Bursa'da, Molla Fenari Mahallesi'ndeki Üftade Tekkesi'nde restorasyonun ardından 10 hafızlık talebesi Kur'an-ı kerim ezberlemeye başladı. Üftade Hazretlerine ait bir şalvar ile gömlek, teber, tespih ve Aziz Mahmud-i Hüdayi Hazretlerinin Bursa sokaklarında ciğer sattığı sopalar, alt bahçede bulunan özel havalandırılmalı odalarda sergileniyor. Tarihi eşyalar Türkiye'nin dört bir tarafından ziyaretçi akınına uğruyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık 3 milyon liralık restorasyonu ile çevresini açtığı Üftade Tekkesi tarihi ihtişamına yeniden kavuştu. Uludağ'ın sırtlarında özel aytınlatma sebebiyle yıldız gibi parlayan Üftade Tekkesi, Bursa dışından gelen çok sayıda ziyaretçinin görmek istediği mekanların başında geliyor. Havaların ısınması ve okulların tatile girmesi ile ile birlikte Üftade Tekkesi ziyaretçi akınına uğruyor. Tekkede Somuncu Baba Vakfı'nın kurslarında eğitim gören 10 hafız adayı da özel bir hocanın nezaretinde Kur'an ı Kerim tedrisine başladılar. Ayrıca Balkanlar'dan Bursa'daki İlahiyat Fakültesinde doktora eğitimine gelen 10 yüksek tahsil talebesi de misafir edilmeye başlanacak. Üftade Tekkesi'nin bahçesinde belediye yemek servisi ile alakalı düzenlemeleri de tamamladı. Bölgede yaşlılık ve zor şartlar sebebiyle kendi yemeğini yapamayan ihtiyaç sahiplerine de 12 ile 14 saatleri arasında sıcak yemek dağıtımına başlanacak.
Üftade Tekkesi'nin hafızlık hocası Sami Göksün, "Şu an fiziki şartlarımız el verdiğince 10 hafızlık talebesiyle Kur'an-ı kerim ezberlemeye başladık. İleriki dönemlerde hafız sayımız artacak. Sabah ezanıyla başlayan hafızlık çalışmalarımız yatsıya kadar devam ediyor. Ders gören 10 talebe inşallah birkaç hafta içinde 20'yi bulacak. İnsanlar tekkeyi ziyaret etme imkanı buluyor. Restorasyondan sonra tekkenin ziyaretçi sayısında artış oldu. Tekkede özel havalandırmalı ve muhafazalı bölmelerde, Üftade Hazretlerinin giydiği kaftanlar, çamaşırlar, binlik tesbihi, bostanları, takkaleri, Aziz Mahmud-i Hüdayi Hazretlerinin ciğer sattığı sopalar sergileniyor. Üftade Hazretlerinin seccadesi de özel bir dolap yapılarak, çilehane de sergilenecek. Şu anda 3 odada 50 den fazla hazretin eşyalarını görmek mümkündür" dedi.
ÜFTADE HAZRETLERİ KİMDİR
Asıl adı Mehmed Mühyiddin olan Üftade Hazretleri Hıdır Dede'den ders aldı. Gözleri görmeyen ve ayakları tutmayan Hıdır Dede'yi senelerce camiye götürüp getiren Üftade Hazretleri, hocası Hıdır Dede vefat edince 17 yaşında vaaz vermeye başladı. 1490 yılında Bursa'da doğan Üftade Hazretleri 1580 yılında vefat etti. Bursa'da kurulup Anadolu ve Balkanlara'da yayılan Celvetiye tarikatının piridir. Ulucami ve Kayhan Camii'nde müezzinlik yaparken, kendisine takdim edilen birkaç akçelik maaş bağlanınca gece rüyasında, 'Mertebenden üfta oldun, düştün' hitabına maruz kalan Mehmet Mühyiddin Efendi, bundan sonra Üftade ismini kullanmıştır. Üftade Hazretleri, tasavvufi hayatı, Hıdır Dede ile tanımış, ondan ilim ve feyz almıştır. Onun vefatından sonra kemale erip, keşfi açılmıştır. Ondan sonra, 'Alemi istiğraka düşüp 6-7 günde seyreyledim. Ne nefsim kaldı, ne sima kaldı' demiştir. Üftade birçok camide vaaz ve irşad görevinde bulundu. Halkın ısrarı ile Emir Buhari Hazretlerini rüyada ricası üzerine Emirsultan Camii'nde imamlığa başladı. Aldığı maaşı dervişlere dağıtmıştır. Hazreti Üftade hayatı boyunca ibadet, züht ve takvaya önem vermiştir. Halk içinde Hakkı aramış, uzlet yerine celveti (halkın içinde olmak) tercih etmiştir. Kanuni Sultan Süleyman, 3. Murat Han'ın annesi Nurbanu Sultan, devlet adamları ve devrin önemli şahsiyetleri Hazreti Üftade'ye büyük saygı göstermiş, duasını almıştır. - BURSA
Son Dakika › Yerel › Üftade Tekkesi'nde Kur'an-I Kerim Eğitimi Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?