Muğla'da Kaçak Yapıların Yıkımına Ödenek Engeli - Son Dakika
Yerel

Muğla'da Kaçak Yapıların Yıkımına Ödenek Engeli

Muğla\'da Kaçak Yapıların Yıkımına Ödenek Engeli

Muğla'da 1986 ile 2011 yılı mayıs ayına kadar kaçak yapıldığı belirlenen 4 bin 865 yapıdan yıkım kararı kesinleşen 3 bin 534'ünün yıkılabilmesi için İl Özel İdaresi'nden 10 milyon 500 bin lira isteği reddedildi.

13.07.2011 12:55

Muğla'da 1986 ile 2011 yılı mayıs ayına kadar kaçak yapıldığı belirlenen 4 bin 865 yapıdan yıkım kararı kesinleşen 3 bin 534'ünün yıkılabilmesi için Muğla İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü'nün, İl Özel İdaresi'nden 10 milyon 500 bin lira isteği reddedildi.

Para isteğini görüşmek üzere toplanan yedi kişilik Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan 'talep edilen miktarın 2011 mali yılı bütçesinden ödenmesi mümkün değildir' kararı çıktı. Ayrıca kaçak ve ruhsatsız yapıların kırsal ölçekli planlarının yapılmasını istendi.

Özel Çevre Koruma Kurumu öncelikli olarak kaçak iskelelerin yıkımında yerel yönetimlere destek olmak amacıyla bütçesi olmayan yerel yönetimlere maddi destek kararı aldı. Bunu birer yazıyla ülke genelinde bu tür sorunu olan yerlere bildirdi. Ayrıca kaçak yapılaşmanın önlenmesi konusunda da gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Muğla İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü de yıkım kararlarının uygulanması için harekete geçerek yıkım bütçesi hazırladı.

1986 ile 2011 yılı mayıs ayına kadar kaçak yapıldığı belirlenen 4 bin 865 yapıdan yıkım kararı kesinleşen 3 bin 534'ünün yıkılabilmesi için İl Özel İdaresi'nden 10 milyon 500 bin lira istedi. Talep, İl Genel Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alındı.

CHP'li A. Gürsel Uçar başkanlığındaki Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri CHP'li Salih Ercan, Dursun Kaplan, Murat Yarar, Ak Partili Çağrı Alper, M. Nadi Pirci ve MHP'li Mehmet Kocabaş para isteğini görüşmek üzere toplandı.

Komisyondan 3'e karşı 4 CHP'linin oyuyla 'talep edilen miktarın 2011 mali yılı bütçesinden ödenmesi mümkün değildir' kararı çıktı. Ayrıca kaçak ve ruhsatsız yapıların kırsal ölçekli planlarının yapılmasını istendi.

İl Genel Meclis üyesi CHP'li Dursun Kaplan, kaçak yapılaşmanın vatandaşın değil, imar planlarını zamanında çıkarmayan hükümetlerin suçu olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bölge 1990 yılında ÖÇKK ve SİT kurulu tarafından koruma altına alınmış. Bozburun ve Datça Yarımadası'nda 24 köy koruma altında. Yasa 'Bir yer koruma altına alınmışsa en geç üç ay içinde geçici yapılaşma koşulları hazırlanır. Bir yıl içinde de bölgenin imar planlarını belediye veya valilikler yapar' der.

Aradan geçen bunca yılda bu yapılmamış ve devlet aslında suç işlemiş. Suç işleyen devlet bugün diyor ki bize 'Biz buraları yıkacağız, bize ödenek ayırın. ' Barınmak için evini yapan, o bölgede doğmuş büyümüş insanlar mağdur olmuş.

ÖÇKK dışında kalan bölgelerde herkes il özel idaresinden 140 lira karşılığında 24 ayrı tip projeden birisini alma şansına sahip. Ama ÖÇKK bölgelerinde tip proje ile evini yapamıyorsun. ÖÇKK'nın istediği proje 18 bin liraya maloluyor. Vatandaş bu parayı biriktiremediği çin kaçak yapıya yöneliyor. "

Parti olarak 2003 yılında hükümete ilettikleri raporda, bir an önce bölgenin imar planları gelmezse kaçak yapılaşmanın önü alınamayacağını belirttiklerini kaydeden Kaplan, "Bu sürede imarla ilgili bir çalışma yapılmayınca ciddi boyutta kaçak yapılaşma oluştu. Şimdi de sanki suçlu İl Özel İdaresi'ymiş gibi bizden 10 milyon 500 bin lira yıkım parası istiyorlar.

Şimdi bizim ne paramız var, ne ödeneğimiz ve ne de suçumuz var. Asıl suç hükümetlerde. Bunlar kendi sorumluluklarını bizim üzerimize atıyor. Vatandaşın bir suçu yok. Suçlu kendileri olduğu için de biz para isteğini reddettik" dedi. - Muğla/ Marmaris

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Muğla'da Kaçak Yapıların Yıkımına Ödenek Engeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement