Samsun'da, okul çağı çocuklara işitme tarama testi programı başlatıldı.
Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ve Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün katkılarıyla yürütülen; Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda gerçekleştirilen işitme tarama testi, okula yeni başlayan yaklaşık 20 bin öğrenciye uygulanacak. Okul çağı çocuklarda işitme tarama testi İlkadım Şehit Selman Özay İlkokulu'ndan düzenlenen açılış programıyla başlatıldı. Açılış programına; Samsun Vali Yardımcısı Ali Galip Saral, Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Çetinkaya, Samsun Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu, kurum yetkilileri, sağlık personeli, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
KASAPOĞLU: "BİN BEBEKTEN 2-3'ÜNDE İLERİ DERECEDE İŞİTME KAYBI GÖRÜLÜYOR"
Samsun'da yaklaşık 18-19 bin öğrenciye işitme tarama testi yapacaklarını ifade eden Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Her yıl ülkemizde yaklaşık 1 milyon 300 bin bebek doğmakta ve her bin bebekten 2-3'ü ileri derecede işitme kaybı ile dünyaya gelmektedir. Bizim bu uygulamayı şimdi de yapıyor olmamızın nedeni çocukların herhangi bir nedenden dolayı işitme kayıplarını tespit etmektir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu olarak, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda 1. sınıflara yönelik işitme taraması testi yapacağız. Ülkemizde çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla çeşitli tarama programları yürütülmektedir. Okul yaş grubu çocuklarda sık görülen işitme kayıplarına yönelik tarama çalışmaları da bu programlara eklenmiştir. İşitme taramasının amacı, işitmenin normal gelişimini engelleyecek risk etmenlerini saptamak ve işitmesi normal olmayan olguları erken dönemde tanımaktır. İşitme taraması ile, işitme kayıpları enfeksiyonlar, travmalar ve progresif işitme kaybı yapan genetik hastalıklara bağlı olarak doğum sonrası dönemde de ortaya çıkabilmektedir. Tarama programı ile çocuklarda bu hastalıkların erken tanısı konabilecek ve gerekli tedavi ve rehabilitasyonları yapılabilecektir. İşitme tarama, ilköğretim 1. sınıfa devam eden çocuklara ise Toplum Sağlığı Merkezleri(TSM)'nde görev yapan ebe, hemşire, sağlık memuru ya da ilde görev yapan odyometristler tarafından, okullarda tarama odyometri cihazı ile test yapılmakta olup yapılan testte şüpheli sonuç çıkanlara 48 saat- 1 hafta içinde okulda ya da TSM'nin uygun bir odasında, aynı sağlık personeli tarafından test tekrarı yapılacaktır. Testte işitme kaybı şüphesi tespit edilen çocuklar o ilde çalışan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları(KBB) uzmanına sevk edilecektir. KBB uzmanı tarafından sorun saptanan ya da klinik tanısı konulamayan çocuklar ileri tanı ve tedavi amacıyla referans merkezlere (Yenidoğan İşitme Tarama Programı Referans Merkezleri bu tarama programında da referans merkez olarak görev yapacaklardır) sevk edileceklerdir" dedi.
GİRGİN: "ÖNEMLİ OLAN ERKEN TANI"
Koruyucu sağlık hizmetleri bakımından erken yaşta duyma problemlerinin çok önemli olduğunu belirten Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, "Çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren işitme tarama testinin yanı sıra çeşitli erken sağlık taraması uygulamalarımız oluyor. Ağız ve diş kontrollerimiz de devam ediyor. Burada önemli olan hasta olmadan, erken tanı ve tedavinin uygulanması" diye konuştu.
SARAL: "GENÇLERİMİZİ GELECEĞE SORUNSUZ TAŞIMALIYIZ"
Bu yaştaki çocukların 15-20 yıl sonra önemli noktalara geleceğini söyleyen Samsun Vali Yardımcısı Ali Galip Saral, "O döneme gelmeden bu günden onlarla ilgili sorunları çözerek onları geleceğe hazırlayabilirsek görevimizi yerine getirme payesine ulaşacağız. Bu günkü çalışma umuyorum Samsun için güzel kazanımlar ortaya çıkartır. Bu uygulamaya destek veren herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından öğrenciler işitme tarama testi uygulandı. - SAMSUN
Son Dakika › Yerel › Öğrencilere İşitme Tarama Testi Uygulanmaya Başlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?