Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Semra ve Vefa Küçük Sağlık Yüksekokulu tarafından düzenlenen 'Hemşirelik Esaslarında Uygulamalı Öğretim' konulu 7. Hemşirelik Esasları Çalıştayı bugün başladı.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Prof. Dr. Filiz Kılıç Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezi Beyaz Salonda düzenlenen ve iki gün sürecek olan çalıştaya; Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç, Semra ve Vefa Küçük Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nimet Karataş, farklı üniversitelerden akademisyenler, üniversite akademik ve idari personeli, öğrenciler ile davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması, üniversitemiz tanıtım filminin gösterimi ile başlayan çalıştayın açılış konuşmasını Semra ve Vefa Küçük Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şefika Dilek Güven'in yaptı. Güven, 'Hemşirelik esasları dersi, hemşireliği bir arada tutan, bu anlayışa temellenen bir derstir. Biz hemşirelik esaslarında sadece bir bakım yöntemini öğretmiyoruz. Bu derste hemşireliğin olmazsa olmazlarıyla ilgili görüş, kavram, anlayış ile yaşam boyunca gereksinimi halinde kullanılan bilgiyi kimliğimizle bütünleştirmeyi, bunu bilgiyle, beceriyle pekiştirmeyi gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
Çalıştayın açılışında konuşan Prof. Dr. Nimet Karataş da hemşirelik ilke ve esaslarını; tıp bilimleri, fen bilimleri, sosyal bilimler ve davranış bilimleri ilke ve yöntemlerinden yararlanarak hemşireliğe ilişkin temel bilgi ve becerileri kazandıran bir ana bilim dalı olarak gördüklerini söyledi. Prof. Dr. Karataş, "Hemşirelik esasları dersi, öğrencilere hemşireliğin temel felsefesini, sağlık vaka sistemini, bu sistem içerisinde hemşirenin rolü, fonksiyonları ve görevleri kapsamında bilgi ve beceri kazandırmaktadır. Tıp ve teknolojideki gelişmeler, sosyal yapıdaki gelişim ve hemşirelik uygulamalarında kullanılan yöntemlerdeki değişim, bilimsel ve teknolojik gelişmelere gereksinim duyulmaktadır. Bu gereksimden hareketle ülkemizde lisans düzeyinde eğitim veren kurumların ortak bir anlayış ve yaklaşım içerinde olmaları gereği ortaya çıkmış ve bu doğrultuda tüm kurumlar aynı görüşü paylaşmıştır. Bu nedenle alana ilişkin gelişmeleri takip etmek ve gelişmelere vakıf olmak, sorunlara çözümler bulmak için çalıştaylar düzenlenmektedir. Üniversitemizde bugün başlayan ve yedincisini gerçekleştireceğimiz "Hemşirelik Esaslarında Uygulamalı Öğretim" konulu çalıştayımız ile yaşanılan sorunlar ve bu sorunlara değişik açıdan ortaya konulan yeni çözüm önerilerine yer vereceğiz" diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç ise "Pek çok kişi tarafından uygulamalardan da hareketle hemşire, şırıngayı kullanan, iğne yapan, tansiyon ölçen ve ateşe bakan kişi olarak değerlendiriliyor. Ama genel olarak baktığımızda hemşire, sizlerle birebir ilgilenen ve empati yapabilen kişilerdir" dedi. Rektörümüz devamında, "Bu tür çalıştayları ve sempozyumları her zaman dediğim gibi çok önemsiyoruz. Birer bilim insanı olarak kendimizi her zaman geliştirmek durumundayız. Biz yaptığımız işi daha iyi yaparsak öğrencilerimize daha faydalı olabiliriz. Bilimin bütün alanlarında bilgi paylaşımlarının birebir ve yüz yüze olması da çok önemlidir. Bugün burada düzenlenen çalıştayda elde edilecek sonuçlarla hemşireliğin sorunlarının çözümüne büyük katkılar sağlanacağına inanıyorum. Çalıştayı düzenleyen ve emeği geçenler ile siz değerli katılımcılara bir kez daha teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından çalıştay, ortaya çıkan sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik konuşmalar ve önerilerin yer aldığı oturumlarla devam etti. - NEVŞEHİR
Son Dakika › Yerel › Nehü'de 'Hemşirelik Esaslarında Uygulamalı Öğretim' Konulu 7. Hemşirelik Esasları Çalıştayı Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?