Sosyal psikolojinin kurucular kuşağı içinde yer alan ve deneysel psikoloji yöntemlerini kullanmadaki başarısıyla bu bilim dalının en önde gelen isimlerinden biri olan Muzaffer Şerif Başoğlu, memleketi Ödemiş'te adına düzenlenen Uluslararası Muzaffer Şerif Sempozyumu ile anılıyor.
Ödemiş Belediyesi'nce Kongre ve Sergi Merkezi'nde Pazar günü düzenlenmeye başlanan sempozyum, Pazartesi günkü oturumlarla son bulacak. Sempozyumun Pazar günü gerçekleşen açılışına Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, eski bakanlardan yazar Alev Coşkun, CHP Ödemiş İlçe Başkanı Hikmet Güriş, Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, ADD Ödemiş Şube Başkanı Selami Sönmez, Emekli Hamburg Başkonsolosu Ülkü Başsoy, pek çok farklı üniversitenin psikoloji bölüm başkanları, öğretim görevlileri ve Ege, Dokuz Eylül, Gediz ve Mersin Üniversitesi öğrencileri katıldı.
Uluslararası Muzaffer Şerif Sempozyumu'nun karşılama konuşmasını Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Melek Göregenli yaparken, düzenleme kurulu adına da Emekli Hamburg Başkonsolosu Ülkü Başsoy bir konuşma yaptı. Muzaffer Şerif Başoğlu'nun Türkiye'de komünistlikle suçlanıp tutuklandığını, Ülke içinden ve dışından gelen yoğun tepkilerden sonra 1945'te serbest bırakıldığını, tutukluluğu sırasında Princeton Üniversitesi'nden gelen bir çağrıya uyarak, Şubat 1945'te ABD'ye gittiğini ve 1988 yılında Alaska'da hayata gözlerini yumduğunu anlatan Başsoy, bu sempozyumun Başoğlu'nun yıllarca hasretini çektiği Ödemiş'te düzenlenmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.
2010 yılında sempozyum düzenlenmesi konusunda ilk fikrin ortaya çıktığını ve geçen üç yıl içerisinde de adım adım böyle bir büyük organizasyonun hazırlıklarının sürdüğünü kaydeden Başsoy, iki gün devam edecek sempozyumun Ödemişlilerin hemşerileri Muzaffer Şerif'i tanımaları adına önemli bir eksikliği giderdiğini belirtti.
Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin de belediyelerin temel belediyecilik görevlerinin yanı sıra bulundukları bölgenin tarih, sanat, bilim ve kültür çalışmalarına katkı koyma konusunda da sorumluluk taşıdıklarını kaydetti. Keskin, Uluslararası Muzaffer Şerif Sempozyumu'nun da bu kapsamda Ödemiş Belediyesi'nce hazırlıkları aylardır sürdürülen büyük bir organizasyon olduğunu ifade etti.
Eski Turizm Bakanlarından yazar Alev Coşkun da "Ödemiş'ten Zirveye Tırmananlar -Beş Öncünün Öyküsü" adlı kitabında da Muzaffer Şerif'in sosyal psikoloji alanındaki dahice görüşleriyle nasıl öncü olduğunu anlattığını belirterek, "Bu toplantı ahde vefa toplantısıdır. Bu toplantı ABD'de doğduğu topraklara hasret göçüp giden dünyaca ünlü Muzaffer Şerif'e bir iade-i itibar toplantısıdır" şeklinde konuştu.
Daha sonra açılış konferansına geçildi. Açılış konferansında Koç Üniversitesi'nden Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı "Şerif'in geniş perspektifli bakış açısı" başlığıyla Muzaffer Şerif'in sosyal psikolojide açtığı yeni sayfaları anlattı. Muzaffer Şerif'in laboratuar ortamında yaptığı otokinetik etki deneyinin bir dönüm noktası olduğuna dikkati çeken Kağıtçıbaşı, "Otokinetik etki deneyi birey davranışlarını etkileyen grubun varlığını ispatlamıştır. Bu açıdan bu bir dönüm noktasıdır. Bu deney aynı zamanda 18. yüzyılda ortaya çıkan birey-toplum ikileminin de çözümü olmuştur" dedi.
Muzaffer Şerif Başoğlu'nun muhafazakarlık yerine sürekli değişime açık olduğunu sözlerine ekleyen Kağıtçıbaşı, "Muzaffer Şerif'in araştırmalarına baktığımız vakit değişimi öneren, muhafazakarlıktan uzak bir yapıda olduğunu görüyoruz. Tam bir aktivist olduğunu söyleyebiliriz. İnsanların günümüzde savaşlara bile neden olan sorunlarına karşı getirdiği çözüm önerileri aslında dünya barışının da yolunu gösteriyor. Muzaffer Şerif'in kurucularından olduğu sosyal psikolojinin yaklaşımlarının yeterince uygulamaya yansıdığını göremiyoruz. Ama Şerif'in fikirlerinin umut verici ve ufuk açıcı olduğunu düşünüyorum" dedi.
Ersin Aslutürk ile birlikte "Muzaffer Şerif'e Armağan" adlı kitabı derleyen Sertan Batur da ikinci oturumda "Muzaffer Şerif'in Türkçe metinleri neden okunmalı" sorusuna yanıt verdi. Öğle yemeğinin ardından sempozyum serbest bildiriler ile sürdü.
Bilkent Üniversitesi'nden Talat Halman'ın oturum yöneticiliğiyle 9 Eylül Üniversitesi'nden Ahmet Mehmeteefendioğlu ve Cemal Necip Gürel, "1940'lı yıllarda Türkiye'de aydın olmak" konusu ile konferanslarını gerçekleştirdi. Ankara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Gökhan Atılgan, "Muzaffer Şerif ve 1940'lı yıllar Ankara'sında sosyalist aydınların yön arayışı", 9 Eylül Ünivesitesi'nden Dr. Mithat Vural, "Savaş döneminde Türkiye'de sol düşünceler ve Muzaffer Şerif" ve Prof. Dr. Kemal Kocabaş da "Köy Enstitüleri döneminde Muzaffer Şerif" başlıklı konferanslarıyla Muzaffer Şerif Başoğlu'nun Türkiye'de bulunduğu dönem ve bu dönemle ilgili düşünceleri hakkında katılımcıları aydınlattı.
PROF. DR. MUZAFFER ŞERİF CADDESİ
Sabah yapılan sempozyumun ardından Türkmen Mahallesi'nde yeni açılan caddeye Prof. Dr. Muzaffer Şerif adı verildi.
Ödemiş Belediye Bandosunun çaldığı marşların ardından konuşan Belediye Başkanı Bekir Keskin, "Ödemiş'in değerli isimlerinden Prof. Dr. Muzaffer Şerif Başoğlu büyüğümüz için düzenlediğimiz uluslararası sempozyumun ilk gününü tamamlayarak burada oluşturduğumuz caddenin adını Prof. Dr. Muzaffer Şerif Caddesi olarak belediye meclisimizde karar aldık. Türkmen Mahallemiz Ödemiş'in köklü ve eski mahallerindendir. Bu bölgede belediye olarak soysal tesisler oluşturduk. Tesislerimizin hemen yanı başında da bu caddeyi açtık. 3-5 sene içerisinde bu bölge cazibe merkezi olacak. Aynı zaman da Perşembe günleri bu cadde de semt pazarımız kuruluyor. 1 kilometrelik bulvarımızı sizlerle birlikte büyüğümüz Ödemişli Prof. Dr. Muzaffer Şerif Caddesi ismi veriyoruz. Mahallemize ve Ödemişlilere hayırlı uğurlu olsun" dedi.
Öğrencilerin de katıldığı caddeye tabela asma töreninde Ödemiş Belediye Bandosunun çaldığı zeybek müziği eşliğinde Başkan Bekir Keskin ve eski İzmir CHP milletvekili ve Turizm Bakanı Alev Coşkun karşılıklı zeybek oynadılar. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Muzaffer Şerif Memleketi Ödemiş'te Sempozyumla Anılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?