Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Türkiye'de geçen yıl bir milyon 207 bin 354 trafik kazasının meydana geldiğini belirterek, kazalarının yüzde 97'sinin sürücü hatalarından kaynaklandığını söyledi.
Yelkenci, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nce Mardin'de bir otelde düzenlenen Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursu Uygulamaları ve Özel Öğretim Kurumları konulu seminerde, en hızlı yol aldıkları ve mesafe kat ettikleri alanlardan birinin sürücü eğitimi olduğunu belirtti.
Bu alanın insan hayatını doğrudan etkilediği için bu gelişmeyi çok hızlı olsa da yeterli saymadıklarını kaydeden Yelkenci, "Kararlıyız, emin adımlarla yürüyoruz. Ancak bu yeterli değil. Bizim ihmal ettiğimiz, yapmamız gerekirken yapmadığımız işlerden dolayı hiç kimse ölmemeli. Çünkü insan hayatı çok önemli" dedi.
Seminerde performansın düşük olduğu 23 ilde, performansın artması için çare arayacaklarını aktaran Yelkenci, trafik sorunu çözümünde herkese önemli görevler ve sorumluluklar düştüğünü bildirdi.
Geçen yıl Türkiye'de bir milyon 207 bin 354 trafik kazasının meydana geldiğini, bu kazalarda 3 bin 685 kişinin hayatını kaybettiğini, 274 bin 829 kişinin ise yaralandığını anlatan Yelkenci, 23 milyar 400 milyon lira maddi hasarın oluştuğuna dikkati çekti.
Yelkenci, "Bu tablo aslında bu kadar basit değil. Biraz yüzeysel geçmişiz. Tablo çok daha vahim. Trafik kazalarının yüzde 97'si sürücü hatalarından kaynaklanıyor" dedi.
Sinyal vermeyen, takip mesafesine dikkat etmeyen, önünü hesap edemeyen, emniyet kemerini takmayan, aracındaki herhangi bir problemi hissedemeyen sürücülerin araba kullanmayı bilmediğini belirten Yelkenci, onun için kritik hatalarda affedici olamadıklarını bildirdi.
Kararlıkla ve ciddiyetle uygulanan trafik eğitimi ve sınavları sonrasında, sınava giren ve başarı gösterenlerin sayısının biraz düştüğüne işaret eden Yelkenci, şöyle devam etti:
"Sınava girenlerin yüzde 90'ı geçiyorsa burada bir problem var demektir. AB'de bu yüzde 58'ler civarında. Yüzde 80 ile 90 oranların arasındaki illere baktığımızda hepsi bu bölgede. Burada acaba insan hayatı değersiz mi? Burada insan hayatı kesinlikle batıdan çok daha değerli. O yüzden neden böyle. Bu işin insani vicdani ve inanıyorsak İslami sorumluluğu bizim üzerimizdedir. Bunların hesabını tek tek vereceğiz. İl ve ilçe milli eğitim müdürlerimizden ricamız bu sürücü eğitimi ve sınavları işini birinci sıraya alsınlar."
Çözüm sürecinden önce geçmiş yıllarda kanın durmadığını, trafik kazalarının da bundan aşağı kalır yanını olmadığını anlatan Yelkenci, çözüm sürecinin devam ettiğini, çok sayıda insanın öldüğü bir süreci geride bıraktıklarını, sürecin başarıya ulaşacağını dile getirdi.
Yelkenci, "Buna nasıl dört elle sarılmamız gerekiyorsa en az bunun kadar insanımızın öldüğü trafik kazalarının önlenmesine de sarılmalıyız. Diğerinde belki anlamlı gerekçeler söyleyebilirsiniz, ama bu kazalarda bir gerekçe söyleyemiyorsunuz. Bununla ilgili çözüm sürecini başlatmış olalım. Bu iki çözüm sürecini paralel yürütmenizi bekliyoruz. Allah yardımcınız olsun" ifadelerini kullandı.
MEB Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü Trafik ve Sürücü Eğitimleri Daire Başkanı Ercan Alpay ise motorlu taşıt sürücü kursları sayısının 3 bin 447, 14 pilot yetiştirme kursu, 32 denizcilik ve gemi adamı yetiştirme kursu,153 iş makineleri kursu olduğunu belirterek, bu kurslarda yaklaşık 40 bin kişinin çalıştığını kaydetti.
Özel motorlu taşıt sürücüleri kursunda yönetmelik öncesi ilk girişte uygulama sınavında başarı yüzdesinin yüzde 95'lerde olduğunu kaydeden Alpay, bu sayının yönetmelik sonrası düştüğünü ve düşmeye devam edeceğini vurguladı.
Seminere, 23 ilin il ve ilçe milli eğitim müdürleri katıldı. Seminer, 2 gün sürecek. - Diyarbakır
Son Dakika › Yerel › Mardin'de İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlerine Yönelik Seminer - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?