Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜ-TÜRKÇE) 2015-2016 öğretim dönemini aynı program içine dört farklı etkinlik yerleştirerek tamamladı.
Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen sertifika programına Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Türkiye Bursları Samsun Koordinatörü Doç. Dr. İbrahim Turan, OMÜ-TÜRKÇE Müdürü Doç. Dr. Yakup Poyraz, Yaratıcı Yazarlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İlknur Tatar Kırılmış, Samsunlu Ozan Obalı (Mustafa Bilir), öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Mezuniyet töreninin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Yakup Poyraz, "Bakiyesi olmakla gurur duyduğumuz Osmanlı'nın üç kıtada toprağı vardı ve Osmanlı Devleti'nde çok farklı halklar karşılıklı saygı, sevgi ve hoşgörü ile barış ve esenlik içerisinde yaşıyorlardı. Son yüzyılda kardeş milletlerin aralarına büyük duvarlar örüldü, daha da kötüsü kafalarımızın içerisinde mecazi sınırlar çizildi, birbirimize yabancı olduk. Yeni bin yılın şafağında yepyeni bir dünya doğarken ve yeni sınırlar kurgulanırken kadim kardeşler birbirlerini yeniden tanımayı ve yakınlaşmayı keşfettiler. Etrafımız bir ateş çemberi ile çevrilmişken Anadolu bir huzur ve istikrar adası olarak Afrika, Orta Doğu, Orta Asya ve Balkanlar gibi mazlum coğrafyaların yeniden umudu olmuştur. Anadolu'da dostlular ve kardeşlikler yeniden yeşermiştir. Türkiye'nin 2023 ve 2053 vizyonuna da uygun olarak yakın gelecekte Türkçemiz bu bölgede en çok ihtiyaç duyulan ve öğrenilmek istenen dillerin başında gelecektir. Tarihin bu coğrafyaya sunduğu bu fırsatı bizler en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız. Bu ihtiyacı fark eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi, bu ihtiyaca cevap vermek için OMÜ-TÜRKÇE'yi kurdu. Yakın bir gelecekte OMÜ-TÜRKÇE'nin öğrenci sayısı ve kurumsal alt yapısıyla Türkiye'nin sayılı Türkçe öğretim merkezleri arasına gireceğine ve daha nice başarılara imza atacağına inancım tamdır. OMÜ-TÜRKÇE, alanında bir marka değeri olarak üniversitemizin gururudur. Elliden fazla ülkeden; farklı dil, din, kültür ve coğrafyalardan gelmiş öğrencilerimizin tümü OMÜ-TÜRKÇE ailesinde yeniden doğmuş, Türkçeyi ana dilleri gibi benimsemişlerdir. Bizler çok şanslıyız ki bugün elliden fazla ülkede kardeşlerimiz var. Bu vesileyle OMÜ-TÜRKÇE ailemizi tebrik ediyor. Tüm öğrencilerimize hayatları boyunca başarılar diliyorum. Yolunuz ve bahtınız açık olsun" dedi.
"Eğlen-Öğren-Keşfet" sloganıyla yola çıkan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle gerçekleştirilen bir aylık programda 9 farklı ülkeden 19 öğrenci Türkçeyi ve Türk kültürünü daha yakından tanıma fırsatı buldu. Sertifika programında öğrenciler okudukları şiir, şarkı ve ilahilerle izleyicilere doyumsuz anlar yaşattı. Türkçe Yaz Kursu'na katılan öğrencilerin bir ay boyunca yapmış oldukları etkinliklerin gösterildiği kısa film büyük beğeni aldı. Programın ilk bölümünde yaz kursu için gelen 19 öğrenciye "katılım belgesi" verildi.
Programın ikinci bölümünde Sudan'dan yaz stajlarını tamamlamak üzere Samsun'a gelen 17 tıp fakültesi öğrencisine "Türkçe Kursu Katılım Belgesi" verildi. OMÜ-TÜRKÇE tarafından ikincisi düzenlenen "Yabancılara Türkçe Öğreticiliği Sertifika Programı"na katılan 21 aday öğretici, 60 saat teorik 40 saat pratik olmak üzere toplam 100 saatlik programı tamamlayarak sertifika almaya hak kazandılar. Programın son bölümünde Ozan Obalı Türkçe temalı türkülerle programa renk kattı. Son olarak OMÜ-TÜRKÇE'de 9 aydır eğitim gören 18 öğrenci C1 düzeyi Türkçe kursunu tamamlayarak belge almaya hak kazandı. - SAMSUN
Son Dakika › Yerel › Omü-Türkçe'de Türkçe Öğrendiler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?