Metinbilim Enstitüsü Derneği'nin gerçekleştirdiği 'Otantik Çocuk Oyunları Şenliği'nin 6.sı yapıldı. Unutulmaya yüz tutmuş ve teknolojiye yenik düşen çocuk oyunlarının tekrar canlandırılmasını amaçlayan şenlik Yerkesik Mahallesinde gerçekleşti. Şenliğe Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil ve Prof. Dr. Mustafa Volkan Coşkun ve çocuklar katıldı. Şenlik kapsamında protokol üyeleri çocuklar ile birlikte çember çevirdi, topaç oynadı ve ip atladı.
Şenlik açılışında konuşan Metinbilim Enstitüsü Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümral Deveci, 6.sı gerçekleştirilen Otantik Çocuk Oyunları Şenliği'nin unutulan veya unutulmak üzere olan otantik oyuncak ve oyunların, çocuk ile doğa arasında bir barış ve uyum sağladığını açıkladı. Oynanan oyunların hiç birisinin doğayı tahrip etmediğini ve hiçbir oyunun da doğadan uzak olmadığını belirten Deveci, "Çocukluk çağı, insanın en masum olduğu çağlardır. Mekan olarak belki rahatladık ama ruhumuz daraldı, çocukluğumuz öldü. Çemberler, topaçlar, bilyeler, beştaşlar, mendil kapmacalar, dokuz taşlar, seksekler, yağ satarım-bal satarımlar, damalar, mangalalar ve daha onlarca oyun artık yok. Çünkü bunları oynayacak mekan da yok, zihniyet de yok. Hızlı tüketime yönelik bilgisayar oyunları, çocukları teslim aldı ve çocukluğu sömürü aracı haline getirdi" dedi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil, şenlik kapsamında oynanan oyunları gördükçe çıkıp çocuklar gibi çember çevirmek, topaç çevirmek ve ip atlamak isteği geldiğini söyledi. Erdil, "Metinbilim Enstitüsü Derneği'nin çok önemli ve unutulmuş gelenek ve görenekler ile kültürel mirası ortaya çıkarıyorlar. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum" dedi.
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş Muğla'nın Büyükşehir statüsüne geçmesinin ardından Menteşe Belediyesi'nin mahallesi olan Yerkesik Mahallesinde 6 yıldır düzenlenen şenliğe her anlamda destek verdiklerini söyledi. Gümüş, "Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile maalesef çocuklarımız evden dışarı çıkmıyor. Bilgisiyar başta olmak teknolojik araç ve gereçler çocuklarımızın çocukluğunu unutturdu. Otantik Çocuk Oyunları şenliği sayesinde geçmişti oynadığımız bu oyunların burada sergilenmesi ve geçmişteki kültürümüzün de bir anlamda sahip çıkılması açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
Muğla Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk, çocukluklarında bilgisayar, cep telefonu ve televizyon yokken oynanan oyunların tekrar canlandırılması için gerçekleştirilen bu şenliğin aynı zamanda kültürel miras olduğunu açıkladı. Ertürk, "Bu kültürel mirası gelecek nesillere aktarabilmek için elimizden gelen neyse yapmak zorundayız." Dedi.
Konuşmaların ardından Metinbilim Enstitüsü Derneği üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz geçmişte bir çocuk oyuncağı olan ve Teke yöresi halk müziği alanında kullanılan Sipsi ile gösteri sundu. Ardından protokol üyeleri çocukluklarını tekrar yaşamak adına önce çember çevirdiler, topaç oynadılar ve ip atladılar. Şenlik kapsamında çocuklara aileleri de geçmişteki oyunları tekrar hatırlatmaları açısından yardımcı oldular. Şenlikte çocuklar çember, topaç, bilye, ağaç araba, beştaş, mendil kapmaca, seksek, ve yağ satarım-bal satarım gibi unutulmaya yüz tutmuş oyunları doyasıya oynadılar. - MUĞLA
Son Dakika › Yerel › Muğla Protokolü Çocukluğunu Hatırladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?