Mersin Valisi Güzeloğlu Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Mersin Valisi Güzeloğlu Açıklaması

Mersin Valisi Güzeloğlu Açıklaması

"Suya bağlı bir kalkınmayı, Türkiye'nin, 2023 yılı hedeflerine doğru yol alan sürecinde çok önemsiyoruz"

08.01.2014 15:51

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, suyun, 21'inci yüzyılın en stratejik, önemli ve değerli doğal zenginlik unsuru olduğuna dikkati çekerek, "Suya bağlı bir kalkınmayı, Türkiye'nin, 2023 yılı hedeflerine doğru yol alan sürecinde çok önemsiyoruz" ifadesini kullandı.

Valiikten yapılan yazılı açıklamaya göre, Güzeloğlu, İl Özel İdaresi'nde düzenlenen   "Havza Yönetimi Bilgilendirme ve Doğu Akdeniz Havzası Yönetim Kurulu Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, suyun önemine vurgu yaptı.

Suyun, hayatın olmazsa olmazlarından olduğunu ifade eden Güzeloğlu, şöyle devam etti:

"Suya bağlı bir kalkınmayı, Türkiye'nin, 2023 yılı hedeflerine doğru yol alan sürecinde çok önemsiyoruz. Türkiye vatan toprakları, teknik değerlendirmelerde de ifade edildiği gibi su zengini de fakiri de değildir ama altı çizilmesi gereken önemli bir konu bunu verimli değerlendirme gerekliliğidir. Su kavramının temelinde suyu konuşurken yine tarımı da konuşmak zorundayız. Aynı zamanda buna bağlı sanayiyi konuşuruz. Ekonomik kalkınmayı, ekolojik değerleri korumayı yani bir bütün olarak insan ve çevresindeki ekosistemi konuşuruz. Su konusu, sadece bir bakanlığın değil her organizasyonun ve her bakanlığın merkezi ve yerel kuruluşların sorumluluğundadır."

Güzeloğlu,  suyun, 21'inci yüzyılın en stratejik, önemli ve değerli doğal zenginlik unsuru olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin sahip olduğu ve bugün hem kullandığı hem yararlandığı tüm su kaynaklarının ve bunlara ilişkin mevcut altyapının yeni dönemde tüm havzalar ölçeğinde bir bütünsel bakış açısı içinde ve inter-disipliner bir yaklaşımla ele alınması Türkiye'deki bu çalışmanın en önemli yanıdır. Uzun yıllar sahip olduğumuz zenginlikleri söylerken, korumak adına ne yazık ki gereken inisiyatifi ve çalışmaları gerçekleştiremedik. En büyük tehdidi ve en önemli meselesi olan havza boyutundaki kirlenmeleri, tahrip edilmeleri ve buna ilişkin olumsuz tüketici faktörlerini hem belirlemek hem de önlemek noktasında bir ortak irade sergileyemedik. Sonunda da hepimizin bildiği gibi birçok su kaynağı kullanılamaz, birçok su havzası ekonomik anlamda verimli olarak temizlenemez boyuta ulaştı. Bu çevresel etkilerden başlayarak ekonomik, sosyal ve toplumsal tüm sonuçlara kadar çok önemli maliyetler çıktı."

Üniversitelerin, ürettiği ve aktardığı bilimsel bilgiler ile sürece katkıda bulunmasını isteyen Güzeloğlu, şözlerini şöyle tamamladı:

"Bu havzada yer alan büyükşehirlerin, yeni Büyükşehir Yasası'yla 1 Nisan'dan itibaren su ve kanalizasyon idarelerin önceliği havzaya ilişkin konular olmalıdır.  Kent bilinciyle her birey de sorgulamak zorundadır.  Berdan, Limonlu, Lamas, Göksu ve Dragon çaylarının her biri doğru yönetilirse, bereket, zenginlik ve refah getirecek kaynaklardır. Milyonlarca metreküp sudan bahsediliyor."

Toplantıya Vali Güzeloğlu'nun yanı sıra, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu,  Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süha Aydın, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Havza Yönetimi Daire Başkanı Nermin Çiçek, DSİ 6'ıncı Bölge Müdür Yardımcısı Gülsüm Güngör ile havza içinde bulunan illerin yetkilileri de katıldı. - Mersin

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mersin Valisi Güzeloğlu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement