Mersin Üniversitesi (MEÜ) 2016-2017 eğitim-öğretim yılı açılışı, Çiftlikköy Kampüsü Cumhuriyet Alanı'nda yapıldı.
Saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve Rektör Prof. Dr. Ahmet Çamsarı tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan tören, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde devam etti. Törene, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Mersin milletvekili Yılmaz Tezcan, CHP Mersin milletvekili Hüseyin Çamak, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yüksel Özdemir, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut ile idari ve akademik personel ve öğrenciler katıldı. Konuşmalar öncesi Ahmet Baran önderliğindeki Türk müziği grubu mini bir müzik dinletisi sundu. Ardından konuşan Vali Özdemir Çakacak, MEÜ'nün kurulduğu günden bugüne kadar her zaman kentte değerli çalışmalara imza attığını söyledi. Üniversitenin Mersin'in gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sağladığını vurgulayan Çakacak, "Yeni akademik yılın da başarılarla geçmesini temenni ediyor, ülkemize, ilimize, üniversite camiasına hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Üniversiteler düşüncelerin serbestçe ifade edildiği, her türlü yeni fikirlerin üretildiği, tartışıldığı, bilgi ve teknolojinin oluşturulup, kullanıldığı çok özel yerlerdir. Bu nedenle üniversiteler bulundukları kentte bilimsel düşüncenin kök salmasında, teknolojik birikimi ve kültürel hayatın zenginleşmesinde sürükleyici güç olarak büyük pay sahibidir. Bu açıdan bakıldığında üniversiteler hem demokrasinin gelişmesi hemde bilgi ve teknolojinin üretilmesi bakımından lokomotif görevi görmektedir. Küreselleşen günümüz dünyasında eğitimde başarı sağlayarak, nitelikli insan gücünü yetiştiren ülkeler, çağdaş uygarlık ve teknolojide ileri düzeyi ulaştı ve dünya ekonomisini kontrol ederek küresel ölçekte söz sahibi olduğu görülmektedir. Üniversiteler ise bunu sağlayan, toplumu aydınlatmak ve bilgilendirme görevini üstlenen çağdaş, düşünce çeşitliliğini yaratmada öncü ve ülkelerin geleceğini şekillendirilebilen önemli kurumların başında gelmektedir" dedi.
Gelecekte bölgesinde ve dünyada söz sahibi olma hedefindeki Türkiye'nin bu bağlamda yeni üniversitelerin kurulmasına, üniversitelerin fiziki ve teknolojik alt yapının geliştirilmesine, akademik personel sayısının artırılmasına büyük önem vermekte olduğunu vurgulayan Çakacak, "Ülkemizin mevcut kaynaklarını ve potansiyelini bilgi toplumu olma noktasında yeterli ölçüde kullanmamız, bu hedefe ulaşmamızı sağlayacak ve Türk milletinin dünyadaki konumunu daha da güçlendirecektir. Bu bağlamda ülkemizin ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel hayatını zenginleştirilen üniversitelerimiz ve bilim insanlarımız gençlerimizi yetiştirirken aynı zamanda ülkemizi de yarınlara güçlü bir şekilde taşımaktadırlar. Mersin Üniversitesi akademik birim ve kadroları, teknik bilim ve fiziki alt yapısıyla ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde, bilim ve teknolojinin geliştirilmesinde, yarınlarımız olan gençlerimizin eğitiminde üstlendiği rolü güçlü bir şekilde yerine getirmektedir, getirecektir" şeklinde konuştu.
Öğrencilere de seslenen Çakacak, "Zaman geçtikçe bir daha geri getirilemiyor. Hem öğrenciliğin hem öğrencilik zamanının kıymetini çok iyi bilmek gerekir. Tabi hepimiz öğrenci olduk. Öğrencilik yılları gerçekten yaşanılan zaman içerisinde çeşitli sebeplerle zor geçen yıllar olabilir. Bunu sosyal çevre açısından düşünebiliriz, ekonomik anlamda zor zamanlar olabilir ancak öğrencilik yılları hayatın en önemli yıllarıdır. Gittikten sonra bir daha geri gelmez. Öğrenciliğin kıymetini bilin. Ne elde ediyorsanız öğrencilik yıllarında elde ediyorsunuz. Öğrencilikte aldığınız ufuk sizin aydınlık yarınlarınız olacaktır" diye konuştu.
Rektör Ahmet Çamsarı ise MEÜ'nün artık bölgede faaliyet gösteren üniversiteler arasında öncü bir konuma geldiğini kaydederek, "Üniversitemizde var olan 16 fakülte, 8 yüksek okul, 12 meslek yüksek okulu ve 5 enstitüye yeni bölüm, birimler ve merkezler eklenerek akademik yapımızı güçlendirecek adımlar atılmıştır. Başta Çiftlikköy Kampüsü olmak üzere Yenişehir, Tece, Tarsus, Erdemli, Silifke, Anamur, Mut ve Gülnar ilçelerinde 19 bin 100'ü lisans, 4 bin 868'i lisans üstü ve 21 bin 600'ü ön lisans olmak üzere 45 bin 568 öğrenci üniversitemizde öğrenim görmektedir. Ülkemiz ve bölgemizin ihtiyaçlarına, günümüz bilim ve teknoloji koşullarına göre kendini her geçen yıl yenileyerek ilerleyen MEÜ ivme kazanmış, son iki yılda önemli akademik gelişmelere, yüksek bütçeli projelere, kurumsal düzeyde yeni çalışmalara imza atmıştır. Üniversitemizi akademik açıdan güçlendirmek kadar fizik alanda geliştirmek içinde çalışmalarımız son hızıyla devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Hakan Mengüç tarafından sufi ney dinletisi sunuldu. - MERSİN
Son Dakika › Yerel › Meü'de 2016-2017 Eğitim-öğretim Yılı Açılışı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?