22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Sempozyumu"
Marmaris'te başladı.
İçmeler beldesindeki Grand Yazıcı Mares Otelde gerçekleştirilen ve iki gün sürecek sempozyumun açılışında konuşan Ahmet Özyanık, Türkiye'nin doğa koruma alanlarında biyolojik çeşitlilik bakımından geliştirdiği metotlarla küresel aktör olma yolunda ilerlediğini söyledi.
Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Sempozyumunda,
Türkiye'nin her bölge ve ilinden gelen yaklaşık 400 katılımcı,
iki gün boyunca 52 adet sözlü ve 67 adet poster bildiri sunumu izleyecek, konu ile ilgili bilimsel tartışmalara katılacaklar. Ayrıca Doğa Koruma ve Milli parklar Genel Müdürlüğü, 15 Bölge Müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından toplam 17 adet stant açıldı. Stantlarda, her bölge ve ilinin biyolojik çeşitliliğine ait görülmeye değer örnekler sergilendi. Sempozyumun açılışında konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, "Koruma projelerinde esas olan eğitimdir. Elimizde olanın tümüne bakmadan neyi koruyabileceğimizi bilemeyiz. Bu bağlamda bu yıl burada 3üncüsünü düzenlediğimiz bu sempozyumun önemi büyüktür" dedi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından
Marmaris'te Su ve Biyolojik Çeşitlilik Sempozyumu düzenlendi.
22-23 Mayıs 2013, tarihleri arasında düzenlenen sempozyumda 22 Mayıs Uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Günü kutlandı. Su-tabiat-insan ilişkisi hakkında akademik çevreler, sivil toplum örgütleri ve kamu kurumları arasında bilgi ve deneyim paylaşımı sağlanmasının hedeflendiği sempozyumda işbirliğinin güçlendirilmesi için neler yapılabileceği öncelikli olarak görüşüldü.
Ayrıca Bölge Müdürlükleri
ile üniversiteler arasındaki işbirliğini güçlendirmek için çalışmalar yapıldı. Toplantıya Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Marmaris Kaymakamı Ali Galip Saral, İçmeler Belediye Başkanı Zeki Eren, Beldibi Belediye Başkanı İdris İspirli, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar, Marmaris Meslek Yüksek Okulu Müdürü Zekeriya Bingöl, Marmaris Orman İşletme Müdürü Özkan Şahin, Marmaris Milli Parklar Müdürü Fikret Çatalkaya, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve tüm Türkiye genelinde bölge müdürlüklerinden gelen yetkililer katıldı.
"ELİMİZDE OLANIN TÜMÜNE BAKMADAN NEYİ KORUYABİLECEĞİMİZİ BİLEMEYİZ"
Sempozyumun açılışında konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, biyolojik çeşitlilik bakımından doğa koruma alanında ülke olarak geliştirdiğimiz metotlarla küresel aktör olma yolunda ilerlediğimizi belitti. Özyanık "Koruma projelerinde esas olan eğitimdir. Elimizde olanın tümüne bakmadan neyi koruyabileceğimizi bilemeyiz. Bu bağlamda bu yıl burada 3'üncüsünü düzenlediğimiz bu sempozyumun önemi büyüktür" dedi.
Özyanık, İlerleyen yıllarda biyo çeşitlilik konusunda pek çok uluslararası organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlandığımızı belirterek, "1992 yılında imzalanan uluslararası biyolojik çeşitlilik sözleşmesinin 2014 yılı toplantısı için aday olduk ayrıca Biyolojik Doğa Koruma Birliğinin 2016 yılında düzenlenecek olan toplantısını da Türkiye'de yapabilmek için kolları sıvadık. Böylesine çeşitli biyolojik değerleri olan Ülkemizde bu tür etkinliklerin gerçekleşmesi eko sistemimiz için de olumlu etkiler verecektir" dedi.
Ahmet Özyanık, "Türkiye'de zaman zaman planlama ve belirli bir programa oturtmadan aynı gece kondu gibi korum yapıldığının da altını çizerek "Bu kapsamda bakanlık olarak belirli projeler yürütülüyor ilk olarak Nuh'un gemisi isimli bir veri tabanı oluşturuldu. Daha şimdiden 500 bin den fazla bilimsel veri bu veritabanına işlendi ve her geçen gün de işlenmeye devam ediliyor. Ayrıca Envanterleri tek çatı altında toplamak için de çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda Tüm Türkiye'nin biyolojik haritasını çıkartmaya başlıyoruz. Kalkınma bakanlığından bunun için 20 milyon liralık ödenek aldık. Haziran ayında 10 ilin ihalesini yaprak bu illerin bilimsel verilere dayanan biyolojik haritasını çıkartacağız. Temmuz'da ise ikinci 10 il için ihale açılacak. Bütün bu çalışmalar doğrultusunda nerenin korunacağını nerelerin koruma kullanma dengesinin nasıl belirleneceğini tespit etmiş olacağız ve gecekondu korumacılığından uzaklaşacağız" dedi. - MUĞLA
Son Dakika › Yerel › Marmaris'te 'Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Sempozyumu' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?