Muş'ta 'Kalkınma Yolunda Doğal Afetler' Projesi - Son Dakika
Yerel

Muş'ta 'Kalkınma Yolunda Doğal Afetler' Projesi

Muş\'ta \'Kalkınma Yolunda Doğal Afetler\' Projesi

Muş’ta, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen ve Muş Alparslan Üniversitesi, Muş Belediyesi, AFAD, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak yürütülen “Kalkınma Yolunda Doğal Afetler Projesi” kapsamında farklı üniversitelerden araştırmacıların katılımıyla arazi çalışması yapıldı.

03.06.2015 16:12

Muş'ta, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen ve Muş Alparslan Üniversitesi, Muş Belediyesi, AFAD, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak yürütülen "Kalkınma Yolunda Doğal Afetler Projesi" kapsamında farklı üniversitelerden araştırmacıların katılımıyla arazi çalışması yapıldı.

Yapılan arazi çalışmasına Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tatlı, Muş Alparslan Üniversitesi Afet Araştırma, Uygulama ve Yönetim Merkezi'nde görevli Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Harun Aydın, Bitlis Eren Üniversitesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Alper Demirci ve Yrd. Doç. Dr. Yunus Levent Ekinci, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Görüm, uzman Zafer Asya ve Tuncay Emre katıldı. Arazi çalışmaları kapsamında Varto'da incelemelerde bulunduklarını, daha öncesinde merkeze bağlı Konukbekler, Kızılağaç ve Ağartı'ya da proje kapsamında gittiklerini belirten Afet Araştırma, Uygulama ve Yönetim Merkezi'nde görevli Yrd. Doç. Dr, İskender Dölek, proje sonunda elde edilecek verileri, kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. Proje ile ilgili ilginç sonuçlara ulaşmayı düşündüklerini ve bu proje ile il için "Doğal Afetler" kapsamında bilimsel bir alt yapının da oluşmaya başlayacağını ifade eden Dölek, "Bu tarz çalışmaların aslında daha büyük bütçelerle desteklenmesi gerekiyor, bu destek arttığında daha detaylı sonuçlar elde edilebilecektir. Sınırlı bir bütçe ile ancak bunları yapabiliyoruz. Kuraklık, deprem, sel ve taşkınlarla ilgili farklı simülasyonlar yapmak istiyoruz. Ancak bunların hepsi ciddi maliyetler istiyor. Ancak bu rakamlar, afetler sonrasında yapılan yardımların binde bir dahi değildir" dedi.

Bu tarz projelerin DAP İdaresi gibi daha büyük bütçeli kurumlar tarafından desteklenmesini beklediklerini vurgulayan Dölek, ilin stratejik planının oluşturulmasında bu tarz verilerin önemli olduğunu işaret etti. Türkiye'de yaşanan 2001 yılındaki 'anayasa krizi' olarak tarihe geçen siyasi olayın görünmeyen nedenlerinden birinin 1999 depremi olduğunun altını çizen Dölek, "Doğal afetlerin toplumun refahını tehdit eden bir unsur olup, aslında doğal afetler bir kalkınma sorunudur" şeklinde konuştu.

"MUŞ'UN ENVANTERİNİ ÇIKARMAK İSTİYORUZ"

Özellikle Muş'un bir envanterini çıkararak bununla "İlin Hasar Görebilirlik Derecesini" belirleyebileceklerini ve bu sayede üretilen sayasal verilerin farklı kurumlar tarafından da kullanabileceğini kaydeden Dölek, bu proje kapsamında kendilerini yüreklendiren Rektör Prof. Dr Fethi Ahmet Polat'a, projeye başından farklı platformlarda da savunan Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ve DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci'ye teşekkür etti. - MUŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Muş'ta 'Kalkınma Yolunda Doğal Afetler' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement