MEHMET BAYER - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) yürütülen proje kapsamında, limon, greyfurt ve portakal çekirdeklerinden katma değeri yüksek endüstriyel ürünler elde edilmesi hedefleniyor.
Projenin yürütücüsü ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyle limon, greyfurt ve portakal çekirdeklerinin çevreci tekniklerle değerlendirilmesi sonucu katma değeri yüksek yan ürünler elde edilmesi ve bunların değerlendirilmesinin amaçlandığını söyledi.
Herhangi bir ön işlem uygulanmamış meyve çekirdeklerini, acılık giderici enzimler ve mikrodalga uygulamasına tabi tutup laboratuvar tipi soğuk pres makinesiyle çekirdek yağları üretileceğini anlatan Yılmaz, "Seçilen ve ön muameleye tabi tutulmamış bir çekirdek türünde ise soğuk preslemeye karşı etkisi karşılaştırılacak" dedi.
Yılmaz, projenin ilk aşamasında, üretilen bu yağların verimi, fiziko-kimyasal kalite parametreleri, kompozisyonel bileşenleri, antimikrobiyal özellikleri, aromatik bileşenleri ve duyusal tanımlamalarının uygun analizlerle belirleneceğini aktardı.
Presleme sonucu açığa çıkan yağlı keklerin (küspe) temel bileşen analizleri yapıldıktan sonra içerdikleri yağın solventle giderileceğini ve ortaya çıkacak yağsız unun da değerlendirileceğini dile getiren YIlmaz, "Projenin ikinci iş paketinde, birinci iş paketinde üretilen yağlar, bazı seçilmiş ve yüzey karakterizasyonları yapılmış adsorban materyallerle muamele edilecek ve işlemin yağların bazı fiziko-kimyasal ve duyusal nitelikleri ile fenolik kompozisyonu üzerine olan etkileri incelenecek. Üçüncü iş paketinde yağsız unlardan protein ve diyet lif ekstraksiyonu yapılacak. Elemeyle ayrılan diyet lifler sonraki iş paketinin ham maddesi olarak değerlendirilecek" ifadesini kullandı.
Projenin dördüncü ve son aşamasında ise ayrılan diyet lif kısmın yıkanıp kurutularak temel özellikleriyle bileşenlerinin analiz edileceği bilgisini veren Yılmaz, bu diyet lifin, ön denemelerle belirlenecek bir katım oranında, sabit bir reçeteye göre, buğday lifi ve lif katılmamış gruplara karşı kraker üretiminde kullanılacağını ifade etti.
Kozmetik, eczacılık ve kimya sektörlerine yeni ürünler
Yılmaz, kapasitesi her geçen gün artan meyve işleme prosesi sonucu atık olarak ciddi miktarda açığa çıkan ve şimdiye kadar endüstriyel anlamda değerlendirilmeyen narenciye çekirdeklerinden, çevreci tekniklerle katma değeri yüksek endüstriyel ürünler elde etmek istediklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Yemeklik kalitede narenciye çekirdek yağları ile bunların sağlık üzerine etkileri belirlenmiş olacak. Narenciye çekirdek liflerinin fırıncılık ürünlerindeki kullanımı ortaya çıkacak. Böylece hem ilgili sanayiciler için alternatif gelir kaynakları geliştirilecek hem de gıda ve diğer sektörler (kozmetik, eczacılık, kimya) için yeni bazı ürünler sunulacak. Literatürde narenciye çekirdeklerinin bileşimine ait sınırlı sayıda birkaç çalışma dışında konuyla ilgili bilimsel yayınlara rastlanılamamıştır. Dolayısıyla projenin bilimsel çıktıları da oldukça özgün ve değerlidir. Projeyle birimimizin bilimsel çalışma kapasitesi geliştirilecek ve genç bilim insanlarının yetiştirilmesine de yardımcı olunacaktır." - Çanakkale
Son Dakika › Yerel › Narenciye Çekirdekleri Endüstriyel Ürünlere Dönüşecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?