Uluslararası Teknolojik, Ekonomik ve Kültürel İlişkiler Birliği (UTEK) Genel Başkanı Dr. Ömer Özdoğan yaptığı açıklamada Avrupa Birliği ve NATO'nun Türkiye için önemine vurgu yaptı. Dr. Özdoğan, 'Nato Üyeliği Türkiye için önemlidir' dedi.
Uluslar arası Teknolojik, Ekonomik ve Kültürel İlişkiler Birliği Genel Başkanı Dr. Ömer
Özdoğan, konuya ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, 'NATO (Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü), 04 Nisan 1949 yılında 12 ülke tarafından imzalanarak kurulmuş, farklı dönemlerde 16 ülkenin daha katıldığı uluslararası askeri ittifaktır. Örgüt üyeleri herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapmaktadır. NATO' un merkezi Kuzey Amerika ve Avrupa'daki 28 üyeden birisi olan Belçika'nın başkenti Brüksel' de bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilk 10 Mayıs 1950 yılında NATO' ya üyelik için başvurdu, fakat bu başvuru dikkate alınmadı. Zira üye ülkelerden İngiltere Türkiye'nin NATO' ya üye olması yerine, kendi öncülüğünde kurulacak bir Orta Doğu Komutanlığından yanaydı. Zira SSCB lideri Stalin' in saldırma tehdidi hala varlığını devam ettirmekteyken Türkiye' ye yapılacak bir Sovyet saldırısı sebebi ile ABD ve İngiltere, SSCB ile savaşa girmek istemiyorlardı." Dedi.
'NATO ÜYELİĞİ TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİDİR'
Üyeliğin Türkiye için son derece önemli olduğuna vurgu yapan UTEK Genel Başkanı Dr.
Özdoğan, 'NATO' ya üyelik, başta o dönemin SSCB bugünün Rusya, Çin gibi askeri yönden güçlü devletlerin saldırılarından ve bu devletlerin silahlandırdığı komşu ülkelerin (İran - Irak - Suriye vb.) saldırıları ve eylemlerinde caydırıcı olmuştur, olmaya da devam etmektedir. Türkiye de NATO için çok önemlidir. Türkiye olarak Soğuk savaş sürecince ittifakın Güneydoğu sınırını savunma sorumluluğunu taşımıştır. Türkiye NATO un ikinci büyük ordusuna sahip olması hasebi ile kriz yönetimi ve barışı koruma harekatlarına katkı ve izlediği aktif dış politika neticesinde NATO için önemi artarak sürmektedir. Bosna Hersek - Kosova - Afganistan gibi ülkelerde yürütülen çalışmalarda, gerek sert ve gerek yumuşak güç kapasitesi ile Müslüman bir kimliğe sahip olması nedeni ile NATO için vazgeçilmez bir değerdir.' Dedi.
'YURTTAŞLARIMIZ HİÇ BİR DÖNEM MARJİNAL KESİMLERE TAVİZ VERMEDİ'
Türkiye'de yaşayan nüfusun, hiçbir dönem bu marjinal kesimlere taviz vermediğini de açıklayan Dr. Özdoğan,'Bunun başlıca sebebi ülkemizin her ferdi olaylara bakışı, tavrı, davranışı ile komşu Ortadoğu ülkelerinin yurttaşlarından çok farklıdır. Mensubu olduğu İslam dinini ülkemizin değerleri olan Yunus Emre, Mevlana, Ahmet Yesevi, Hacı Bektaşi Veli gibi değerlerin yolundan giderek peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v) ulaşmış, Allah'a onlar gibi inanmış ve ibadet etmiştir asırlarca. Özünde sevgi olan bir inanç sistemini tercih eden Türk milletinin hiçbir dönem bu denli sapkınlıkları olmamıştır çok şükür. Ülkemiz insanları Alevisi, Sünnisi, ve diğer etnik gruplarla ile yıllarca kardeşçe yaşamışlardır. Bazı zamanlar bölücü unsurlar bu durumu istismar etseler de uzun zaman için de çok şükür başarılı olamamışlardır.' dedi.
'TÜRK İNSANI MODERN VE BATI MEDENİYETİNİN GÖSTERGESİDİR'
Avrupa Birliği'nin sürekli genişleyen bir ülkeler topluluğu olduğuna vurgu yapan Genel Başkan Dr. Ömer Özdoğan,'Bu durum bizim ülkemizdeki vatandaşlarda da üyelik konusunda olumsuz düşüncelere sebep olmuştur. Türkiye'nin derin milletinin özünde yatan Avrupa ve NATO sevgisi
ülkemiz insanının demokrasiye ve modern batı medeniyetine olan inancının bir göstergesidir. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca halk tarafından tercih edilen iktidarları incelediğimizde hepsi Avrupa ve NATO ile samimi ve sıcak ilişkilere sahip siyasi akımlar olmuştur. Türkiye'de milletin yüreğinde taşıdığı Avrupa Medeniyeti ve NATO sevdası, Avrupalının hali hazırda öngördüğünden çok daha güçlü bir yapıdadır. Kazanan daima özgürlük, medeniyet, AB ve NATO ile samimi işbirliği olacaktır. " diye konuştu. - ERZURUM
Son Dakika › Yerel › Noto Türkiye'nin Vazgeçilmezidir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?