Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFETYÖN) ile Jeoloji Mühendisleri Odası Muş İl Temsilciliği tarafından 'Muş İlinin Deprem Gerçeği' adlı panel düzenledi.
Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonu'nda düzenlenen panele Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Belediye Başkanı Feyat Asya, AFAD İl Müdürü İbrahim Tanış, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür ile akademik-idari personel ile öğrenciler katıldı. Panelist olarak Jeolog Dr. Fuat Şaroğlu ve Jeofizikçi Yrd. Doç. Dr. Alper Demirci'nin katıldığı panelin moderatörlüğünü ise MŞÜ Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek üstlendi.
Panelin açılış konuşmasını yaparak depreme karşı olan hassasiyete dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Türkiye'de sanayi bölgelerinin ve kalabalık yerleşim birimlerinin deprem bölgelerinde yer aldığını söyledi. Bu doğal afete karşı hassasiyetlerin artırarak teyakkuz halinde bulunulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Polat, "Bu tür organizasyonlarla bir deprem bilinci oluşturmayı amaçlıyoruz. Depremin sadece fiziki yıkımlar doğurmuyor" dedi.
Depremlerden sonra yaşanan sosyolojik tahribata ve psikolojik travmalara da dikkat çeken Prof. Dr. Polat, "1999 depreminin açtığı yaralar hala kapanmamış" ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmasının ardından paneli başlatan Yrd. Doç. Dr. İskender Dölek, 33 tane afet türü olduğunu bunlar içerisinde afet denilince akla ilk olarak deprem geldiğini belirterek, "Deprem, jeolojik bir olay olmasının yanı sıra ciddi etkiler yaratan aynı zamanda sosyo-ekonomik sonuçları gözlenen bir olaydır. Yaşanan 1999 depremi, 2001 ekonomik krizinin bir nedenidir. Deprem, geri kalmış ülkelerde gelişmiş ülkelere göre kalkınmaya olumsuz etki yapan önemli bir afet olduğu için bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Dölek'in ardından sözü alan Jeolog Dr. Fuat Şaroğlu ilk olarak, Muş ili ve yakın çevresinin depreme yönelik jeolojik özelliklerini sundu. Depremin, yerin içinde biriken enerjinin kabuğu kırmasıyla ortaya çıkan bir olay olduğunu söyleyen Dr. Şaroğlu toplanan verileri yorumlayarak yerin altı hakkında bilgi sahibi olduklarını belirtti. Muş Ovası'nın deformasyonunu fotoğraflarla anlatan Dr. Şaroğlu, geçmişi doğru okuyarak ve farklı disiplinleri bir araya getirerek olabilecek depremlerin kestirilebileceğini ifade edip önümüzdeki yıllarda Doğu Anadolu'da 7'nin üzerinde bir deprem beklendiğine vurgu yaptı. Şaroğlu, Muş Bindirme zonu ile Van depremine neden olan fayın aynı yapı olabileceğinin altını çizdi.
Bir diğer konuşmacı Jeofizikçi Yrd. Doç. Dr. Alper Demirci'nin tarihte deprem inanışlarından ve geliştirilen ilk deprem ölçerlerden bahsetmesiyle panel son buldu. - MUŞ
Son Dakika › Yerel › Muş İlinin Deprem Gerçeği' Paneli Düzenlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?