1974 yılında Ahmet Fuat Gürel tarafından tasarlanmış Kütahya'nın en önemli simgesi kabul edilen Vazo, 2004 yılında yeni bir tasarıma kavuşmuştu. Sonradan mozaik metodu ile kaplanan Vazo, yaz ve kış şartlarında zarar görüyor ve 2 yılda bir yenileniyordu. Kültür ve Devlet Sanatçısı Hakan Kulkoç, Vazo'yu dayanıklı bir metot ile yenileyebilmek için Çiniciler Odası, Ticaret Odası ve Kütahya Belediyesi'nden izin aldıktan sonra çalışmalara başladı.
2004'te yenilenmiş ve 12 yıldır kabul görmüş desenler aynen yeni tasarıma uygulandı. Çalışma için bu desenlerin kendisine teslim edilmemesi nedeniyle bir şablon çıkaran sanatçı yoğun bir çalışma gerçekleştirdi. Tıpatıp önceki tasarıma sahip olan Vazo, mozaikten kurtulması sayesinde tıpkı bir çini gibi zarif görüntülere kavuştu. Afyon'dan gelen malzeme ve oraya özgü bir metot ile uygulanan mozaik yerine Kütahya'nın sanat kültürünü yansıtan bir çalışma gerçekleştiği için mutlu olduğunu söyleyen Kulkoç, hava araçlarının camlarında kullanan epoksi kaplama sayesinde Vazo'nun ömür boyu yıpranmayacak ve devlet ile vatandaşa külfet olmayacak bir sağlamlığa kavuşmuş olduğunu söyledi.
Çalışmalar için ücret talep etmeyen ve 2 haftada teslim edebilmek için dükkanını kapatan Kulkoç, bazı Kütahyalılar tarafından yakınlarda ölen Ahmet Yakupoğlu'na benzetiliyor. Kütahya'nın yetiştirdiği en önemli sanatçılardan olan Yakupoğlu, gönüllü olarak Kütahya'daki cami, çeşme gibi eserlerin tadilat çalışmalarını yapardı.
3 ay önce gerçekleşmesi planlanan tadilat çalışmaları 15 Temmuz nedeniyle ertelenmişti.
Kütahyalılar için özel bir yeri olan Vazo'nun aslına uygun ve dayanıklı olarak yenilenmesi ve 29 Ekim'de açılacak olması şehirde heyecana neden oldu.(EFE) - KÜTAHYA
Son Dakika › Yerel › Örnek Sanatçı Hakan Kulkoç, Kütahya'nın Simgesi Vazoyu Gönüllü Olarak Yeniledi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?