MÜMİN ALTAŞ - Amasya'da kurulan "Ormancılık Kültür Evi", 175 yılı geride bırakan teşkilatın geçirdiği değişimi gözler önüne seriyor.
Amasya Orman Bölge Müdürü Yaşar Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orman sevgisinin genç nesillere aktarılması adına hazırlanan Ormancılık Kültür Evi projesinin, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve İl Özel İdaresinin destekleri doğrultusunda 400 bin lira maliyetle 2010 yılında hayata geçirildiğini söyledi.
Amaçlar arasında teşkilatın tarihsel gelişiminin gözler önüne serilmesinin de bulunduğunu ifade eden Sarı, "Orman evimiz tabiri caizse bir müze işlevi görüyor. Birçok insan burayı Ormancılık Müzesi olarak biliyor. Tarihi Kazanasmazlar Konağı'nda yer alan kültür evimiz bu yönüyle de ormancılık müzesi ismini hak ediyor" dedi.
Kültür evinde, başlıca orman teşkilatının kuruluşundan bu yana kullanılan ölçme ve izleme aletleri, geçmiş dönemlere ait daktilolar ve yazılı eserlerin yer aldığını vurgulayan Sarı, şunları kaydetti:
"1839'da Tanzimat Fermanı ile kurulmuş bir kurumuz. O günden bu yana kullandığımız aletler çok çeşitlendi. Burada teknolojinin geldiği seviye gözler önüne seriliyor. Müzemizde 350 çeşit ölçüm aleti var. Ayrıca ormanda yetişen ürünler, kayaçlar ve fosiller yer alıyor. Ormancılıkla ilgili bulduğumuz ürünleri buraya getirmeye devam ediyoruz. Amacımız gençlerimize ormanı sevdirmek. Sevdirirken hem mecut durumu göstermek hem de geçmişle bağlantı kurdurup geleceğe yönelik bilgileri sunmak. Tabii ki bir gayemiz de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 15 kültür markalı kentten biri olarak belirlenen Amasya'nın turizm potansiyeline katkıda bulunmak."
Bölgenin tek kültür evi
Ormancılık Kültür Evi'nin bölgedeki ormancılık üzerine düzenlenmiş tek kültür evi özelliği taşıdığının altını çizen Sarı, kültür evinin alt katında ise orman köylüsünün üretimde kullandığı makine ve teçhizatların sergilendiğini ifade ederek, "Bu da ayrı bir kültür aktarımı. Ormancının yakınındaki ve ormanın koruyucusu köylünün geçmişteki yaşamı burada en iyi şekilde gözlemlenebilir. Bir diğer odamızda ise doldurulmuş yabani hayvanlar var. Adeta bir safari alanı gibi düzenlenmiş. Kentin tarihi ve kültürel dokusunun yanında ormancılık teşkilatının geçmişten bugüne geldiği noktayı merak eden herkesi Ormancılık Kültür Evi'ne bekliyoruz" şeklinde konuştu. - Amasya
Son Dakika › Yerel › Ormancılık Kültür Evi, Ormancılık Tarine Tanıklık Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?