ŞAHİN OKTAY - TAHİR TURAN EROĞLU - Gebze ilçesinde alternatif enerji kaynakları üzerine araştırma yapan Yüksek Makine Mühendisi Nusret Oğuz, mutfak masraflarını azaltan güneş ocağı geliştirdi.
Yakıt harcamadan yemek pişirme imkanı sağlayan güneş ocağı, iç yüzeyi parlak çanakta toplanan ışınların, odak noktasına yerleştirilen kabın altına yansıtılmasıyla çalışıyor.
Oğuz, AA muhabirine güneş ışınlarını odaklayarak yüksek ısı elde etmeye yönelik çalışmalar yaptığını belirterek, enerji maliyetini düşürecek "güneş ocağı" tasarladığını söyledi.
Geliştirdiği ürününün çalışma sistemini anlatan Oğuz, şu bilgiyi paylaştı:
"Güneşten gelen ışınlar çanakta toplanıyor ve hepsi kabın altına yansıtılıyor. Işınları bu şekilde kabın altında odaklıyoruz ve yüksek ısı elde ediyoruz. Bu sayede de istediğimiz sıcaklığı elde edebiliyoruz. Güneş ışınlarının odaklandığı yüzey sıcaklığı 800 dereceyi bulabiliyor. Bu sıcaklığın kabın içinde 100 dereceyi geçmesi mümkün. Kapalı kap olması halinde 130 dereceye kadar çıkabiliyor."
Oğuz, ürünün montajının çok basit olduğuna dikkati çekerek, bir ayak, yüzey alanı ve tabladan oluşan ocağın parçalarının bağlanmasıyla kolaylıkla kurulabileceğini kaydetti.
- Kış aylarında da kullanılabiliyor
Sistemin güneş ışığı olan her yerde rahatlıkla çalışabileceğine dikkati çeken Oğuz, ocağın sadece yaz aylarında değil, güneşli kış günlerinde de kullanılabildiğini vurguladı.
Oğuz, ocağın hiçbir enerji maliyeti bulunmadığını, tek ihtiyacın güneş ışığı olduğunu aktararak, "Elektrik ve doğalgaz enerjisinin olmadığı tarla, yayla, mesire alanı gibi mekanlarda bu ürün sayesinde rahatlıkla yemek pişirilip, su kaynatılabiliyor. Bununla ilgili belediyeler, sosyal tesis işletenler, turizm sektörü güneş ocağı ürünümüzden faydalanabilir" ifadesini kullandı.
Kullanımı özellikle Afrika ve Arap ülkelerinde yaygın güneş ocağının çevreye hiçbir zararı olmadığına işaret eden Oğuz, "Dünyada global ısınma yaşanıyor, bunun önüne geçmek için de temiz enerjiden faydalanmak lazım. Ne kadar çok temiz enerji kullanırsak doğadaki sera gazının çoğalmasını o ölçüde engelleyebiliriz. Güneş ocağı çalışmamız da bu mücadeleye ciddi katkı sağlayabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Oğuz, fiyatı 300-350 lira olan güneş ocağından Denizli'deki tekstil firmasına sattığını, firmanın ürün sayesinde tüp masrafını büyük oranda düşürdüğünü sözlerine ekledi. - Kocaeli
Son Dakika › Yerel › Mutfak Tüpü Masrafına 'Güneş Ocağı' Çözümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?