İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ile Mimarlık bölümü öğrencileri, Bayraklı'daki sağlık alanlarını yeniden tasarladı. 50 öğrenci, günlerce Bayraklı İlçesi'nde kuruluşlarını inceleyerek, hastaların daha etkin kullanabilecekleri tesisleri hayal etti, projeler haline getirdi. Hollanda Sağlık Mimarları (Dutch Health Arthitects) adlı bir grubun da destek verdiği çalışmada, mimarlar ve iç Mimarlık öğrencileri ortak çalışmalarla sağlık mekanlarını kullanışlı hale getiren projelerde buluştu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Deniz Hasırcı, öğrencilerin çok yoğun bir çalışma temposu içerisinde Bayraklı'daki sağlık alanlarını ele aldığını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Hasırcı, 50 içmimarlık ve mimarlık öğrencisinin, Hollandalı mimarlar Maurits Algra, Victor de Leeuw ile Yrd. Doç. Dr. Ahenk Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Zeynep Tuna Ultav, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Kılınç, Öğr. Gör. Dr. Bahar Durmaz yürütücülüklerinde, araştırma görevlileri Hande Atmaca, Seren Borvalı, İrem Cabbaroğlu, Oylum Dikmen, Işıl Kazaz, Elif Tekcan'ın yönlendirmesinde çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydetti.
TASARIMCILAR, HASTA GÖZÜYLE BAKTI
Sağlık alanlarının en çok kullanılan ama moralsiz gidilen mekanlar olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Hasırcı, şunları söyledi: "Tasarımları da moral ve kolaylık açısından işlevsel olmuyor. Bayraklı, farklı gelir gruplarının yan yana mahallelerde yaşadığı, kentsel dönüşüm tartışmalarında çokça adı geçen bölgede konumunda. Bu bölgede öğrencilerimiz, kendilerine verilen senaryolar eşliğinde 'kullanıcı gözüyle' mevcut sağlık ortamının bir haritasını çıkardılar. Dar caddelerden ilerlemeye çalışan bir acil müdahale aracı, nöbetçi eczane arayan yaşlı bir mahalleli, bebeğiyle her gün düzenli olarak hastaneye gitmesi gereken bir anne ya da tekerlekli sandalyesiyle en yakındaki aile sağlığı merkezine ulaşmaya çalışan bir hastaymış gibi öğrencilerimiz yol aldı. Öğrencilerimizin ulaştıkları veriler, Bayraklı'ya getirecekleri çözümler için de bir veri tabanı oluşturdu. Böylelikle, sağlık çevrelerinin tasarımının, içinde yer aldığı mevcut kentsel, sosyal, kültürel ve ekonomik yapıdan bağımsız olamayacağını deneyimlemiş oldular."
Mimarların yapıyı dıştan, iç Mimarların ise iç alanları düzenlediğine dikkat çeken Doç. Dr. Hasırcı, öğrencilerin bölgenin ihtiyaçlarına yanıt veren, kolay ulaşılan, sürdürülebilir bir yaşam çevresi içeren sağlık alanları tasarladığını bildirdi. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Öğrencilerin Gözünde Bayraklı Sağlık Kenti Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?