Kastamonu Üniversitesi (KÜ) İnebolu Meslek Yüksekokulu bünyesinde Deney Hayvanı Üretim Birimi ve Deney Hayvanları Etik Kurulu açıldı.
Törene, Kırgızistan Kasım Tınıstanov Isık-Göl Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurmanbek Abildaev, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman, İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk, Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, Belediye Başkanı Engin Uzuner, İnebolu Cumhuriyet Başsavcısı Ümit Özkan, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Atilla Oğuz, Jandarma Komutanı Yüzbaşı Halil Aydemir ve İlçe Emniyet Müdürü Oktay Topal katıldı.
Törende konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, İstiklal Madalyalı tek ilçe İnebolu'da İstiklal Yolu'nun yanında bilim yolu da kurmak istediklerini belirtti.
Rektör Aydın, şöyle konuştu: "Bundan sonrasında başka yolları görmemiz lazım. Biz onun için İnebolu 'da bir bilim yolu geliştirelim dedik. İnebolu'nun adına layık olarak bir buradan bir yol geçsin ve burada bir bilim yolu olsun dedik. Onun için yeni kurduğumuz bazı birimleri burada teşkil ettik ve faaliyetine burada başlayacaklar. Bunların başında deney hayvanları araştırma bilimi ve onun yanında deney hayvanları etik kurulu İnebolu'da teşkil edildi. Tabi üniversitemizin omurgalı hayvanlarla çalışabileceği laboratuarın temeli burada atıldı. Dolayısıyla bu bilimi de burada kurduk. Biliyorsunuz deney hayvanlarıyla omurgalı hayvanlarla çalışılacak bütün araştırmalar biyolojik bilimlerin hepsinde, tıp fakültesinden,veteriner hekimliğine, biyolojisine, ziraatine kadar su ürünlerine, biyolojik bilimlerin hepsine kadar hatta çevre mühendisliğine dair omurgalı hayvanlarla çalışılırken bu kurumun ve etik kurulun araştırma biliminin olması şart. Bu kurul olmayınca projelerimiz bile kabul edilmiyor. Bu izini de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı veriyor. Şu ana kadar bu izni alan bu bilimi kuran 53 üniversiteden biri olduk. Bundan dolayı öncelikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımıza teşekkür ediyoruz. Çünkü bize inandı, güvendi birimimizi yeterli gördüğü için ve başta müdürümüz olmak üzere mesai arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz buraya bu seviyeye gelmede en önemli pay onlarındır. Tabi ki merkezde de inşallah diğer bölümlerimizde genetik, biyomühendislik, biyoloji gibi bölümlerimizdeki çalışmalarda bu kurumumuz ve bilimimiz temel teşkil edecektir. Bu sene sonuna kadar kurmayı planlayacağımız, kuracağımıza inandığımız Veteriner Fakültesi de gene inşallah çalışmalarına bu hazırlıkla devam edecektir ve hazır bir bilim görecektir. Deminde söylediğimiz gibi tıp fakültesinin veteriner hekimi fakültesinin olduğu birçok üniversitelerle olmayan bir bilim bu yüzden şanslıyız. İnşallah kıymetini de bileceğiz."
Türkiye'de tek yetkili üniversite olan Su Sporları, Su ve Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin Scubapro Teknik Servisi yetkisini adıklarını belirten Rektör Aydın, şunları söyledi: "Biz su altı sporları araştırma uygulama merkezini kurduk. Faaliyet merkezi olarak da İnebolu'yu seçtik. Şu ana kadar dalış eğitimleri verildi verilmeye devam ediyor. En önemlisi de engellilere yönelik bir dalış eğitimi programı devam ettiriyoruz. Bağcılar Belediyesi'yle beraber devam ettiriyoruz. Dalış eğitmenimiz oldukça kabiliyetli ben bile 45 dakikada dalmayı öğrendim. Dolayısıyla herkesi davet edebiliriz. Dalış eğitmenimize çok güveniyoruz. Benim öğrendiğimi herkes öğrenir. Çok iyi bir spor güzel bir faaliyet inşallah dediğimiz gibi eksiği olanlar tamamlar. Merkezimiz faaliyetini sürdürüyor. Tabi hem İnebolu hem de İstanbul'da bu eğitimlerimiz devam ediyor devamda edecektir. Ayrıca şu anda dalış eğitiminin aleti ekipmanı ile alakalı Türkiye deki tek servis üniversite olduk. Sukubarbo yetkisini de biz aldık. Arkadaşlarımıza ve çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Dolayısıyla şu anda üniversite olarak bu yetkili servis tek yetkili servis olma özelliğine de sahibiz. İnşallah orada da arkadaşlarımız değerli hizmetler yapacaklardır. Tabi İnebolu'muz bazı şeylere merkezlik yapmaya başladı. İnşallah kıymetli İnebolulularımız sayesinde daha seviyeli yerlere getirmek istiyoruz."
İnebolu MYO'ya yapılması planlanan ek bina ile iligili de konuşan Rektör Aydın: "Elbette yapacağız ama fiziki mekanımız olduğu zaman bu binamı bu tesislerimiz anca bu kadarını kaldırıyor. İstikak hakkını doldurdu. İnşallah İnebolulular yardımcı olurlar. İlave tesisler yaparsak biz buraya daha çok şey düşüneceğiz, yapacağız, geliştireceğiz. Hep beraber yapacağız tabi inşallah el ele yapacağız irtibatımızı kesmeyelim" dedi.
Vali Erdoğan Bektaş ise, İnebolu'nun ve Kastamonu'nun en büyük avantajlarından biri olan denizi daha çok kullanmamız gerektiğini belirtti. Vali Bektaş, şöyle konuştu: "İnebolu'da bir üniversitemiz var ve İnebolu'yla ulaştığımız bir denizimiz var. bu ikisinde artık farkına varmamız lazım, bu ikisini biraz daha ön plana çıkarmamız lazım diye baştan bu tarafa düşünüyorduk. Kastamonu 6 ilçesiyle 6 ilçesiz sahilde bir il aynı zamanda bir deniz şehri. Tabi ki bu çok az biliniyor. Biz tabi İnebolular çok iyi bilecektir eskiden denizi daha çok kullanıyorduk. Yani İstiklal Yolu dediğimiz şey denizi kullanmaktan başlayan bir olgu. Deniz yoluyla gelen mühimmatın Ankara'ya kurtuluş savaşının kurtuluş mücadelesinden kurtulma olayı. Eskiden İnebolu'dan Abana'ya bile deniz yoluyla gidildiğini söylüyorlar. Biz giderek denizden kopmuşuz denizden uzaklaşmışız denizi yeniden keşfetmeye ihtiyacımız var. Bu konuda da üniversitemizin öncülüğüne çok ihtiyacımız var. Baştan bu tarafa rektörümüzü sürekli müzakere ediyoruz daha beklentilerimiz yüksek. Bu yapılan işlerin önemsiz olduğu anlamına gelmiyor. Emeği geçen herkese ve hocamıza gerçekten çok teşekkür ediyorum. Bir defa Kastamonu gerçekten bir deniz şehri İnebolu bizim denize açılan bir kapımız ve bu deniz konusunu daha yeni yeni çalışmaya başlıyoruz. Çok çok çok daha fazla çalışmamız gerekiyor. Gerek dalgıçlarıyla gerek başka unsurlarıyla gerek denizdeki bir takım üretim faaliyetleriyle, deniz altı, deniz üstü deniz ile bağlantılı bir yön aktiviteyle denizi gündemde tutmak zorundayız, denizden yararlanmak zorundayız. Gelişmiş ülkelere gittiğimizde iç suların bile yüzeyi deniz araçlarıyla dolu. Biz gidiyoruz Çatalzeytin'den İnebolu ya kadar denizde sayabildiğimiz deniz aracı bir elin parmaklarını geçmiyor.Bu gerçekten bizim için büyük bir problem. Bu problem tabi ki sadece üniversite çözemez ama biz denizde daha ne kadar iç içe olabilirsek problemin çözülmesine de katkı sağlamış oluruz. Bu çabadan bu olaydan dolayı rektörümüzü emeği geçen tüm arkadaşlarımızı kutluyorum. "
Konuşmaların ardından Vali Bektaş ve beraberindekiler birimlerin açılışını gerçekleştirdiler. - KASTAMONU
Son Dakika › Yerel › MYO'da Deney Hayvanı Üretim Birimi Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?