Mersin'de 11 sanat derneği bir araya gelerek Mersin Sanat Platformu'nu (MERSAP) kurdu. MERSAP Sözcüsü Fatih Alkar, Mersin'i nitelikli kültür ve sanat aktiviteleri ile ulusal ve uluslararası düzeylerde en üst sıralara taşımak amacıyla yola çıktıklarını söyledi.
MERSAP Sözcüsü ve İçel Sanat Kulübü (İÇK) Başkanı Fatih Alkar, İHA muhabirine platformun kuruluşuyla ilgili açıklama yaptı. İÇK Danışma Kurulu'nun, kentin sanatsal gelişimini sağlamak adına bir platform oluşturulması için öneride bulunduğunu, bu öneriyi Mersin'de sanat alanında faaliyet gösteren diğer dernekler ve kuruluşlarla da görüştüklerini belirten Alkar, sanat adına işbirliği yapılması ve kenti yönetenleri bu anlamda uyarmak görevini yerine getirmek için çalışmaya başladıklarını kaydetti. Platformun kurulmasını Mersinli yazar İpek Ongun ile de paylaştıklarını ve desteğini aldıklarını ifade eden Alkar, "yaptığımız birçok toplantının ardından ilçelerimiz de dahil kentteki 11 dernek bir araya gelerek 24 Kasım 2012 tarihinde Mersin Sanat Platformu'nu kurduk. İpek Ongun da onur üyemiz oldu. Arkadaşlarımız beni de sözcü olarak seçtiler. Kendilerine teşekkür ediyorum.
Önümüzdeki hafta düzenleyeceğimiz bir basın toplantısı ile de MERSAP'ın amacını ve yol haritasını kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
Alkar, MERSAP'ın misyonunu da "Mersin'de resmi ve özel kurumlarca üretilen kültür ve sanat çalışmalarına ivme kazandırmak, kültür-sanat çalışmalarının kalitesi ile Mersin'de yaşam kalitesini çağdaş ve evrensel standartlara yükseltmek, sanatın birleştirici gücünü Mersin'in tanıtımında, kentte huzur ve barış ortamının sağlanmasında sürekli aktif tutmak ve kentte yaşayanların güzel sanatlara ilgisini arttırmak" olarak açıkladı. Alkar, Mersin'i nitelikli kültür ve sanat aktiviteleri ile ulusal ve uluslararası düzeylerde en üst sıralara taşımak ve 'Dünya Kenti' vizyonuna uygun konuma getirmek amacıyla yola çıktıklarını dile getirdi.
Sanat alanında yaşadıkları sorunlara da değinen Alkar, özellikle müzik aletleri konusunda Mersin'in çok eksiği bulunduğuna dikkat çekti. Alkar, Mersin Opera ve Balesi'ndeki bazı müzik aletlerinin sanatçılara ait olduğunu, bunları herhangi bir konserde kullanabilmek için o sanatçının izninin gerektiğini anlattı. O müzik aletini kullanmak isteyenlerin aylar öncesinden planlama yapıp, talepte bulunması gerektiğini söyleyen Alkar, özellikle arp, piyano ve kontrbas konusunda sıkıntı yaşadıklarını vurguladı. Bu anlamda kulüp olarak yaşadıkları bir sıkıntıyı aktaran Alkar, "Mersinli sanatçılarımızı halkımızla buluşturmak adına İstanbul'da yaşayan bir arp sanatçımızı 14 Kasım tarihinde kentimize getirdik. Sanatçımıza arp bulma konusunda büyük sıkıntı yaşadık. Çünkü Mersin Devlet Opera ve Balesi'nde sanatçılarımızın şahsi malı olan 2 tane arp varmış ve ancak onların olurları ile alınabiliyor. Vali Yardımcımız Suphi Olcay'ın talimatıyla o arptan birini konserde kullanabildik. Yine bir örnek vereyim; Japonya'nın Osaka kentine giden bir sanatçımıza 'Buyurun, 15 tane konser piyanosu. Hangisinde çalmak istersiniz?' diyorlar. Mersin'de Kültür Merkezi Derneği'ne ait bir tane konser piyanomuz var ve bu piyanoya o kadar çok talep var ki, aylar öncesinden dilekçeyle başvurmanız gerekiyor. Bu kentte 3-4 tane piyano olması gerekmiyor mu? Dolayısıyla dünya kenti olmamız açısından güzel etkinlikler yapılan bu kentte müzik aletlerinin de göz ardı edilmemesi gerekiyor. Bunu ister devletimiz yapar, ister devletimizi yönetenler başka bir şekilde çözerler ya da işadamlarımız yaparlar" diye konuştu.
Bu tür sıkıntıları birçok dernek ve sanatçının yaşadığına işaret eden Alkar, "Burada gerçekten çok sorunumuz var ve bunun yetkililerle hayırseverlerle gerekirse iyi bir piyano ustası olan Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan ile paylaşılması gerekir. Mersin 10 yıl sonra çok güzel yerlere gelecek ama bütün bunlarla bağlantılı çalışmaların da yapılması gerekiyor. İşte MERSAP'ın amacı, bu tür sorunların çözümü için çaba harcamak olacak" ifadelerini kullandı.
MERSAP'ın kurucu dernekleri, İçel Sanat Kulübü, Mersin Polifonik Korolar Derneği, Akdeniz Opera ve Bale Derneği, Kültür Merkezi Derneği, Flarmoni Derneği, Felsefeciler Derneği, Şairler ve Yazarlar Derneği, Fotoğraf Derneği, Tarsus Sanat Derneği, Silifke Polifonik Korolar ve Bale Derneği, Silifke Taşeli Kültür Sanat Derneği'nden oluştu. - MERSİN
Son Dakika › Yerel › Mersin Sanat Platformu Kuruldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?