Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mevlana Kurum Koordinatörlüğü'nce düzenlenen "Mevlana Tanıtım Toplantısı" Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.
Toplantıya OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Ölmez, YÖK Akademik Değişim Programları Birimi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Erdem Özlük, Mevlana Uzmanı Fırat Güzeldağ öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
"MEVLANA, COĞRAFİ SINIR TANIMAYAN BİR ÖĞRENCİ VE AKADEMİSYEN DEĞİŞİM PROGRAMIDIR"
Mevlana değişim programı kapsamında değişim yapan öğrenci ve akademisyenler hakkında bilgiler veren OMÜ Mevlana Koordinatörü Prof. Dr. Sevilhan Mennan, " Türkiye'deki üniversitelerde öğrenci ve akademisyenler için 3 farklı değişim programı var. Bunlar; Erasmus, YÖK tarafından koordine edilen ve uluslararası olamayan Farabi, diğeri ise coğrafi sınır tanımaksızın hem öğrenci hem de akademisyen değişimine imkan veren Mevlana programıdır. Mevlana'yı diğer programlardan ayıran önemli özellikler; coğrafi sınır tanımaması, karşılıksız burs imkanı ve öğrencilerin başka değişim programlarından faydalanmış olmalarının Mevlana programına katılmalarına engel olmamasıdır" dedi.
"MEVLANA, UFKUNUZU GELİŞTİRECEK ÖNEMLİ BİR PROGRAMDIR"
OMÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü'nün son derece başarılı çalışmalar yaptığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti. 32 merkezde 50 ülkede ve 5 farklı dilde üniversite giriş sınavının yapıldığının ve Erasmus kapsamında da başarılı çalışmalara ve önemli ikili anlaşmalara imza atıldığının altını çizen rektör Akan, "Atom ve gezegenler kendi etrafında ve bir yörüngede dönerler. Mevlana'nın seması da tam bir atom gibi ya da gezegen gibi o dönüşü yapar. Bir anlamda evreni anlatır. Mevlana programı Erasmus gibi sadece Avrupa ülkelerini değil bütün dünyayı kapsamaktadır. Yabancı öğrenciler Türkçe bilmedikleri için Erasmus kapsamında İngilizce dersler koyduk. Ancak Mevlana öğrencileri için Türkçeyi önceliyorsak, yani Türkçe eğitim almalarını istiyorsak, OMÜ Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi (OMÜ Türkçe) aracılığıyla dil katkısı sağlamamız gerekecektir. Yurt dışına gitmeyen öğrenciler için bu değişim programları çok iyi birer fırsattır. Bu programlarla ufkunuzun genişlediğini göreceksiniz" diye konuştu.
"OMÜ, ULUSLARARASILAŞMA KONUSUNA BÜYÜK ÖNEM VERİYOR"
OMÜ'nün uluslararasılaşma konusuna büyük önem verdiğini ve Akademik Değişim Programı Birimi'nin YÖK'ün en yeni birimi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Erdem Özlük, "YÖK ciddi bir değişim ve dönüşüm geçirdi. Bu değişimin bir uzantısı olarak 'uluslararasılaşmak' bizim en önemli stratejilerimizden biridir. Bu konuda çok büyük başarılara imza atmış bir üniversitedeyiz. Mevlana'yı öğrenci ve akademisyenlerin değişim yapmaları için tamamlayıcı bir program olarak düzenlemiştik. Mevlana programının, 10 yılını doldurmuş Erasmus programına eşdeğer görülür hale gelmesinden büyük mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu.
"ÜLKE KAYNAKLARI TARAFINDAN FİNANSE EDİLEN BİR PROGRAM"
Değişimin çok olumlu bir kelime ancak çok zor bir süreç olduğunu belirten Özlük, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bu süreci zorlaştıran bir takım yanlış algılar var. Bunlardan en önemlisi öğrencilerin 'gittiğimde derslerim sayılmayacak' kaygısı oluyor. Ders denklikleri konusunda öğrencilere yardımcı olunması gerektiğini düşünüyorum. Mevlana tamamen ülke kaynakları tarafından finanse edilen bir programdır. Programın bir diğer olumsuz yanı öğrencilere ulaşım ödemesi yapılamıyor olmasıdır. Bu yine ilgili mevzuatla ilgili bir durum ancak konuyla ilgili çözümler üzerinde çalışıyoruz."
Toplantı, öğrencilerden gelen soruların cevaplanmasının ardından Rektör Akan'ın, Yardımcı Doç. Dr. Erdem Özlük ve Mevlana Uzmanı Fırat Güzeldağ'a plaket ve hediye takdimiyle sona erdi. - SAMSUN
Son Dakika › Yerel › Omü'de 'Mevlana Değişim Programı' Tanıtıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?