Kızılay Muş Kan Bağış Merkezince düzenlenen kan bağışı kampanyası, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.
Kızılay Kan Bağış Merkezi, kan toplamaya devam ediyor. Kan bağışına destek sağlamak için her alanda stant kuran ekipler, 3 gündür hükümet konağı önünde kan bağışı için çalışmalarını sürdürüyorlar. Kan bağışı ile ilgili açıklamalarda bulunan Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Kenan Şeker, Kızılay ailesi olarak 2005 yılından beri gönüllü, güvenli ve düzenli kan bağışı programını sürdürdüklerini söyledi. Kızılay Kan Bağışı Merkezi olarak 2017 yılı için hedeflerinin 8 bin ünite kan toplamak olduğunu ifade eden Dr. Kenan Şeker, ilk 7 ayda 4 bin 500 dolayında kan topladıklarını söyledi. Muş'un nüfusunun baz alındığında vermesi gereken kan bağışının 10 bin 500 olması gerektiğine de dikkat çeken Şeker, ilk etapta 8 bin üniteyi hedeflediklerini ve her yıl bu hedefi yükselteceklerini kaydetti.
Türkiye'nin yılık 2 milyon 250 bin ünite kan bağışına ihtiyacının olduğunu vurgulayan Dr. Kenan Şeker, bunun için aktif bir şekilde çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti. Şeker, "Türkiye'nin yıllık 2 milyon 250 bin ünite kana ihtiyacı var. Biz kendi ülkemizin kan ihtiyacını karşılayamayan bir ülkedeyiz. Amerika'da kan bağışı insanların sosyal ve kültürel seviyesi ile alakalı. İnsanlarımızın sosyal ve kültürel seviyesi arttıkça kan bağışına olan ilgilerinin arttığı gözlenmiş. 2012 yılında Amerika'da 10 milyon insan kan vermiş, Almanya'da 5 milyon insan kan vermiş bulunuyor. Bizim ülkemizde ise ilk başlangıç rakamı 0.7 ile 0.8'lerdeydi, şu anda vermiş olduğumuz eğitimler ile birlikte bu rakam yüzde 1.5 seviyelerinde kan almaktayız. Ama hala gelişmiş ülkelerden 3 kat daha az kan vermekteyiz. Ben bir doktor olarak 3 ayda bir düzenli olarak kan vermekteyim. Kan veren bir insanın kalp krizi riski yüzde 90 azalır, kan hücreleri yenilenir, kolesterole iyi gelir, baş ağrısı gibi kronik ağrılara da iyi gelir" dedi.
Kan bağışı esnasında çok sayıda vatandaşın sorularına maruz kaldığını ifade eden Dr. Şeker, kan bağışının hiçbir zararının olmadığı, aksine faydası olduğunu bir daha hatırlattı. Kan bağışının vücuttaki kanı tazelediğini ve insan sağlığı açısından çok iyi olduğunu hatırlatan Dr. Şeker, "Biz Kızılay Muş Şubesi Başkanlığı olarak ilimiz genelinde düzenli ve aralıksız çalışmalarımız sonucu Muş'ta kan ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor duruma geldik. Çünkü düzenli bir çalışma programıyla gerek kurum, kuruluşlar ve gezintilerimiz sonucu halkımız arasında bu bilinç olgusu oluştu" diye konuştu.
İlk etapta kan bağışı yapılmadan önce kan değerlerinin ölçüldüğünü ifade eden Dr. Şeker, şunları söyledi:
"Biz halkımızın bu duyarlılığı karşısında minnettarız. Kan bağışçılarımızda ilk etapta kan değerlerini ölçüyoruz. Bununla birlikte grip olan veya herhangi bir hastalığı olan vatandaşlarımızdan kan almıyoruz. Kan vermeyle vücut yeni kan üretiyor. Vücutta yeni üretilen kan sayesinde birçok hastalığın önüne geçilmiş oluyor ve daha sağlıklı olunuyor." - MUŞ
Son Dakika › Yerel › Muş'ta Kan Bağışına Yoğun İlgi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?