ORHAN ÇİÇEK - Gölbaşı ve Besni ilçelerinde yetiştirilen "peygamber üzümü" hasadına başlandı.
Kışın vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alan ve birçok kişinin şifa olarak tükettiği peygamber üzümü, uzun uğraşların ardından sofralara ulaştırılıyor.
Besni üzümü olarak da bilinen bu meyve, bir yıllık bakımın ardından kesim, taneleme, yağlama ve kurutma aşamalarından geçiriliyor.
Teveklerden bağ makasıyla kesilen üzüm ilk olarak küfe ve sandıkla gölgelik alanlara taşınıyor. Burada tanelere ayrılan üzüm, bölgede "patos" olarak adlandırılan potasyum ve zeytinyağı karışımıyla yağlanıp kurumaya bırakılıyor.
Yaklaşık bir hafta güneşte kurutulan üzüm, torbalandıktan sonra tüketiciye sunuluyor.
Çiftçilerden Mehmet Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üzüm üretiminin çok zahmetli bir iş olduğunu belirtti.
Üzüm hasadının hava sıcaklığının 40 dereceye ulaştığı ağustos ortalarında başladığını hatırlatan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Salkımların teveklerden kesilmesinden sonra çöpünden tek tek ayıklanan üzümler daha sonra sergi alanında toplanır. Üzümler burada su, potasyum ve zeytinyağı ile hazırlanan özel karışımla yağlanarak kurutma alanına serilir. Hava şartlarına göre 4 ila 8 gün arası güneş altında kalan üzüm, torbalanarak satışa hazır hale getiriliyor."
Yıldırım, yaklaşık 5 bin dekarlık alanda yıllık 10 bin tonluk rekolteye sahip peygamber üzümünün bu yıl 7 liradan alıcı bulduğunu dile getirdi.
Kuru üzüm fiyatının bu yıl istedikleri seviyede olmadığını aktaran Yıldırım, bölge insanının önemli geçim kaynakları arasında yer alan bu ürüne destek beklediklerini sözlerine ekledi. - Adıyaman
Son Dakika › Yerel › Peygamber Üzümünde Hasat Zamanı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?