Mersin'de 72 yaşındaki bir hastanın kalp kapakçığı, ilk kez göğsü açılmadan, kasık damarından girilerek değiştirildi. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi'nde uygulanan ameliyatsız kalp kapakçığı değişimini 13 kişilik ekip yaptı.
MEÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ilk kez bir hastaya, ameliyatsız kalp kapağı değişimi anlamına gelen Transkateter Aortik Kapak Implantasyonu (TAVI) uygulandı. TAVI yöntemi ciddi aort darlığı olan 72 yaşında bir hastaya uygulandı. Yaklaşık bir ay önce solunum ve kalp durması sorunu yaşayan hastaya TAVI yöntemi uygulanarak yaşam desteği verildi.
Başta Kardiyoloji olmak üzere Kalp Damar Cerrahi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon hekimleri tarafından multidisipliner bir çalışmayla 31 Mart Perşembe günü gerçekleştirilen uygulamaya Adana Çukurova Üniversitesi Kardiyoloji Bölümü de destek verdi. Ekipte, MEÜ Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Türkay Özcan, Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Nehir Sucu ve Anestezi Bölümünden Prof. Dr. Nurcan Doruk ile uzman doktor, hemşire ve anjiyo teknisyenlerinden oluşan 13 kişi yer aldı.
İlk kez gerçekleştirilen TAVI yöntemi ile ilgili açıklama yapan Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Türkay Özcan, bu tedavinin yaşlılığa bağlı kapağın kireçlendiği ve yapısının bozulduğu ciddi aort darlığı olan hastalara uygulanabildiğini belirtti. Bu tedavinin Türkiye'de yeni geliştiğini ve çok az hastanede uygulandığını ifade eden Prof. Dr. Özcan, "TAVI olarak adlandırılan bu yöntem, açık kalp ameliyatı yapılamayan ya da ameliyat edilmesi yüksek riskli olan hastalarda, aort kapağının cerrahi olmaksızın, hastanın göğsü açılmadan, kasık damarından girilerek değiştirilmesi işlemidir. İşlem komplikasyonu olmakla birlikte başarılı işlemde yaşam kalitesi belirgin şekilde düzelir" dedi. - MERSİN
Son Dakika › Yerel › Mersin'de İlk Kez Hastanın Kalp Kapakçığı Ameliyatsız Değiştirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?