Bitlis'te yaklaşık 15 yıldır milli takım antrenörlüğü yapan Fadıl Kara, 20'nin üzerinde milli takıma sporcu göndererek dünya, Avrupa ve Balkan şampiyonlukları el etti.
Bitlis'te göreve başladığı 1990 yıllarında atletizm sporunu geliştirmeye ve toparlamaya başlayan Kara, kendi döneminde İl Müdürü Cevdet İçyer'in sporcu olduğunu söyledi. O dönemlerde milli takım kamplarına sporcu olarak girdiklerini, ancak seçilemediklerini kaydeden Kara, "1990 yılından sonra Bitlis atletizm dalında güzel bir ivme kazandı" dedi.
Temelden sporcular yetiştirmeye başlayarak işe koyulduklarını anlatan Kara, ilk milli sporcusunun yürüyüş dalında Musa Torun olduğunu söyledi. Musa Torun'un şu anda Bursa'da beden eğitimi öğretmenliği yaptığını belirten Kara, daha sonra İhsan Eser'in ikin bin metre engelde İstanbul'da milli takıma girdiğini kaydetti. İhsan Eser'in Bulgaristan'da Balkan 4'ncüsü olduğunu ifade eden Kara, "Çocuklarımız ardı ardına milli takıma girdikten sonra başarıda beraberinde gelmeye başladı. Dünya dağ koşularında 2 ve 3'ncüsü, yıldızlarda dünya birincilikleri, Avrupa'da ikincilik ve üçüncülük, Balkanlarda ise birinci, ikinci ve üçüncülük kazandık. Dereceler almakla birlikte hem ilimizi hem de ülkemizi dışarıda en güzel şekilde temsil ettik. Ayrıca kros dalında liseler arası yarışmalarında dünya birinciliği ve dördüncülüğü elde eden gençlerimizi de yetiştirmiş olduk. Daha sonra ise pist yarışlarına dönmeye başladık. Pistte de oldukça başarı elde ettik. Kulüpler bazında Fenerbahçe adına yarışan Saffet Elkatmış dünya birincisi olurken, Ömer Oti ise Hollanda'da dünya ikincisi oldu. Geçen yıl Azerbaycan'da düzenlenen yıldızlar olimpiyatında Avrupa birincisi olduk. Çin'de yapılan yıldızlar olimpiyatında ise ilk beşe girebildik. Ömer Oti yine bu yıl salon bin 500 metrede Türkiye rekoru kırdı. Başka bir milli sporcumuz olan Sönmez Dağ ise, geçen yıl Fransa'da 23 yaş altı 5 bin metre yarışlarında atletizm şampiyonasında üçüncü oldu. Bu senede 10 bin metrede Estonya'da mücadele edecek. Saffet Elkatmış adlı sporcumuz Amerika'da 10 bin metrede yarıştı, ancak rahatsızlığı nedeniyle derece çıkaramadı. Ama ne olursa oldun Amerika'da ilimizin ve ülkemizi en iyi şekilde temsil etmiş oldu" dedi.
KARA, 100'LERCE SPORCU YETİŞTİRİRKEN, 22 SPORCUYU DA MİLLİ TAKIMA GÖNDERDİ
Yaklaşık 15 yıldır milli takımda görev yaptığını belirten Kara, "Bugüne kadar 22 sporcumuzu Bitlis'ten milli takıma gönderdim. İlimizin yüksek olan rakımı nedeniyle atletizm sporuna çok yatkındır. Diğer spor dallarına da yakındır, ama diğer spor dalları benim gibi şanslı değiller. Benim yanımda yetişen milli sporcularım şu anda antrenör olarak görev yapıyorlar. Elde etmiş olduğumuz başlarılar bir ekip işidir. Geçen yıl milli takıma 4 sporcu verdik. Beden eğitimi ve yüksek tahsil yaptığı zaman devlet bunlara her yıl karşılıksız burs veriyor. Şu anda 4 milli sporcum Erzurum'da kamptadır. Bunlar 10 Haziran'da İstanbul'da düzenlenecek olan olimpiyat barajı seçmelerine katılacaklar. Bu sporcularımız eski milli sporcu Fahri Tunçtan eşliğinde çalışıyorlar. Fahri Hocam ilimiz ve ülkemiz için yetişen iyi bir antrenördür. Ayrıca Osman Dayanç Hocamızın sporcuları Kütahya'da yapılacak olan yıldızlar dünya dağ koşusuna ve Avrupa gençler dağ koşuna hazırlanıyorlar. Buradan da inşallah milli takıma 2-3 sporcu vermeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
"İLÇELERDE, BELDELERDE VE KÖYLERDE GİZLİ KALMIŞ CEVHERLERİ ARIYORUZ"
Kara, Bitlis'e bağlı ilçelerde, beldelerde ve köylerde gizli kalmış cevherleri aradıklarını belirterek, "Atletizm alt yapısını oluşturmak için çeşitli yarışmalar yaptırıyoruz. Elde ettiğimiz başarılı çocuklarımızı Bitlis'e getirip gerek spor liselerine gerekse diğer liselere yerleştirip çok disiplinli bir şekilde çalıştırıyoruz. Bu hafta 30 kişilik ekiple 60, 80 ve 100 metrede Türkiye en hızlı sporcusunu seçiyor yarışlarına katılacağız. Ayrıca olimpiyatlara aday Ömer Oti ve Saffet Elkatmış sporcularımız var. Ömer Oti, bin 500 metrede salon Türkiye rekoruyla, Saffet Elkatmış ise elde ettiği derecelerle olimpiyatlara katılmak için barajı aşacaklarına inanıyorum. Olimpiyatlara bir tanede olsa isim yazdırırsak bu bizleri fevkalade sevindirecektir. Tabii ki hedeflerimiz ve çalışmalarımız her zaman aynı hızla devam edecektir. İlimizde şu anda en başarılı spor dalı atletizmdir. Atletizmde dünyada, Avrupa'da, krosta, pistte ve dağ koşularında oldukça başarı sağlayarak geçen yıl 9 madalya getirdik. Hedefimiz bu yıl daha fazla madalya almaktır. Yetenekli ve başarılı çocuklarımızla bu işi en iyi şekilde başaracağımıza inancım tamdır. Şayet ilimizde pistimiz olursa bizler pist yarışlarına daha iyi bir şekilde hazırlanacağımız gibi sporcu sayısı da katlanarak artacaktır. Elimizde bulunan eğitimci ekibimizle hedeflerimiz gün be gün artacaktır. Elimizde bulunan her bir antrenörümüzü her bir ilçeye göndererek oralardaki potansiyeli bulup değerlendirmek istiyoruz. Çünkü kırsal kesimlerde gizli cevherlere sahip çocuklarımızın bulup çıkarmamız lazım. İlçelerde görevlerimizi disiplinli bir şekilde yerine getirip başarılı çocuklarlımızın Türk atletizminin alt yapısına kazandıracağız. Geçen hafta Adana'daydık. Hizan'a bağlı Gayda YİBO'da bulunan üç kızımız atletizm alt yapısına girmeye hak kazanarak para ödülü ile ödüllendirildiler. 28 Haziran'da Erzurum'da yapılacak olan en hızlı sporcu müsabakalarında dereceye girenler İstanbul'a, ardından federasyonumuz tarafından 15 günlük Avrupa kampına alınacaklar" diye konuştu.
Bitlis'te atletizm sporunda bir çığır açıldığını sözlerine ekleyen Milli Takım Antrenörü Fadıl Kara, "Avrupa'dan madalya getirmek kolay ve basit bir şey değildir. Alper Demir adlı sporcum ilk olarak İtalya'da dünya üçüncüsü olup kürsüye çıktığı zaman ağladığımı hatırlıyorum. 47 ülkenin katıldığı İtalya yarışlarında İstiklal Marşı'nın okunması ve dünya devletlerinin saygı duruşuna geçmesi beni ağlatmıştı. Dünyada ve Avrupa'da elde edilen başarıların ardından ağlamamak mümkün değildir. İnşallah benden sonraki hocalarımda Bitlis'teki atletizm sporunu geliştirmeye devam edecekler ve daha da çıtalarını yükselterek güzel başarılar sağlayacaklarına inanıyorum. Olmazsa olmaz hedefimiz Bitlis'ten olimpiyatlara mutlaka sporcu göndermektir. İnşallah göndermeye çalışacağız. Çünkü içimde tek bir olimpiyat kalmış; dünya, Avrupa ve Balkan şampiyonluklarımız var ama olimpiyatlara mutlaka Bitlis ilimizden bir sporcunun katılması hepimizi sevindirecektir. 2016'da yazdıramazsak 2020'de mutlaka yazdıracağız. Dünyada, Avrupa'da ve Balkanlarda madalya getirmek basit bir olay değilse olimpiyatlara da sporcu yetiştirmek de basit değildir. Ben Bitlis gençliğine çok emek vererek güzel gençler yetiştirdim. Gençlerimizi kötü yollara göndermedik. Hepsinin şu anda fotoğrafları benim duvarımda asılı bir vaziyette duruyor. Çünkü onlara bakınca gururlanıyorum. Yetiştirdiğim gençlerin hepsi yüksek tahsiller yaparak bir nebzede olsa hayatlarını garanti altına alıyorlar. İnsanların ve gençlerin elinden tutmak hele hele Bitlis gencinin elinden tutmak güzel bir başarıdır. Herkes 20 gencin elinden tutarsa gençlerimiz neden kötü yollara gitsinler ki. Yetiştirdiğim her milli sporcumuza şunu demişimdir. Her zaman ben size hakkımı helal ederim ama sizde benim gibi bir tanede olsa sporcu yetiştirin demişimdir" dedi.
Kara, emeği geçen başta Bitlis Valisi olmak üzere Gençlik Spor İl Müdürü ve Bitlisli iş adamı Hasan Dalkıran'a teşekkür etiklerini sözlerine ekledi. - BİTLİS
Son Dakika › Yerel › Fadıl Kara ile Atletizm Sporu Bitlis'te Çığır Açtı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?