Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi ve Atatürk Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği "80 Yıl Sonra Mehmet Akif" konferansı Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi salonda yapıldı.
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şube Başkan Yardımcısı Yusuf Kotan'ın sunumunu yaptığı konferansta açış konuşmasını Şube Başkanı M.Hanefi İspirli yaptı.
"Ak Sakallımız, ağabeyimiz Mehmet Doğan'ın Akif ile ilgili konferansı 80 yıl sonra İstiklal Şairini bir kez daha anmamıza vesile olacak. TYB Erzurum şubesi 2016'nın ilk gününe 'Hatıralardaki Erzurum' kitabını yayınlayarak girmişti, son gününde de yine bir faaliyetle durmaksızın yoluna devam ediyor" dedi.
Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan, üniversite öğrencilerine ve diğer katılımcılara Mehmet Akif Ersoy'un özellikle Ankara'ya gelişi, İstiklal Marşı'nın kabulü ve sonraki süreci anlattı.
Doğan, Akif'in edebi kişiliği ve kurtuluş mücadelesindeki rolü hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Ankara'ya ilk davet edilen şair yazarın 1920 yılında Mehmet Akif olduğunu hatırlatan Doğan, 1921 yılında yazdığı İstiklal Marşı'yla Milli Mücadele'ye ümit ve iman telkin ettiğini söyledi.
TBMM'de kendisinin Burdur Milletvekili ve İslam Şairi olarak kayıt edildiğini ifade eden Doğan, "Mehmet Akif'in ilk kitabı Safahat 1911 yılında yayınlandı. Arkasından 1912, 13, 14'te diğer kitapları yayınlandı.
Yazdığı kitaplar Mehmet Akif'e 'İslam Şairi' unvanının verilmesine yol açtı. Mehmet Akif, Ankara'ya 'İslam Şairi' olduğu için davet edildi. Milli Mücadele'nin manevi cephesini kuvvetlendirmek için Mehmet Akif'e ihtiyaç vardı. Milli Mücadele, başlangıçta kuvvetli din duyguları üzerine kurulmuştu. Milli Mücadelede, silah kadar Mehmet Akif'in yazdığı metinlerin de önemi vardır." dedi.
İstiklal Marşı yazılması sürecini anlatan Doğan, "İstiklal Marşı, büyük bir zaferden sonra yazılmadığı için Milli Mücadele'nin ondan sonrasında büyük etki uyandırıyor. İstiklal Marşı'yla diğer şiirleriyle, kendisi bizzat cephe gerisine gidiyor, bu mücadeleyi ayakta tutuyor. Milli Mücadele'nin kazanılmasında hiç şüphe etmeyin ki bu metinlerin de rolü var. Yani insanlar mücadele ederken bir fikir arka planı, heyecan arka planı olması lazım onu da Mehmet Akif sağlıyor. Milli Mücadele boyunca kendisine verilen vazifesini yapıyor." diye konuştu.
İstiklal Marşı yarışmasına girmesi için Hamdullah Suphi Tanrıöver'in ısrarcı oluşunun arkasında yukarıdan bir emir alınmış olduğuna inandığını söyleyen Doğan; o dönemde yaşayan birçok tanınmış şairin değil de Akif'in seçilmiş olmasının önemli olduğunu vurguladı.
Mehmet Akif'in, 1912 Balkan Harbi'nde İstiklal Marşı şiirini kafasında taşıdığını kaydeden Doğan, ayrıca, Milli Mücadele'nin 1923 yılında zaferle sonuçlandığını ve Mehmet Akif'in, bu tarihten sonra İstanbul'a milletvekillerine verilen İstiklal Madalyası ve tüfekle döndüğünü sözlerine ekledi.
Akif'in Mısır'da yoksulluk içerisinde yaşadığını, vefatından altı ay önce de Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Doğan, cenazesine sahip çıkılmasın diye telgrafların gönderildiği Akif'e bunlara rağmen üniversite öğrencilerinin sahip çıktığını; ölümünden 80 yıl sonra hiç kimsenin bu kadar önde olmadığını anılmadığını söyledi.
Konferansa; Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof.Dr. Mustafa Ilıcalı, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Nihat Yatkın, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hüseyin Koçan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, TYB Erzurum Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Prof.Dr. Ömer Özden, İsmail Bingöl, Reşat Coşkun ve değişik fakültelerin dekanları, öğretim üyeleri, STK Başkanları da katıldı.
Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan'a Erzurum Milletvekili Prof.Dr.Mustafa Ilıcalı, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Nihat Yatkın'a İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, Erksen Akademi Müdürü Mustafa Kızılyar'a Şube Başkanı M.Hanefi İspirli birer şilt verdi. - ERZURUM
Son Dakika › Yerel › Mehmet Doğan Erzurum'da; '80 Yıl Sonra Akif'İ Anlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?