Organik Tavukçuluk Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Organik Tavukçuluk Toplantısı Yapıldı

Organik Tavukçuluk Toplantısı Yapıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Salihli’de düzenlenen ve iki gün boyunca sürecek olan Organik Tavukçuluk Toplantısının ilk günü tamamlandı.

17.06.2014 17:17

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Salihli'de düzenlenen ve iki gün boyunca sürecek olan Organik Tavukçuluk Toplantısının ilk günü tamamlandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, Salihli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Rıza Gülmez, Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları Daire Başkanı Vildan Karaarslan, İlçe Müdürleri, Birim Amirleri, Akademisyenler, sektör temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucunda bozulan doğal dengeyi yeniden kurabilmek için, sentetik, kimyasal gübre, ilaç, hormon gibi dış etkenleri kullanmadan yapılan tarımsal üretime organik tarım dendiğini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, "Organik Tarım sadece, Yönetmelikte izin verilen girdilerin kullanılabildiği, çevre, hava, toprak ve su kaynaklarını kirletmeden, insan ve hayvan sağlığına, çevreye zarar vermeden, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı bir şekilde yapılan tarımsal üretim şeklidir" dedi.

Manisa'da çekirdeksiz kuru üzüm üretimi ile başlayan organik tarım üretiminin yıllara bağlı olarak çeşitlendiğini belirten Çebi, "Organik üretim yıllara bağlı olarak çeşitlenerek üretim alanı ve miktarı bakımından artmıştır. 2013 yılında 2 bin 278 çiftçi 139 bin 124 dekar alanda kuru üzüm, zeytin, domates başta olmak üzere 61 farklı üründe organik tarım yaparak 68 bin 776 ton organik ürün üretmiştir. Bakanlığımızın 'Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi' kapsamında İlimizde 'Organik Sofralık Üzüm Yetiştiriciliği Projesi' ve 'Organik Yumurta Tavukçuluğu Projesi' uygulanmaktadır. İlimizde uygulanan projelerde flora ve fauna korunurken dar gelirli ailelerin gelir düzeyleri arttırılmaya çalışılmış ve şehirlere yapılan göçlerin önüne geçilmesi de hedeflenmiştir. Organik sofralık üzüm yetiştiriciliği projesi kapsamında 17 çiftçi ailesi için 168 dekar bağ kurularak, organik sofralık üzüm üretimi yaptırılmaktadır. Organik sofralık üzüm yetiştiriciliği projesi için proje kaynaklarından 122 bin TL para harcanmıştır. Organik yumurta tavukçuluğu projesine 165 bin 84 TL harcama yapılmış, bunun 58 bin 718 TL'si proje ödeneklerinden, kalan kısmı ise çiftçi tarafından karşılanmıştır. 2012 yılında organik tarım üretimi yapan ve organik tarım destekleme ödemeleri kapsamında başvuruda bulunan 912 üreticiye 55 milyon 13 bin 79 dekar alan için 1 milyon 784 bin 426 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. 2013 yılında ise başvuruda bulunan çiftçi sayısı 1.090 a yükselmiş, üreticiler 66 bin 85 dekar alan için 4 milyon 121 bin 973 TL destekleme ödemesi almaya hak kazanmıştır" dedi.

Manisa'da organik bitkisel üretim faaliyetlerinin yanında organik hayvancılık faaliyetlerinin de gelişmeye başladığını belirten Çebi, "Organik hayvancılık faaliyetleri arasında yumurta tavukçuluğu en kolay yapılabilecek bir üretim şekli olduğundan ilimizde organik kanatlı yetiştiriciliği giderek yaygınlaşmaktadır. Ülkemiz genelinde organik tavukçuluk faaliyeti yapan 25 çiftçiden 13'ü ilimizde organik yumurta ve etçil piliç yetiştiriciliği yapmaktadır. 2013 yılında İlimizde 42 bin yarkadan 12 milyon 210 bin adet organik yumurta alınmıştır. Yine Ülkemizde yetiştirilen 152 bin 500 organik etçil pilicin 103 bin 300 tanesi ilimizde yetiştirilmekte olup, üretilen 1.619 ton piliç etinin 930 tonu ilimizde üretilmektedir. İlimiz organik yumurta ve piliç üretiminde ülke birincisi konumundadır" dedi.

Düzenlenen toplantıda emeği geçen herkese teşekkürlerini sunan Çebi, "Toplantımıza iştirak eden Sayın Valimiz Erdoğan Bektaş'a çok teşekkür ediyor ve yoğun işlerini bırakıp bizleri bugün yalnız bırakmayan Akademisyenlerimize panelistlerimize ve üreticilerimize şahsım ve kurumum adına şükranlarımı sunuyorum" diyerek sözlerini noktaladı.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş konuşmasında, "Organik tarım artık gündemimize girdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz böyle bir konuda öncülük yapmıştır. Olabildiği kadar çok üretmek, olabildiği kadar çok satmak, olabildiği kadar çok tüketmek ve çok kazanmak gibi mantık yerini yavaş yavaş ürünün niteliğine bakılan bir döneme bırakıyor. Üretmek ve tüketmeyi artık kurallara riayet ederek yapmak gerekiyor. Manisa olarak, ülkemiz genelinde standartları yüksek olan illerden biriyiz. Bundan sonra da tarım ve hayvancılık sektörlerindeki potansiyelimizi dünya ile rekabet eder şekliyle ve daha yukarılara taşıyabilmemiz için organik kavramına daha çok önem vermemiz gerekiyor. En çokta tavuk ve yumurta sektörlerinde insanların aklında soru işareti çok fazla. Bu sıkıntının çaresi organik tarım. Mümkün olduğu kadar doğal yapısına ve şartlarına uygun şekilde bu işi yapmak gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz bu konuda sektöre büyük katkı sağlamaktadır. Bu toplantı umarım sektöre faydalı ve katkılı olur ve daha başka çalışmaların tetikleyicisi olur. Bu konuda almamız gereken daha çok yol, yapmamız gereken daha çok iş var. Herkesin bir şekilde katkısına ihtiyacımız var. Bu etkinliği düzenleyen arkadaşlarımızı kutluyorum ve başarılarının devamını diliyorum" dedi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Organik Tavukçuluk Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement