Pamuk Üretimi ve Tekstil İhracatı Türkiye İçin Kritik Önemde - Son Dakika
Yerel

Pamuk Üretimi ve Tekstil İhracatı Türkiye İçin Kritik Önemde

Pamuk Üretimi ve Tekstil İhracatı Türkiye İçin Kritik Önemde

Akdeniz Tekstil ve Hammadeleri ihracatçıları Birliği (ATHİB) tarafından bu yıl 2'incisi gerçekleştiren ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması'nda ödüller Sheraton’da düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

14.06.2014 15:02

Akdeniz Tekstil ve Hammadeleri ihracatçıları Birliği (ATHİB) tarafından bu yıl 2'incisi gerçekleştiren ATHİB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması'nda ödüller Sheraton'da düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, törende yaptığı konuşmada, böyle bir programa Adana'nın ev sahipliği yapmasının gururunu yaşadığını söyledi. Başkan Hüseyin Sözlü, "Yüksek hedeflere hizmet eden değerli üreticilerimizi, ihracatçılarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. Bereketli topraklar Çukurova ve onun incisi Adana'dır. Tekstil denildiğinde, tekstil hammaddesi denildiğinde pamuk diyarı Adana gözardı edilemez. Bir Belediye Başkanı olmaktan öte Adana'da tekstil denildiğinde akla gelen pamuğun üreticisi bir ailenin çocuğuyum. Çukurova'nın sarı sıcağında pamuk sulamış, pamuk yetiştirmiş, bu konuda iddialı bir adamım. Buna emek vermiş bir siyasetçi, belediye başkanıyım" dedi.

TAKLİT EDEN DEĞİL, TAKLİT EDİLEN OLMA HEDEFİ

Pamuk üreticilerinin yaşadığı sıkıntılara da değinen Başkan Hüseyin Sözlü, "Ne yazık ki hammadde denildiğinde pamuğun bahtsızlığını ifade etmeden konuya giremeyiz. Moda, tasarım, tekstil, ihracat denildiğinde elbette bu hedefleri ortaya koyanların yarımamul iplik ve hammadde elde etme noktasında sıkıntıları var. Pamuk üretiminden uzaklaştığı için Adanalı üreticilerin geçim sıkıntısı var. Cari açığın nereden bakarsanız 4 buçuk, 5 milyar doları pamukla, tekstilin hammaddesiyle alakalıdır ki buna değinmeden geçemeyiz. Bunun maliyeti gerçek bir maliyet değildir. Yüksek vergili akaryakıttır. 1 dolar 20 sente açık denizlerde üretilen mazotu, 4 buçuk, 5 liraya siz tarlada kullanırsanız bunu gerçek maliyet olarak yansıtamazsınız. Bunu giderirsek inşallah cari açığın kapanmasına, Çukurova'dan, Ege'den ve Güneydoğu'dan 5 milyar dolar katkı konulacaktır. Nihayetinde bugün burada ortaya konulan hedef Türkiye'nin cari açığını kapatma noktasında da ortaya konmuş bir hedeftir. Tabii ki burada yenilikçilik, inovasyon, ortaya konmuş yüksek bir hedef var. Taklit eden değil, taklit edilen olma hedefi ortaya konuldu. Bunun o kadar kolay olmadığını da biliyorum" diye konuştu.

İHRACATTA YERLİ KAYNAKLARIN KULLANIMI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

İhracatı yaparken yerli kaynakların kullanımının önemine değinen Başkan Hüseyin Sözlü, şöyle devam etti:

"Yeni açıklanan, İhracatçılar Birliği'nin ortaya koyduğu bir programda, Türkiye'de milyar dolar ihracat yapanlara ödül verildi. Onlardan Allah razı olsun. Ülkemizin kalkınmasına hizmet ediyorlar. Gerçekle yüz yüze geldiğimizdeyse durum o kadar parlak değil. Net ihracata gittiğimiz zaman, memleket topraklarını kazıyarak 780 milyon dolarlık rakamla Eti Maden İşletmesi'ne kalıyor meydan. 1 milyar dolar bile değil. Milyar dolar sınırını net olarak aşmak için tekstil ihracatçılarının önünü açmak lazım. Tekstil ihracatçıları aslında mütevazı duruyor. Otomotiv sektörü çok daha gösterişlidir. Türkiye'de onların programlarına daha çok katılım olur. Otomotivdeki ihracatı elbette önemsiyoruz ama yüzde 60'ı önce ithal ederler, ondan sonra ihracat yaparlar. Tekstil sektörüne gereken önem verildiğinde, onun altyapısı da üreticiler de gerekli değeri görecektir. O zaman Türkiye gerçekten ürettiğiyle, kelimenin tam anlamıyla ihracat yapacaktır. Bunu ben bölgem için, şehrim Adana için çok önemsiyorum. Nihayetinde Türkiye'nin en önemli tekstilcilerinden, üreticilerinden bir tanesine 3 dönem belediye başkanlığında bulunduğum Ceyhan evsahipliği yapmıştır. Tırnaklarıyla kazıyıp o pamuk tarlalarından gelen adamlar dünyanın en önemli tekstil üreticileri arasına girmiştir. Böyle insanlara daha çok güç, kuvvet vermek lazım.Onların hammaddelerini hemen yanıbaşlarında hazırlamamız lazım. Yunanistan'dan, Özbekistan'dan, ABD'den ithal ettiğimiz pamukla bu işin maliyeti yükseliyor. Tabii ki iyimser bakacağız. İnançlı, iddialı bir şekilde üretmek, pahalı enerjiye rağmen ihracat gerçekleştirmek noktasında da, ısrarla üreten bir Türk sanayisi var. Ben onları hem hemşehrilerim, hem milletim adına saygıyla, şükranla selamlıyorum."

Adana Valisi Mustafa Büyük'ün de katıldığı programda, konuşmaların ardından, aralarında ünlü isimler Tülin Şahin ve Beril Kayar'ın da bulunduğu mankenler podyuma çıktı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Pamuk Üretimi ve Tekstil İhracatı Türkiye İçin Kritik Önemde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement