Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyo Ekonomik Bilim ve Araştırma Topluluğu'nun (SEBAT) organize ettiği 3. Nazilli Sanayi ve Ekonomi Kongresi yapıldı.
Nazilli Belediye Tiyatro salonunda üç oturumda gerçekleştirilen kongreye Aydın KOSGEB Merkez Müdürü Turgut Gözen, Aydın Ziraat Odası Başkanı Arif Gürdal, Prof. Dr. Selim Bekçioğlu, Prof. Dr. Aliye Mavili Aktaş, ADÜ Avam Müdürü Doç. Dr. Fuat Erdal, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aykut Lenger, EBSO Aydın Şube Başkanı Ercan Çerçioğlu, Muğla Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Selahattin Bekmez ve Uğur Mondial Yurtiçi Satış Grup Koordinatörü Erdoğan Ulaş katıldı. Yerel ve Bölgesel Rekabet, Türk Ekonomisinde Rekabet, AB ve Rekabet Politikaları konu başlıklarında yapılan kongrede konuşmacılar ülkenin içinde bulunduğu durumu dile getirdiler.
SEBAT dönem Başkanı Abdülbaki Kara saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından topluluğa hitaben yaptığı konuşmada “ Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli iktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyo Ekonomik Bilim ve Araştırma Topluluğu(SEBAT) olarak her yıl organize ettiğimiz “Sanayi ve Ekonomi kongremizde bu seneki temamızı dünyanın en çok tartıştığı konu olan rekabet olarak seçtik. Adnan Menderes Üniversitesinin en başarılı öğrenci topluluklarından birisi olan SEBAT öğrenci topluluğu olarak Bu anlamda Bölge Sanayisine ve ekonomisine bir nebze de olsa katkıda bulunmayı kendimize borç bildik" diye konuştu.
Sebat Dönem Başkanı Kara, "Artık özel sektörün rekabet edebilmesi için rekabetin çok olduğu pazarda inovasyona çok önem vermesi gerekiyor. Sürekli artan rekabetçi pazarda ayakta kalmak ve rekabet etmek için müşterilerin ürünleri tercih etmeleri sağlanmalıdır. Günümüzde gelişen teknolojinin, değişen müşteri isteklerinin, bilgiye ve teknolojiye kolaylıkla erişen rakiplerin inovasyonu taklit etme becerilerinin hızlarını düşünecek olursak, tek bir inovasyonla elde edilen rekabet avantajının ne kadar kısa sürebileceğini tahmin edebiliriz. Bu nedenle, sürekli olarak inovasyon yapmak yani farklılaştırmak, sürekli yenilik yapmak gerekir.
İnovasyon stratejisi, rekabet savaşında bir saldırı kararı gibidir. Her hamle yeni bir inovasyon faaliyeti için bir fırsat doğurur. Bu nedenle, inovasyon stratejinizin pazardaki, organizasyonel yetenek ve yetkinliklerinizdeki, iş hedefleriniz ve ihtiyaçlarınızdaki değişime bağlı olarak değişmesi, yaşayan bir doküman olması gerekir" dedi.
Nazilli'de önemli yatırımları bulunan bir gurup olan Uğur Grubu'nun temsilcisi Erdoğan Ulaş yaptığı konuşmada “Geri kalmış ülkelerde bilgi saklanır. Uğur Grup hiçbir bilgiyi Nazilli sanayicisinden saklamadı. Gençlerin önünde, iyi örnekler olmalı ki, gençlerin ufku açılsın. Biz Uğur Grubu olarak 7 sektörde, 143 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bin 700 çalışanımızla da iyi bir örneğiz” dedi.
Aydın Ziraat Odaları Başkanı Arif Gürdal yaptığı konuşmada, dünyanın en pahalı elektriğini kullanarak, en çok vergisini ödeyerek rekabet yapmanın mümkün olmadığını belirtti.
Aydın Sanayi Odası Başkanı Ercan Çerçioğlu yaptığı konuşmada “Dünya lideri olma şansımız yok. Yıldız olduğumuz sektörlerde rekabet etmeliyiz. Tekstil sektörü mutlaka ve mutlaka sübvanse edilmelidir. Rekabet denilen şey var olmakla, yok olmak arasındaki çizgidir. Yıldızı olduğunuz dallarda hatalı rekabet yapmaktan korkmamalıyız. Aydın ve Nazilli'de, tarıma dayalı sanayi kurulmalıdır. Tarım ürünlerinin işlenerek ve artı değer katılarak satılması hem bölgemizdeki tarımı, hem de sanayimizi kurtardığı gibi, ülkemize de ihracat geliri sağlar. Çokları sanayi kelimesini yanlış anlıyor. Domatesi pazarda değil de kurutarak işleyerek satıyorsanız sanayicisiniz demektir. Gençler hayal ediniz, muhakkak hayal ederseniz başarı şansınız artar. Hayal etmeyen hiç kimse başaramaz” dedi.
(AS-İK-YK)
09.05.2007 15:04 TSİ
Son Dakika › Yerel › Nazilli 3. Sanayi ve Ekonomi Kongresi Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?