İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin de aralarına bulunduğu 6 Mısır'lı yöneticinin "insanlığa karşı suç" işlediği gerekçesiyle yapılan suç duyurusuyla ilgili Adalet Bakanlığı'nın soruşturma izin vermemesi üzerine takipsizlik kararı verdi.
Geçen yıl dönemin Mısır Genelkurmay Başkanı Sisi'nin de aralarına bulunduğu 6 Mısırlı yöneticinin "İnsanlığa karşı suç" işlediği gerekçesiyle yapılan suç duyurusu üzerine İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ercan Devrim, 18 Mart 2014 tarihinde Adalet Bakanlığı'ndan soruşturma için izin istedi.
Bunun üzerine Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nce yapılan değerlendirmede, "Türk Ceza Kanunun 13. maddesinde belirtildiği üzere suçlar bakımından evrensellik sistemini kabul ettiği ve Adalet Bakanlığı'nın talepte bulunmasını bir muhakeme şartı olarak düzenlediği, anılan kanun maddesinde sayılan suçlardan dolayı, Türkiye'de soruşturma ve kovuşturma yapılabilmesi için failin Türkiye'de bulunması, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan bir yükümlülüğünün olması ve yapılacak soruşturma ve kovuşturmanın Türkiye'nin barış esasına dayalı diplomatik ilişkilerini olumsuz yönde etkileyecek bir sonuç doğurmaması, Türk milletinin ve bir parçasını oluşturduğu Dünya Milletler Topluluğu'nun varlığı ve geleceği açısından da yararlı olması hususlarının gerçekleşmesi ve değerlendirilmesi gerektiği" ifade edilerek, şüpheliler hakkında yargılama yapılması isteminde bulunulmaması yönündeki düşüncenin Bakanlığa sunulduğu kaydedildi. Bakanlığın da, bu düşünceye "olur" vererek, dosyanın savcılığa gönderildiği kaydedildi.
Bakanlığın söz konusu cevabının ardından savcılık, şüpheliler Abdülfettah Sisi, Muhammed el Baradey, Ahmed el Tayyib, Papaz II Tevadros Vecih Süleyman, Muhammed Abdülaziz ve Muhammed İbrahim hakkında takipsizlik kararı verdi. Bu karar üzerine şikayetçilerin avukatları, İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak, karara itiraz etti. Hakimlik, önümüzdeki günlerde yapılan itirazı karara bağlayacak.
-Başvurunun geçmişi
Gazeteciler Abdurrahman Dilipak ve Nevzat Çiçek'in de aralarında bulunduğu 5 kişi, geçen yıl Mısır'da yaşanan ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği olaylara ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, dönemin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Sisi, Muhammed el Baradey, Ahmed el Tayyib, Papaz II Tevadros Vecih Süleyman, Muhammed İbrahim ve Muhammed Abdülaziz hakkında suç duyurusunda bulunmuşlardı.
Suç duyurusu dilekçesinde, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrildiği, çıkan olaylarda yüzlerce kişinin öldüğü, insan hakları ihlalleri yaşandığı ifade edilerek, söz konusu 6 kişinin "insanlığa karşı suç" işledikleri belirtilmişti. - İstanbul
Son Dakika › Yerel › Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Hakkında Takipsizlik - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?