın, "Bu sene Ramazan ayında oruç tutma süreleri 17 saat civarına çıkıyor. Oruç tutanlar sigarayı bırakmayı düşündüklerinde bu durumu avantaj haline çevirebilirler. Bu uzun sürede sigara içmemeye sabretmek, hiç şüphesiz irade işi olup, sigarayı bırakmak isteyenler için de önemli bir sınavdır. Sigarayı bırakmak için kendinizi hazırlayın! Bırakmak istediğinize dair olumlu karar verin. Bunun ne kadar zor olabileceğine dair olumsuz düşünceleri engellemeye çalışın. Bırakmak isteyişinizin bütün nedenlerini sıralayın.. Sağlığınız ve başkalarına karşı sorumluluklarınızın yanında, güçlü kişisel nedenler geliştirin. Örneğin sigara molaları, ateş arama için ziyan ettiğiniz toplam zamanı ve maddi kaybı vb. düşünün. Düzenli egzersiz yapın, daha fazla sıvı alın, yeterince dinlenin ve aşırı yorgunluktan kaçının. Bırakmak için bir tarihi hedef olarak belirleyin. Doğum gününüz, evlilik yıl dönümünüz gibi özel günleri seçebilirsiniz. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı sizin için bir fırsat olabilir. Belirlediğiniz günü kutsal gibi kabul edin, hiçbir şeyin onu değiştirmesine izin vermeyin. Böylece bırakma gününüzü her yıl kutlayabilirsiniz. Bırakma belirtilerinin geçici olduğunu bilin. Geneli sadece 2-3 hafta sürer. Yeniden başlamaların çoğunlukla, bırakma belirtileri hala en yoğun düzeyde ve vücudunuzun nikotine bağımlı, olduğu sigarayı bırakma dan sonraki ilk haftada meydana geldiğini bilin. Unutmayın, sigara bir alışkanlıktır, ama kırabileceğiniz bir alışkanlıktır. İlk denemede bırakanlardan biri olabilirsiniz ama yılmayın ve yeniden deneyin" dedi.

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN İPUÇLARI

Sigarayı bırakmak için ip uçları veren Aydın, "Her bir sigaranın sadece yarısını için. Her gün ilk sigaranızı yakmayı bir saat geciktirin. Önceden, o gün kaç sigara içeceğinize karar verin. Bu sayının üstündeki her sigara için istediğiniz bir yere para bağışlayın. Yeme alışkanlığınızı, sigarayı azaltmanıza yardımcı olacak şekilde değiştirin. Örneğin süt için (çoğu kimse sütün sigarayla gitmediğini düşünür. "Kafanızı toplamak" istediğinizde sigara yerine bir bardak meyve suyu için. Unutmayın ki sigarayı azaltmak bırakmanıza yardımcı olur, ama bunun yerini tutmaz. Günde yedi sigaraya kadar indiyseniz bırakma tarihini belirleme ve ona bağlı kalma zamanı gelmiş demektir.

SİGARA İÇMEYİ UYGUNSUZ HALE GETİRİN: "OTOMATİK OLARAK" SİGARA İÇMEYİN

Gerçekten istediğiniz zaman için. Sırf alışkanlıktan dolayı sigara yakmaya kalktığınızda, kendinizi yakalayın. Kül tablalarınızı boşaltmayın. Bu, her gün kaç sigara içtiğinizi size hatırlatacak, izmaritlerin görüntü ve kokular hoş olmayacaktır.Gün boyu birçok kere, hiç düşünmeden sigara içiyorsanız, her sefer bir sigara yakarken aynaya bakmaya çalışın. Bunu istemediğinize karar verebilirsiniz.

Sigarayı kartonla almayı bırakın. Bir paket bitmeden diğerini almayın. Evde ya da işte, yanınızda sigara taşımayı bırakın. Sigaraya ulaşmanızı zorlaştırın.Sizin için özellikle zevk verici olmayan şartlarda sigara için. Örneğin başkalarıyla birlikte içmekten hoşlanıyorsanız bunu yalnız yapın. Sigarasız olma egzersizleri yapın. Bir daha asla sigara içmeyeceğinizi 'düşünmeyin.' Her seferinde, o günü de sigarasız geçirmeyi düşünerek bırakın. Kendinize bugün sigara içmeyeceğinizi söyleyin ve içmeyin. Uzun süre kalan sigara kokusundan kurtulmak için elbiselerinizi temizleyin" diye konuştu.

Sigaranın bırakıldığı ve sonraki günlerde yapılacaklara da değinen Aydın, şu uyarılarda bulundu: "Bütün sigara ve kibritleri atın. Çakmakları ve kül tablalarını saklayın. Diş hekimine gidip dişlerinizi temizleterek sigara lekelerinden kurtulun. Dişlerinizin bu şekilde ne kadar güzel gözüktüğüne dikkat edin ve onları öyle tutmayı hedefleyin. Kendiniz ya da bir başkası için almak istediğiniz şeylerin listesini yapın. O büyük günde kendinizi çok meşgul edin. Sinemaya, spor yapmaya gidin.Ailenizden ilk haftalarda yaşayacağınız zorluklarda size yardımcı olmalarım rica edin. Kendinize bir mükafat ya da kutlama niyetiyle özel bir şey verin. Evde, iş yerinde ve çevrenizde temiz, taze, sigarasız bir ortam oluşturun. Kendiniz için çiçekler alın. Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk birkaç gün kütüphane, müze, tiyatro, ibadethane gibi sigara içilmesine izin verilmeyen yerlerde mümkün olduğunca çok vakit geçirin. Bol su ve meyve suyu için. Alkol ve kahve gibi sigara ile bağlantı kurduğunuz içeceklerden sakının. Elinizde sigara bulunmasını özlüyorsanız, anahtarlık, tespih, kalem gibi bir şeyle oynayın. Uşak Devlet Hastanesi sigara bıraktırma polikliniğinde sigara bırakmak isteyenlere profesyonel sağlık hizmeti sunulması için çalışmalar yapılmaktadır. Göğüs hastalıkları uzmanlarına sigara bırakmak için başvurduğunuzda tedavi planlanmaktadır" - UŞAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ramazan Fırsat, Sigarayı Bırak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement