Mersin Vali Vekili Suphi Olcay, kentlerdeki tarihi kimliğin ortaya çıkarılmasının büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Kenti özüne döndürebildiğimizde bir şeyleri doğru yapmanın sevincini yaşayabiliriz" diye konuştu.
Kültürel Varlıkları Koruma Amaçlı Proje Uygulamaları ve Çalıştayı kapsamında bu yıl 2.'si düzenlenen 'Koruma Sempozyumu' başladı. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Çiftlikköy Kampüsü içerisinde bulunan Vural Ülkü Konferans Salonu'ndaki sempozyumun açılışına Mersin Vali Vekili Suphi Olcay, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanvekili Erol Ertan ile MEÜ Restorasyon ve Koruma Merkezi Müdürü Tamer Gök katıldı.
Sempozyumda konuşan Vali Vekili Suphi Olcay, "Kentlerin mirası ile ilgili birikimlerini korumak için bütün bu mirasa konu olan materyallerin toplanması, planlanması ve fotoğrafının çekilmesi gerekiyor. Biz de yaklaşık 2,5 yıl önce Mersin kenti ile ilgili olarak böyle bir çalışmaya girdik. Yapılacakların tespit edilmesinin ardından planlama aşamasına geçildi. Bazı bölgelerde uygulanan restorasyonlarla en son olarak da tanıtım ve pazarlama işine girildi. Bütün bunların yapılabilmesi için 4 ayağın gerekli olduğuna inancımız var. Bir tanesi merkezi otoritenin yani hükümetin bu işin içinde olması lazım. İkincisi yerel yönetimin bu işin içinde olması gerekiyor. Son olarak da turizm sektörü ve yerel halkın işleyişe katkı sunması gerekiyor. Bu noktada hem kamu görevi olarak hem de yerel yöneticilerin bu işin içinde olmaları ayrıca, bu işten kar edecek olan bir takım insanların da projelere sahip çıkmaları gerekmektedir" dedi.
Kentlerdeki tarihi kimliğin ortaya çıkarılmasının büyük önem taşıdığına vurgu yapan Olcay, "Kenti özüne döndürebildiğimizde bir şeyleri doğru yapmanın sevincini yaşayabiliriz. Bu noktada Valiliğimiz tarafından 'Tarihe Gülümseyen Mersin' isimli bir restorasyon çalışması başlattık. Projedeki çalışma ayaklarımızı 3 bölüme ayırdık. Bunlardan bir tanesi restorasyon ki, kentsel sit alanı içerisinde istasyondan Kültür Merkezi'ne kadar olan alandı. Bu bölgedeki planlama aşamasını geçtikten sonra bir kısım kamuya ait binalardaki restorasyon çalışmalarına da KUDEB ile girdik. Bu çalışmalar için son 2,5 yıldır 13 buçuk milyon TL ödenek harcadık" ifadelerini kullandı.
Kentsel sit alanı içerisinde bir diğer çalışmanın da Büyükşehir Belediyesi ile Akdeniz Belediyesi ortaklığında 'Kentsel Sit Alanı Tasarım Projesi' adı altında yürütüldüğünü aktaran Olcay, projelerin ihale edildiğini belirterek, çalışmaların Vali Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığındaki üst kurul ile müteahhit firmalar tarafından devam ettirildiğini söyledi. Olcay, "Çalışmaların en önemli niteliği Akdeniz Belediyesi'nce binlik, Büyükşehir Belediyesi'nce de 5 binlik planlarla ilgili olarak kent mobilyalarından trafik aksına kadar bütün detayları içerisinde barındıracak bir proje olmasıdır. Bir diğer projemiz ise ören yerleri ile ilgili çalışmamız. Bunun için de Kanlıdivane, Anamurium, Mamure Kalesi, Alahan Manastırı, Uzuncaburç, Ashab-ı Kehf, Ayaş Sebaste, Cennet-Cehennem ve Kızkalesi gibi yerler var. Bu değerlerimizi düzgün sunmak için çalışıyoruz. Bu değerlerimizi turistik ürün haline getirip onun kalitesini arttırma çabası içerisindeyiz" şeklinde konuştu.
Olcay, Mersin'deki tarihi ve turistik mekanların tanıtımı için büyük dokümanların hazırlandığını ve bu materyallerin yurt içi ve yurt dışı fuarlarda kenti tanıttığını da sözlerine ekledi. - MERSİN
Son Dakika › Yerel › Mersin'de 'Koruma Sempozyumu' Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?