EMİN SANSAR - Mut ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Alahan Manastırı restore ediliyor.
İlçe merkezine yaklaşık 20 kilometrede, 440-442 yıllarında inşa edildiği tahmin edilen manastır, biri yıkılmış iki kilise, kayalara oyulmuş keşiş odaları ve mezarlardan oluşuyor. Göksu Vadisi'ne hakim dik yamaçta inşa edilmiş yapı, erken Hristiyan sanatı ve Bizans mimarisinin özelliğini taşıyor.
Ayakta kalan kilisesi, Ayasofya Müzesi ile benzer mimari özellik taşıyan, taş işçiliği ve süslemeleriyle öne çıkan manastır, özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Evliya Çelebi'nin, Seyahatnamesi'nde, "Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor" sözleriyle tanımladığı, Hristiyanlar için önemli merkez konumundaki manastırın, restorasyon tamamlandığında bölgede inanç ve kültür turizmine katkı sağlaması hedefleniyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, AA muhabirine, Alahan Manastırı'nın, Hristiyanlığın ilk yıllarında kentte en önemli noktalardan biri olduğunu söyledi.
Kabahasanoğlu, Hazreti İsa'nın havarilerinden Tarsuslu St. Paul ile ilçede yaşamış, Hristiyanlığın öncülerinden Barnabas ile önemi artan manastırın, Hristiyanların "hacı" olduğu merkezler arasında yer aldığını vurguladı.
Kabahasanoğlu, "Manastırda restorasyon çalışması devam ediyor. Yıkılan bölümleri aslına uygun onarıyoruz. Yapıyı harabe halinde korumak bile önemli. İnsanlara bu zenginliği sunmak istiyoruz. Manastır, restorasyon tamamlandığında hem inanç hem de kültür turizmi yönüyle daha çok turist çekecek" dedi.
Alahan Manastırı
Toros Dağları eteğinde, bin 200 metre rakımda bulunan Göksu Vadisi'ne hakim tepedeki Alahan Manastırı'nın duvarlarında, St. Paul, St. Pierre resimlerinden başka Cebrail ve Mikail'i simgeleyen kanatlı melekler, kükreyen aslan, kartal ve öküz sembolleri, İncil'de geçen olaylardan tasvirler, üzüm salkımları, asma yaprakları ve balık motifleri yer alıyor. Manastırın doğusunda bulunan ve kesme taştan inşa edilen, kabartmalarla süslenen kilise, mimari yönden Ayasofya Müzesi'ni andırıyor.
Yapıda, dinsel törenlerin düzenlendiği üstü kapalı, dar ve uzun geçit, kemerli ve sütunlu galeride vaftizhane, haç şeklinde havuz ve kaya mezarlar bulunuyor. - Mersin
Son Dakika › Yerel › Mersin'in 'Ayasofyası'Nda Restorasyon - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?