Mekanların Tüketilmesi Ve Sürdürülebilir Turizm - Son Dakika
Yerel

Mekanların Tüketilmesi Ve Sürdürülebilir Turizm

Mekanların Tüketilmesi Ve Sürdürülebilir Turizm

Dicle Üniversitesi'nde 27 Eylül "Dünya Turizm Haftası" etkinlikleri kapsamında "Mekânların Tüketilmesi ve Sürdürülebilir Turizm" konulu konferans düzenlendi.

29.09.2014 15:09

İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Turizm Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Lokman Toprak'ın verdiği konferansta turizm potansiyelinin geçmişten günümüze değişimi ve gelişimi ele alındı. Literatürde "Turist Davranışı" olarak geçen olguya da açıklık getiren Toprak, turistin tanımını yaparak, turist algısının bir statü göstergesi olduğunu söyledi.

Turistin kültürel değişime katkı sunduğuna dikkat çeken Toprak, uluslararası ve bölgesel kültür etkileşimlerine neden olan turizmin, bireyde özgür düşüncenin gelişmesine imkân sağladığını belirtti. Toprak, "Ayrıca, turizm insanların algılamalarını etkileyerek, kişisel birikimlerini evrensel değerlerle yenileyebilmeleri konusunda önemli bir rol oynar" dedi.

Turizmin, ekonomik bir sektör olarak olmasa da, insanların ilgi alanlarına giren bir kavram olarak; kadim bir kavram olduğuna dikkat çeken Toprak, ilk kentleşmenin merkezi olması itibariyle turizmin mekan ve kavram olarak Mezopotamya kökenli olduğunu vurguladı. Toprak, Mardin ili üzerinden örnekler vererek anlattığı konulara açıklık getirdi. 18. ve 19.yüzyıllarda gezi merakının yaygınlaştığını söyleyen Toprak, kitle turizminin gelişmesini ulaşımın büyük ölçüde gelişmesine de bağlayarak, "Otomobil sayısının artması, gençlik yurtları gibi kamu yatırımlarının artması ve daha sonraları 20.yüzyılda tatil kampları, paket turlar, yazlık villalar vs. derken kitle turizmine geçiş gerçekleşir. Kitlesel Turizmin büyümesi seyahatin demokratikleşmesinin bir ifadesidir" dedi.

Turizmin uzun vadede sürdürülebilir olmasını bazı faktörlere bağlayan Toprak, "Bu faktörlerden bazıları; sürekli olarak yüksek kaliteli ürünler sunmak, turistlerin yüksek kalitede deneyim elde etmesini sağlama, turizm çalışanları ve turist kabul eden toplumun özünü korumak, doğal kaynakları, tarihi, kültürel ve estetik değerleri gelecek nesilleri de göz önüne alarak koruyup yaşatmak olarak sıralanabilir. Bu çerçevede, son yıllarda turizmle ilgili oluşturulmakta olan etik (ahlak) kuralları ve prensipleri sürdürülebilir turizm için büyük önem taşımaktadır" şeklinde ifade etti.

Diyarbakır Sosyal Bilimler M.Y.O Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü tarafından İktisadi İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda verilen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Kadıoğlu, öğretim elemanları, Dicle Üniversitesi Turizm ve Otelcilik bölümü öğrencileri ile Turizm ve Otelcilik Lisesi öğrencileri katıldı.

Konferansın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, verdiği bilgilerden dolayı Yrd. Doç. Dr. Lokman Toprak'a teşekkür ederek, Diyarbakır'ın simgelerinden olan dört ayaklı minare maketi hediye etti. Diyarbakır'ın tanıtımının yeterince yapılamadığını, gerekli turist potansiyelinin henüz gerçekleşemediğine dikkat çeken Eyigün Diyarbakır'ın birçok ile kıyasla ciddi bir turizm potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Mekanların Tüketilmesi Ve Sürdürülebilir Turizm - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement