'Organ Temininde Yeni Adımlar' Toplantısı - Son Dakika
Yerel

'Organ Temininde Yeni Adımlar' Toplantısı

\'Organ Temininde Yeni Adımlar\' Toplantısı

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Organ Nakli Hizmetleri Şube Müdürü Dr.

26.03.2012 13:11

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Organ Nakli Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Bahri Kemaloğlu, organ nakli ücretlerinin tatminkar düzeye getirildiğini belirterek, 'donör temin bedeli' adı altında hastanelere 12 bin TL gibi bir bedel ödendiğini söyledi.

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Organ Temininde Yeni Adımlar, Yoğun Bakım Eğitimi" başlıklı toplantı Büyük Samsun Oteli'nde yapıldı. Toplantıya katılan Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Organ Nakli Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Bahri Kemaloğlu, bir konuşma yaptı.

Kadavra ve organ bağışı sayısının çok az olduğunu, bağışları arttırmak için eğitim çalışmalarına hız verdiklerini belirten Dr.Bahri Kemaloğlu, "Organ nakli ücretleri tatminkar düzeye getirilmiştir. 'Donör temin bedeli' adı altında hastanelere 12 bin TL gibi bir bedel ödenmektedir. Çünkü nakil yapılabilmesi için organa ihtiyaç vardır. Kadavra ve organ bağışı sayısı çok az. Bağışları arttırmak için organ ve doku nakli koordinatörlüğü sertifikasyon eğitimleri, yoğun bakım hekimlerine yönelik eğitimler ve yoğun bakım modernizasyon çalışmaları yapıyoruz. Ülkemizde 20 binin üzerinde organ bekleyen hasta var. Buna karşı elde ettiğimiz organ sayısı çok az. Dolayısıyla burada yapacağız eğitimler çok önemli. 2011 yılında Türkiye genelinde bin 319 tane beyin ölümü bildirilmiş. Bunlardan 343'üne donör izni verilmiş, geri kalan 976'sının da ailesi organ bağışı için izin vermemiş. Samsun olarak incelediğimizde 2011 yılında 84 beyin ölümü gerçekleşmiş ve bunlardan sadece 16'sına donör izni verilmiş" dedi.

Yeni kurulan organ nakli merkezlerinin sıkıntılarından bahseden OMÜ Karaciğer Nakli Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. İlhan Karabıçak, "Türkiye'nin en büyük sorunu donör sayısı çok az. Maalesef donör sayısı artmıyor. Son yaşanan olaylardan sonra belki de azalacak. Bizim bölgede çok az olan donörün 3 tane merkez tarafından bölünmesi gerekiyor. Bize gelen hastaların çoğu sağlıklı. Bizim ilk amacımız organ nakli yapmadan hastaları iyileştirmek. Samsun bölgesinden çıkan organların çoğu maalesef Samsun merkezlerinin dışında kullanılıyor" diye konuştu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu ise, "Samsun bölgesi ve Türkiye olarak donör bulma noktasında biz üzerimize düşeni yapmak durumundayız. Samsun bölgesi olarak geçen yıl 85 tane beyin ölümü gerçekleşmiş, bunun sadece 16'sı organ bağışında bulunmuş. Bugün Türkiye'de 3 binin üzerinde organ bekleyen insan var" şeklinde konuştu.

Toplantıya Karadeniz illerindeki norolog, beyin cerrahi, anestezi, yoğun bakım ve koordinatörleri ile hastane yöneticileri katıldı. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Organ Temininde Yeni Adımlar' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement