Muş Alparslan Üniversitesi'nde (MŞÜ) yazar Ömer Lekesiz tarafından 'Sanat- Edebiyat Bizim Neyimize?' konulu konferans verildi.
Konferansa Sanat ve Edebiyatın olumlu ve olumsuz yanlarından bahsederek başlayan Ömer Lekesiz 'Sanata neden ihtiyacımız vardır?' sorusuna örnekler vererek bakış açımızı nelerin etkilediğini ve değiştirdiğine dair açıklamalar yaptı. "Bakış açımızı nesnelerin hayatımıza olan yansımaları belirler. Sanat ve Edebiyat insanlarla olan ilişkilerimize yön verir. Yaptığımız fiilin nereden ve neden kaynaklandığını da bize sanat ve kültür öğretir" diyen Lekesiz, sanatın tanımını yaparak, kısaca belli bir zihniyetle yaptığımız fiillerin toplamı olarak ifade etti.
Globalizm ve coğrafi faktörlerin sanat ve edebiyata etkisine değinen ÖLekesiz, sözlerine şöyle devam etti:
"Zihniyet ve kültür, bulunulan coğrafyaya göre değişir ve bu anlamda globalizmden bahsedebilmemiz mümkün değildir. Hepimiz bir fetret kuşağıyız dolayısıyla hepimiz birer zorunlu batılı moderniz. Ama bunun yanında kendi öz kültürümüz var. Öncelikle kendi sanatımızı öğrenmeliyiz"
Zaman kavramına değinerek 'Biz hangi zamandayız?' sorusunu Ahmet Hamdi Tanpınar'dan örnekler vererek açıklayan Lekesiz, "İnsan ölümle hayat arasındadır ve kendini idrak etmesi gerekir. Goethe, 12 sene boyunca doğayla ilgili çalışmalar yaptı. İnsan doğaya nasıl bakacağını bilmezse doğayı anlayamaz. Doğayla ne kadar barışık yaşayabilirsek üreteceğimiz edebiyat ve sanat da o derece sağlıklı olacaktır. İnsan olarak var ile yok arasında olduğumuzu idrak ederek bu bilinçle sanat ve edebiyatla uğraşmamız gerekir. Sanatta zihniyetimizi şekillendiren en önemli şey dindir, inançlarımızdır" dedi.
Türkçe Eğitimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurullah Ulutaş tarafından, Yazar Ömer Lekesiz'e plaket takdim edilen konferans, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. - MUŞ
Son Dakika › Yerel › MŞÜ'de Sanat ve Edebiyat Konulu Konferans - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?