Milas Belediyesi'nce Çöllüoğlu Hanı'nda kurulması planlanan "Milas Kent Müzesi" için bilgilendirme toplantıları devam ediyor.
Konuyla ilgili olarak Milas Belediyesi KUDEB birimi ile birlikte müze ve arşivin kurulmasıyla görevlendirilen Prof. Dr. Engin Berber, daha önce Milas Kaymakamı Fuat Gürel'i, yerel basın kuruluşlarını, meclis üyeleri ve daire amirlerinin bilgilendirilmesi amacıyla bir toplantı gerçekleştirmişti.
Yapılan bilgilendirme toplantılarının devamı olarak, Milas Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Milas Şubesi, Milas Muhtarlar Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneği Milas Şubesi'ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında; Milas Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Mat, Milas Belediyesi KUDEB Birimi sorumlusu İsmail Ernur Öztekin ve Prof Dr. Engin Berber bilgilendirme yaptı.
İlk olarak Belediye KUDEB birimi sorumlusu Arkeolog Ernur Öztekin, "Bildiğiniz gibi yakın zamanda Milas Kültür Rotası'nı gerçekleştirdik. Baltalıkapı'dan başlayarak belirlediğimiz bu rotanın üzerinde Çöllüoğlu Hanımız var bildiğiniz gibi. Restorasyonu bitti. Nasıl kullanılacağı konusunu da büyük ölçüde şekillendirdik. Alt kata, geleneksel zanaatkarlarımızdan birer örneğin ve Milas yemeklerinin sunulacağı bir lokantanın yer alacağı hanın üst katında kültürel faaliyetler yer alacak. Bu kapsamda, hanın üst katında bir Milas Kent Belleği Müzesi ve Arşivi kurmayı hedefliyoruz. Buranın bir kısmı da Üniversitemizin el sanatları üretim ve sergi alanı olarak kullanılacak. Milas Kent Arşivi ve Müzesi'nin kuruluş çalışmalarını ise, daha önce Ödemiş ve Kuşadası Kent Arşivi ve Müzesi'ni kuran değerli hocamız Prof. Dr. Engin Berber ve 15 kişilik ekibi kuracaklar. Yaklaşık bir yıl sürecek çalışmalar süresince çeşitli bilgilendirme ve danışma toplantılarımız sürüyor. Bugün de hocamız sizlere çalışmalar hakkında bilgi verecek" dedi.
Berber, daha önce Ödemiş ve Kuşadası Kent Arşivi ve Müzesi'ni 15 kişilik bir ekiple kurduklarını kaydetti. Ödemiş Müzesi ve Kent Arşivi'nin kendisi ve ekip arkadaşları için çıraklık dönemi, Kuşadası Müzesi ve Kent Arşivi çalışmasının ise kalfalık dönemi olarak nitelenebileceğini belirterek, oldukça deneyim kazandıklarını ifade etti.
Berber, her türlü Milas'ın tarihini anlatan ürünlerin müzeye katkısının bulunacağından söz ederek: "80 yaşından daha eski olan geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemine ait her türden taşınabilir kültür varlığının sergileneceği ve arşivleneceği eşyaların derleneceğini ve belli temalı odalarla bu eski eserlerin, çeşitli canlandırmalarla da sergilenecek. Gelecekte de elde edilecek belgeler, fotoğraflar ve eşyalarla, sürekli olarak yenilenebilir ve zenginleşecek bir kent arşivi ve müzesi yaratmak olduğunu, insanların müzeye sadece bir kez görmek için gelmesinden ziyade, sık sık ziyaret etmek ve buradan yeni bilgiler edinebilmesi amacını güdüyoruz. Bu yönde, önümüzdeki dönemde çeşitli bağış çağrılarının yapılacak, bağışlarla elde edilecek materyaller dışında, gerektiğinde uzak yerlerdeki Milas'a ait materyallerin de satın alınması yoluna gidilecek" diye konuştu.
GAZİLERE MÜZEDE ÖZEL ODA KURULMASI PLANLANIYOR
Berber, Milas'ta da Ödemiş Kent Müzesi'nde olduğu gibi 'Gaziler Odası' kurmak istediklerini belirterek: "Milas'taki çalışmaları sırasında, öncelikle planlama aşamasındayız. Çöllüoğlu Han'ın üst katının küçük odalardan oluşması nedeniyle, önündeki revakla birlikte değerlendirerek projelerini hayata geçirmek istiyoruz. Yapmak istediğimiz Kent Arşivi ve Müzesi'nin üç yönü var. Birinci olarak 'Uzmanlık Kütüphanesi' oluşturacağız burada, Milas'la ilgili olarak daha önce yayınlanmış tüm eserlerin mümkünse orijinallerinin, temin edilemezse, fotokopi ya da taranmış örneklerinin bulunacağı ve Milas'la ilgili araştırma yapmak isteyenlerin yanı sıra, vatandaşların da çeşitli açılardan bu kütüphaneyi kullanabilecek. Daha önceki çalışmalarında, belediyenin elindeki karar defterleri, evlendirme defterleri, mezarlık bilgileri vb. gibi pek çok arşivin de değerlendiriliyor. Örneğin vatandaşların ya da dedelerinin evlenme belgelerine bu kütüphanede ulaşarak, dilerlerse bir fotokopi örneğini de alarak gidebilecekler. Bu kütüphanede, ulaşabilecekleri tüm yerel gazetelerin arşivleri yanı sıra, bu kapsamda değerlendirilebilecek her türlü belgenin bulunacak. Biz sadece şimdiki nesle değil, gelecek nesillere de sağlıklı bir belgeler dizisi bırakmak istiyoruz" diye konuştu.
Berber, Kore gazileri ve Kıbrıs gazilerinin savaş zamanında yazdıkları mektupları da müzede sergilemek istediklerine değinerek: "Biz Milas'ta da Ödemiş Kent Müzesi'nde olduğu gibi, Gaziler Odası yapmak istiyoruz. Bunun için gazilerimizin yazdığı mektuplar, fotoğraflar ve madalyaları müze odasında sergilenmesi çok güzel bir proje olacak. Bunun için sizlerden yardım bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Milas Şubesi Başkanı Mehmet Sarban, geldikleri için teşekkür ederek: "Biz Milas Gaziler Derneği olarak, müze için gerekli yardımları ve bağışları yapmak için her zaman hazırız" diyerek sözlerini burada sonlandırdı.
Sarban, Berber'e ziyaretin ardından rozet hediye etti. - MUĞLA
Son Dakika › Yerel › Milas'a Kent Belleği Müzesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?