İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Arttırılması Programı kapsamında Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından hazırlanan "Mesleki Eğitim için Oda, Okul ve Özel Sektör İşbirliği Projesi" kapanış toplantısı yapıldı.
GSO'da gerçekleştirilen toplantıya, GSO Genel Sekreteri ve Proje Koordinatörü Kürşat Göncü, proje ortakları, proje iştirakçileri ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan GSO Genel Sekreteri Kürşat Göncü, proje kapsamında mesleki eğitim anlamda büyük adımlar atıldığını söyledi.
Endüstri ve Meslek Liseleriyle var olan ilişkilerde proje sayesinde daha da önemli bir ilerleme kaydedildiğini dile getiren Göncü, "Proje sayesinde meslek liselerinde eğitim veren öğretmenlerimiz sanayi tesislerini görme fırsatı buldular. Yine meslek liselerinde okuyan öğrencilerimiz odamıza gelerek iş hayatını yerinde görme fırsatı yakaladılar. Meslek liseleriyle olan ve çözülmesi gereken konularda bilgi alışverişi sağlandı. Bizim açımızdan projenin çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Amacımız Gaziantep'te sanayinin ihtiyacı olan kalifiye eleman ihtiyacını tüm tarafların bir araya gelecek şekilde karşılanmasını sağlamaktı. Projede bize destek veren hocalarımıza ve özel sektör temsilcilerine çok teşekkür ediyorum" dedi.
Katılımcılara sunum eşliğinde proje faaliyetleri hakkında bilgi veren GSO Proje Planlama ve Eğitim Departmanı Müdürü Proje Sorumlusu İbrahim Çalı ise, projenin genel hedeflerinin, mesleki eğitimin kalitesinin arttırılması, meslek okulları ve özel sektör arasındaki işbirliği ve ilişkilerin güçlendirilmesi, öğrenci, öğretmen ve özel sektör boyutu ile mesleki eğitimin öneminin vurgulanması ve mesleki eğitime olan ilginin arttırılması, meslek seçimi ve kariyer planlaması için alternatif öğrenme metotlarının hayata geçirilmesi olduğunu ifade etti.
Çalı, proje kapsamında mesleki eğitim veren okullarımızla odamız arasında işbirliği protokolleri imzalandı. Mesleki eğitim veren okullarımızın öğretmenlerine ve sanayide çalışan usta başlarına eğitimler verildi. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından, eğitimlerde anlatılan teorik bilgilerin sanayideki pratik uygulamalarının yerinde incelenmesi amacı ile teknik gezi faaliyetleri gerçekleştirildi. Teknik gezilere toplam 365 öğretmen katılmış olup tekstil, makine/metal, kimya/plastik ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar ziyaret edildi. Mesleki eğitim çalışmalarının zayıf yönlerinin ortaya konarak sorunların ve çözüm önerilerinin geliştirildiği geniş katılımlı bir çalıştay gerçekleştirildi. Bu çalıştaya toplam 92 kişi katıldı. Ayrıca özel sektör, kamu kurumları, STK'lar ve okulların yetkilileri ile kentimizdeki mesleki eğitimin mevcut durumu, güçlü yönleri, zayıf yönleri mesleki eğitim kalitesinin arttırılması noktasında öneriler noktasında toplam 512 yüz yüze görüşme yapılarak bilgi toplandı. Projede en önemli konulardan birisi olan ve mesleki eğitimin kalitesinin ve niteliğinin arttırılmasına yönelik 'Mesleki Eğitim Strateji Belgesi' oluşturuldu" şeklinde konuştu.
GENÇLERE MESLEK BIRAKMAK ÖNEMLİ
Bir gence hayatta bırakılacak en büyük değerin 'meslek' olduğunun altını çizen Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram da, "Bir gence para bırakmaktansa bir meslek bırakmak en iyi iştir. Genç için önemli olan kariyerdir. Bir genç okulu okudu diplomayı aldı ama bu fazla önemli değil. Diploma bir şekilde elde edilir ama onun sonrasında mesleki kariyer nasıl planlanacak bu proje onu elde etmede yardımcı olacak" şeklinde konuştu.
Sanayide nitelikli eleman bulmakta zorluk çekildiğini kaydeden Bayram, "Meslek Lisesi ve üniversitelerden mezun olan gençlerimiz de iş bulmakta zorlanıyor. Bu sıkıntıyı çözmemiz gerekiyor. Bizim yapmamız gereken meslek liselerinden mezun olan öğrencilere yol haritası çizmektir" dedi. - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › Mesleki Eğitim İçin Oda, Okul ve Özel Sektör İşbirliği Projesi Kapanış Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?