Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Hiçbir ülkenin askerlik tarihinde, neferinden albayına kadar şehit olan bir alay yoktur. Çanakkale Savaşı sırasında 57. Alay'da sancağı taşıyacak bir askerimiz bile kalmamıştır" dedi.
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Kocaeli'de çeşitli törenler düzenlendi.
Gölcük'teki Donanma Komutanlığı Garnizon Sineması'nda düzenlenen "18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü" etkiliğinde konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Çanakkale'ye gelen düşman donanmalarının, güçlü bir direnişle karşılaşacaklarını düşünmediklerini söyledi.
Düşman ordularının, o dönemin en modern savaş gemileri ve zırhlılarıyla tabyalardaki Türk ordusunu top atışlarıyla bertaraf ederek, iki gün içinde İstanbul'a ulaşacaklarını planladıklarını kaydeden Ortaylı, ancak durumun böyle olmadığının görüldüğünü vurguladı.
Nusret mayın gemisinin denize döşediği Rus mayınları sayesinde Çanakkale'de kritik bir sürecin başarıyla sonuçlandırıldığını ifade eden Ortaylı, "Nusret mayın gemisini diğer orduların gemilerinden üstün yapan, yapılan işin teknik ve askeri disiplin ile fedakarlık anlayışıyla yapılmasıdır" dedi. Nusret mayın gemisiyle yapılan işin tamamıyla cesaret ve çılgınlık olduğunu kaydeden Ortaylı, boğazın mayınlarla döşenmesinin düşman gemilerinin geçişini engellediğini, düşman kuvvetlerinin denizden geçemeyeceklerini anlamaları üzerine de kara savaşlarının başladığını anlattı.
Türk ordularının, Çanakkale'de canlarını feda ederek düşman ordularının geçişine izin vermediğini vurgulayan Ortaylı, savaşta çiftçilerin, marangozların, öğrencilerin ve eğitimli insanların şehit olduğunu söyledi.
Türk milletini millet yapanın bu zaferler olduğunu dile getiren Ortaylı,
"Çanakkale, direnişin sembolü olmuştur. Çanakkale gibi bir abide yoktur. Hiçbir ülkenin askerlik tarihinde neferinden albayına kadar şehit olan bir alay yoktur. Çanakkale Savaşı sırasında 57. Alay'da sancağı taşıyacak bir askerimiz bile kalmamıştır" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, Ortaylı'ya Nusret mayın gemisinin maketini hediye etti.
Donanma Komutanlığı Kültür Merkezi Tiyatro Bölümünün "1915 Çanakkale" adlı oyunu sahnelemesinin ardından şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
-BAĞÇEŞME ŞEHİTLİĞİ'NDEKİ TÖREN-
İzmit Bağçeşme Şehitliği'nde düzenlenen törende ise Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa Guni, Muharebe Hizmet Destek Eğitim ve Garnizon Komutanı Korgeneral Ömer Necati Özbahadır ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu tarafından Şehitlik Anıtı'na çelenk konuldu.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından öğrenciler "Bu vatan kimin" ve " Dumlupınar'da şehit düşen askerin mezarı başında" adlı şiirleri okudu.
Türk Silahlı Kuvvetleri adına bir konuşma yapan Kara Pilot Kurmay Binbaşı Ahmet Erdoğan, Anadolu'nun, Türk milletinin ayak bastığı günden bu yana şanlı yurt savunması ve bağımsızlık uğruna yaşanmış ve eşine az rastlanır kahramanlık hikayeleriyle dolu olduğunu söyledi.
Çanakkale ve Sarıkamış'ın, bu kahramanlık ve vatanseverliğin zirveleri olarak yaşandığını ifade eden Erdoğan, "Bu kahramanlık destanlarından biri olan Çanakkale, Türk milletinin kaderini ve tarihin akışını değiştiren bir kilometre taşıdır" dedi.
Çanakkale Savaşı'nın, Türk askerinin centilmenliği ve cesaretiyle dünyada ün saldığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
"Centilmenlik savaşı olarak da tarihe geçen bu savaş, tüm dünya için ibretlik dersler ve hatıralarla doludur. Çanakkale, bugün olduğu gibi bundan sonrada tüm yönleriyle incelenmeye devam edilecektir. Bugün, 18 Mart 1915 günü tabyalardaki Türk topçusunun denizlerdeki en büyük gücü Çanakkale'nin sularına gömdüğü ve bu mağrur gücü önce kara harekatına, sonra da hazin bir mağlubiyete mahkum eden bir gündür. Atatürk, Çanakkale'de tarih sahnesine çıkmış, askeri zekası, liderlik özellikleri ve zafere olan imanı ile Türk milletinin umut kaynağı olmuştur. Çanakkale, Kurtuluş Savaşı ateşinin yüreklerde yakıldığı bir savaş olmuştur"
Vali Yardımcısı Guni, Özbahadır ve Karaosmanoğlu'nun şehitlik defterini imzalamasının ardından askeri ve mülki erkan ile öğrenciler şehitliği gezerek mezarlara karanfil bıraktı.
Bağçeşme Şehitliği'nin ardından Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde devam eden programda, Cahit Elginkan Anadolu Lisesi öğrencileri "Bu Vatan Kimin" adlı oratoryoyu sahneledi.
- KOCAELİ
Son Dakika › Yerel › Milleti Millet Yapan Zafer - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?